Viroinval©WBT

Vier groene wandelingen in Wallonië

Door het bos de bomen zien: vier groene wandelingen in Wallonië

Is het de mythische, sprookjesachtige nevel die quasi automatisch op je afdaalt bij het doorkruisen van weelderige wouden, of is het de kracht van de natuur en het ontzag hebben voor de innemende groene omgeving die je gewaarwordt? Wandelen in het bos heeft op ieder van ons een andere impact, maar het is telkens weer genieten met een grote G.

De groene Gaume: genieten van loofbomen en legendes

In de supermarkt zal je nooit meer op dezelfde manier een flesje Valvert vastnemen. Deze wandeling van 19km loopt door de vallei waar het bronwater deels vandaan komt. Deze tocht neemt je mee op ontdekking naar de prachtige natuur van de Gaume, in de zuidelijke streek van Luxemburg.

Wandel langs de Gros Ruisseau, laat je meeslepen door de behaaglijke sfeer van een sparrenbos en geniet daarna vooral van de rust in het bos met zachte en groene loofbomen.
Aan het einde van de route zal je dankzij het uitzicht op de vier heuvels van het bos van Montauban meegenomen worden in het verhaal van de tocht door het bos van de legendarische Vier Heemskinderen. Als het namiddagzonlicht door het gebladerte komt piepen en een rustig briesje opsteekt, flitst het leven van deze vier broers die zich dapper verzetten tegen het gezag Van Karel de Grote even voorbij.

Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout berijden het Ros Beiaard dat ze krijgen van hun neef Malegijs, een tovenaar die op wraak uit is en gerechtigheid hoog in het vaandel draagt. Zijn eigen vader werd immers op bevel van Karel de Grote vermoord. En de rest is geschiedenis. Een Ardens epos dat je eigen queeste in het bos kracht zal bijzetten. 

Saint-Hubert: diep in het woud

Deze wandeling van bijna 20 km laat je binnendringen in de ziel van het woud van Saint-Hubert, en die van jezelf. Dit is als het ware een ode aan de natuur waar je het gevoel krijgt even op de pauzeknop te kunnen drukken.

Terwijl jij in je binnenste zielenroerselen kijkt, begint vanaf de ‘Fagne de la Doneuse’ een grootse vallei waarin een beek haar weg zoekt over de rotsen. Het geklater van het water doet de tijd gestaag voortkabbelen maar grijpt daar waar nodig even je aandacht om van de omgeving te genieten. Tijdens de wandeling loop je namelijk langs een natuurreservaat, observeer je de bosfauna van de Ardennen en geniet je vooral van de stilte die er heerst. Sssht. 

Achouffe: op zoek naar de boskabouters

Achouffe, gelegen in de Vallei van de Feeën, is een van de kleinste en charmantste dorpjes uit de regio. Zonder twijfel een trekpleister voor toeristen, maar wie nog gelooft in sprookjes kan hier in de omliggende bossen zich even onttrekken aan de drukte en zijn hart ophalen aan de legende van de kabouters tijdens een boswandeling…

Deze dwergen met een typische Ardense look woonden in de grotten van dit bos. Ze beschikten over een geheime tunnel die liep tot aan de kapel Notre-Dame de Fôret. ’s Nachts repareerden ze in het allergrootste geheim de schoenen van de inwoners van Houffalize.

In 1807 zochten twee rebelse schemels hun toevlucht in een van de grotten. Het waren als bij toeval beiden schoenmakers. De locals lieten hun kapotte schoenen samen met proviand achter bij de ingang van de grot. De volgende dag waren ze weer tiptop in orde… 

Om even te bekomen van het bos en zijn mythologiserende effect en voor een verfrissing van alcoholische aard moet je het niet ver zoeken. Van bos naar bier en vertier gaan, is hier de gemakkelijkheid zelve.
De wandeling begint en eindigt namelijk bij Brasserie d’Achouffe waar de La Chouffe wordt gebrouwen. De wandelschoenen kunnen intussen naar de grot voor reparatie. En als die op het einde van de bierproefsessie toch niet meer opduiken: dicht bij deze wandeling is er nog het Blotevoetenpad van de Ferme de la Planche… 

Viroinval: de afgrond in

In de diepe wouden van de uitlopers van de Ardennen word je ondergedompeld in een majestueus bos, ver weg van de platgereden paden. Na een start aan de rand van het bos, is het meteen een versnelling hoger schakelen om de onbekende en steile paden van het natuurpark Viroin-Hermeton te tackelen. De afdaling in de diepe vallei van de Ry d’Alise op ongeveer de helft van deze wandeling, biedt een adembenemend panorama op de valleien van de regio. Je wandelt hier maar op een paar meter van de Franse grens.

Op enkele kilometers van deze prachtige vergezichten kan je ook een andere indrukwekkende must-see bewonderen: Le Fondry des Chiens. Deze site biedt niet alleen een weids uitzicht op de rotspartijen en de groene bossen uit de omgeving, je kan de 20 meter diepe afgrond ook afdalen en je ogen de kost geven aan de biodiversiteit van deze bijzondere plek.