De Via Dinarica in Kroatië

Via Dinarica: drieledige wandelroute

Begin deze week is in de kantoren van de Kroatisch handelskamer bij de EU het nieuwe project Via Dinarica voorgesteld. Het gaat hier om een project met de steun van het United Nations Development Programme (UNDP) waarbij zeven landen betrokken zijn: Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo, Albanië en Kroatië. De bedoeling van het Via Dinarica project is door regionale samenwerking te streven naar een duurzame toeristische ontwikkeling in de regio. En vooral dan het toerisme in de bergen. Andere doelstellingen zijn o.a. internationale samenwerking en de bescherming van het natuurlijk en cultureel erfgoed.

Centraal in het project staan de Dinarische Alpen, een gebergte van karst en kalksteen en tevens onderdeel van de grote Europese bergketen Alpen-Karpaten. Dit gebergte telt 240 toppen hoger dan 2000 meter, 200 natuurlijke meren, 15.000 speleologische sites, 20 nationale parken en 19 Unesco-werelderfgoed sites. In het gebied komen 38.000 plant- en diersoorten voor.

Maar Via Dinarica is niet enkel een samenwerkingsverband naar ontwikkeling toe, het is ook een nieuwe drieledige wandelroute. Die in Slovenië begint en eindigt in Albanië en de meest interessante sites en plaatsen verbindt.

  1. De White Trail is de belangrijkste route. Dit pad loopt over de hoogste toppen van de Dinarische Alpen, doorheen drie nationale parken van Kroatië, en is 1260 km lang.
  2. De Blue Trail van zijn kant, loopt langs de Adriatische kust, voor het grootste deel in Kroatië (1070 km), en dat zelfs via eilanden.
  3. De Green Trail tenslotte loopt langs de vlakkere uitlopers van het gebergte in het binnenland en focust op landschappen, riviertjes en meren. Deze loopt in Kroatië over 200 km.

Samen met de realisatie van de Via Dinarica is ook gedacht aan de accommodatie van de wandelaars onderweg. Naast bestaande bed & breakfast, pensionnetjes en hotels, zijn er tevens een hele reeks hutten, lodges en schuilplaatsen gebouwd. Sommige delicate delen van het parcours zijn verzekerd met afsluitingen, kabels, knuppel paden en zo meer.

Alle info vindt u op www.viadinarica.com (de algemene site) en www.viadinarica.hr (specifiek over Kroatië). Het contactadres in Kroatië is info@viadinarica.hr (bij voorkeur e-mailen in het Engels).