Verborgen Moois Jonckholt

Site Jonckholt en Kasteel Groenendaal

Komende vanuit Bilzen richting Maastricht op de N2 slaan we links af richting Hoelbeek. We bevinden ons nu op de Hoelbeekstraat die mee glooit met het landschap. Vlak na de bocht naar rechts volgt een bocht naar links. Hier is al een eerste gratis parkeergelegenheid aan de rechterzijde nabij de Kapel O.L.V. Geboorte. Na de bocht zie je iets verderop de Sint-Adrianus kerk waar er ook gratis parkeergelegenheid is. Dit is het startpunt van beide lusvormige wandelroutes. Een bord informeert je over het parcours.

We maken de combinatie van de groene balk en blauwe ruit route. Samen levert dat 9,2 km op. We vertrekken naar rechts en passeren al dadelijk ’t Jonckholt. In betere tijden kan je hier bij start en aankomst terecht voor een verfrissing, maar de zaak is nu noodgedwongen gesloten.

Een 50 meter verder aan de speklagen hoeve slaan we rechts een straatje in dat wat later versmald tussen de velden komt in te liggen. In de verte zien we nog wandelaars en de kerk van Eigenbilzen tussen talloze maretakken in liggen.

Op het einde van de weg slaan we rechts een onverhard pad in tussen grazende koeien, fruitboomgaarden en akkers.

We steken de Hoelbeekstraat over en slaan wat verderop rechts een pad in langs een weide beschut door sierlijk gebogen takken.

We wandelen nu door het brongebied van de Meersbeek tot we aankomen aan de Achterveldstraat.

Daar slaan we links af. Op het T-kruispunt waar het enigste huis staat van in de buurt slaan we rechts af. We kijken nu links uit op het Park van Vivario, genoemd naar zijn laatste bewoner én eigenaar, professor René Vivario (1887-1970). Hij was wereld befaamd voor zijn werk in de medische scheikunde en ontwikkelde methoden en technieken voor de controle op en de analyse van voedingsmiddelen.

Op het kruispunt slaan we schuin rechts een veldweg in richting fruitboomgaarden. Witte gakkende ganzen stormen op ons af, de koetjes aan de overkant grazen rustig verder.

Bij het naderen van de Jockholtstraat merken we rechts een nieuwbouw op met mooi uitzicht op de achterliggende velden en akkers.

Na de oversteek bevinden we ons op het natuurreservaat Domeinbos Groenendaal en sluiten we vrij snel aan op de blauwe ruit route.

We komen van Waltwilder en gaan nu eerst rechtdoor naar het kasteel.

Op het einde van de zeer lange dreef komen we uit aan een spoorwegviaduct. Een met houtsnijwerk versierde houten bank nodigt ons uit voor een rustpauze: Relax, Take it Easy.

We beginnen nu aan het blauwe ruit lus gedeelte: hier zullen we terug aankomen om dan via de lange dreef terug te keren tot aan de afslag naar Jonckholt. We maken gebruik van het viaduct om zo richting het Groenendaal kasteel uit te gaan. We lopen langs een immens grote weide langs beide zijden beschut door loofbomen.

De kasteelhoeve is nog goed voorzien van brandhout. Twee jonge dames liggen ons wulps aan te kijken.

Ernaast ligt het kasteel Groenendaal (17de eeuw) gebouwd in Maaslandse Renaissance stijl. Op het fronton zie je het wapenschild van Baron de  Rosen de Borgharen, aangebracht in 1861.

We wandelen verder langs de Asdreef tot net voorbij de spoorweg.

We slaan links de dreef in en lopen zo langs de grote weide terug.

 

Nadien volgt nog een pad door het bos om zo terug uit te komen aan het viaduct.

Via de lange dreef wandelen we terug tot aan de wegwijzer linksaf naar Jonckholt. Bij het beekje staat wel nog een houten paal maar de route aanduiding is weg. We kiezen ervoor om rechts aan te houten en zo een klimmetje uit te sparen.

Langs het idyllisch padje komen we een uitkijkpunt tegen.

Er bovenop aanschouwen we de site van Jockholt die we wat verderop kunnen gaan betreden.

Infoborden geven heel wat geheimen prijs.

Via het Jonckholtpad komen we aan op de Hoelbeekstraat waar we rechts aanhouden. Zo naderen we het einde van deze mooie afwisselende tocht. Een aanrader!

Informatie

De route kan je hier op kaart zien, afdrukken en opslaan voor je GPS:

https://www.wandeleninlimburg.be/nl/routes/3378302/

https://www.wandeleninlimburg.be/nl/routes/3378305/

Het volledige fotoalbum kan je inzien op onze fotowebsite:

https://wandelkrant.smugmug.com/België/Hoelbeek/

Tekst en foto’s: Marc Thijs