Huttendorf Präbichl

Van Präbichl naar Vordernberg

Vrijdag 9 augustus 2013: te voet vanuit Huttendorf Präbichl naar Vordernberg. Met de bus terug.

Je kan het volledige fotoalbum inzien op onze fotowebsite: https://wandelkrant.smugmug.com/Oostenrijk/Steiermarken/Van-prabichl-naar-vordernberg/

Op ons RouteYou kanaal kan je de door ons gewandelde route inzien op de kaart en downloaden voor je GPS/GPS App.


Vandaag volgt onze eerste kennismaking met deze streek in Steiermarken. Nadat we gisteren ons geïnstalleerd hadden in ons chalet, wandelen we vandaag vanaf onze voordeur naar links richting Vordernberg.

We wandelen onder een zetellift door. Deze is momenteel niet in gebruik.

We volgen even de skipiste naar beneden, waar we onder de hoofdweg naar de overkant kunnen geraken.

 

De berglift bolt niet deze zomer, er zijn stukken aan. Dat wordt een dikke streep door onze rekening. Ook het plaatselijke toerisme lijdt eronder. Verschillende almen gewoonweg dicht of ze hebben niet de nodige vergunningen gekregen om nog uitgebaat te worden. Soit.

Een waterreservoir zorgt ervoor dat er in de winter de pistes kunstmatig kunnen besneeuwd worden.

We volgen wel niet de weg, maar een wandelweg die iets achter het lift station passeert. Het is wel even zoeken geblazen, zelfs met de kaart erbij.

Dit treinspoor is ook op rust te zien aan de roest, want rust roest.

Via een brede kiezelweg langs weiden en bossen wandelen we zo rustig naar beneden richting Vordernberg.

Op onze weg komen we nog een boerderij tegen en een weide.

Iets verderop staat er nog een alm.

Tot hier reikt het graas gebied van de koeien.

In de verte ontwarren we een kerktoren spits.

We komen uit op de hoofdweg waar vlakbij een bushalte staat. Gezien het weer niet opperbest is houden we deze optie open als terugtocht.

Onderweg steken we de hoofdweg over en wandelen zo parallel mee tot we terug aansluiting krijgen met de hoofdweg. Hierbij passeren we een vervallen gebouw.

Wat verderop nadert de bebouwing. Deze voorpost heet St. Lorenz. Een sierlijke gevel beschildering met ingebouwde zonnewijzer valt meteen op. Gruss Gott!

In St. Lorenz tref je ook de Laurenti kerk aan.

Aandenken van een rijk mijnverleden.

En nog een minder goed onderhouden aandenken.

 

Een smalle hoofdweg wurmt zich door Vordernberg.

 

Zwaar verkeer raast tegen 30 km/h via deze weg doorheen het dorp.

Daarbij geeft het dorpsbeeld ons een dubbel gevoel. Oude slecht onderhouden gebouwen trotseren de tijd. Daarnaast staan soms mooie gekleurde gevels hun best te doen om toch nog een positieve noot te kunnen geven aan de toevallige passant.

Men kan niet alles hebben, overduidelijk!

Het Prinsenamtshaus:

Dit deel oogt dan weer mooier.

Veel bewolking en een hoge temperatuur van +32° Celcius zorgt voor drukkend weer.

Met moeite vinden we dan toch een plaats om wat te kunnen eten. Een pizzeria. En warempel, het was een goede en goedkope keuze. Terwijl we buiten wachten op ons eten, begint het stilletjes aan te druppelen. Dat gaat zo voor de rest van de namiddag zijn. Gelukkig valt ons oog op een bushalte. Even spieken wanneer de bus vertrekt, jawel, er rest ons nog genoeg tijd.

Hier treffen we één wegwijzer aan voor de terugweg.

Na het eten nemen we de bus terug om iets na 13u. De buschauffeur is zo vriendelijk ons tussen twee haltes af te zetten, vlakbij de toegangsweg Huttendorf Präblich. Huttendorf Präbichl ligt op 6 km van Vordernberg. De weg stopt bruusk daar waar het oord begint en gaat over in een hobbelige kiezelweg. Stromen beekjes hebben al ettelijke kruiwagens kiezel mee op pad genomen. Het is even een baan zoeken als je hier met de auto passeert opdat het chassis niet tegen de kiezelweg kwakt.

Ondertussen is het ergste nat gepasseerd. Als we aankomen verfrissen we ons wat en nemen we de auto om te zien wat er na de berg ligt. Vordernberg hadden we vandaag al verkend. Het is Eisenerz, een zeer oud ijzererts mijnstadje. We zoeken een winkel op, om de nodige aankopen uit te voeren. Het eerder gemelde broodjesservice ’s morgens zou er deze zomer niet zijn vanwege te weinig toerisme, daar de berglift op een reparatie wacht en hierdoor ook enkele almen niet geopend zijn of niet de nodige vergunningen hebben. Vandaar dat we ons brood maar zelf bakken in onze oven ’s morgens.

Nadien rest ons nog wat tijd voor een aperitief op ons terras, voordat we aan de keuken beginnen. We nemen de documentatiemap door om eens te zien wat we nog zoal kunnen gaan doen de volgende dagen. Een dagje Graz zit hier zeker bij, en dat zoals blijkt ook de oplossing zijn morgen daar het weer hier morgen zeer slecht zal worden. Je kan dit bekijken op deze weblink: www.wandelkrant.be/graz Tot morgen!

Totale afstand: 6.4 km | Hoogte bij de start: 1200 m | Hoogte bij aankomst: 840 m | Benodigde tijd exclusief rust inclusief sightseeing: 2 u 24 min