Basiliek Grimbergen

Van basiliek tot basiliek

Van basiliek tot basiliek: Grimbergen – Vilvoorde (of omgekeerd)

Van basiliek tot basiliek is een 8,5 km lange wandelroute die de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Vilvoorde verbindt met de Sint-Servaas basiliek in Grimbergen. De wandeling is uitgetekend door het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. Ze loopt door de groene longen van beide gemeenten in een stuk van de Groene Gordel van Brussel. Zoals het Prinsenbos in Grimbergen, het Tangebeekbos tussen beide gemeenten, het domein de Drie Fonteinen en het Hanssenspark in Vilvoorde. Om een stukje natuur langs de Zenne in het Cargillpark (de voormalige industriezone) niet te vergeten. Langs de wandeling passeer je door natuurgebieden en leert op verschillende plaatsen meer over de rijke geschiedenis en het natuurschoon van deze streek. Aan infoborden is er geen gebrek. Zowel in Grimbergen als in Vilvoorde en ook in het domein Drie Fonteinen is er een ruim HORECA-aanbod. Vanaf 8 juni wel te verstaan.

Basilieken

De Norbertijnenabdij van Grimbergen dateert van 1128. De abdij ging een paar keer in vlammen op en werd steevast heropgebouwd. Ze herrees als een Feniks uit haar as, zoals dat heet. De Feniks is trouwens het embleem van de abdij en van het Grimbergen abdijbier. Met de bouw van de barokke kerk werd gestart in 1660. De bouw duurde meer dan 40 jaar. De eerste misviering vond plaats tijdens de kerstnacht van 1700. Als parochiekerk is ze toegewijd aan Sint-Servaas, als abdijkerk aan Petrus en Paulus. Sinds 1999 mag de kerk, na een beslissing van het Vaticaan, de titel van basiliek voeren.

De orde der Karmelietessen vestigde zich binnen de stadsmuren van Vilvoorde in het voormalige Sint-Niklaas hospitaal, na de verwoesting van het oude begijnhof in 1568. De slotzusters begonnen de bouw van hun nieuw klooster in 1641 en konden het in 1671 inwijden. De kerk van Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost dateert uit 1663-1665. In 2006 werd ze verheven tot basiliek. Binnenin staat nu nog steeds het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost, in de 13de eeuw geschonken door Sofia Van Thüringen, echtgenote van hertog Hendrik II van Brabant.

De wandeling

Op de folder van Natuur en Bos staat de Basiliekroute beschreven van Vilvoorde naar Grimbergen. Wij opteren om te starten in Grimbergen en terug te komen met bus 821 van De Lijn. Geen probleem, vermits de route in beide richtingen is gemarkeerd. We nemen nog even de tijd om de basiliek te bekijken en het infobord van Natuur en Bos en laten ons dan leiden door de rode ruit van de Basiliekroute.

We volgen de Prinsenstraat om al vlug via een trap naar rechts af te dalen en belanden zo in het Prinsenbos.

Ons parcours loopt vanaf hier tot aan het Prinsenkasteel samen met de geelrood aangeduide Streek-GR Groene Gordel en de rood-witte tekens van de GR12, het Grote Route pad van Amsterdam naar Parijs.

Ook de Grimbergse Kapellenwandeling loopt langs deze weg. Wat verder zien we de ruïne van het Prinsenkasteel.

Uitleg over dit monument krijgen we op een infobord.

Een pad langs een grasveld brengt ons terug naar de Prinsenstraat, die we volgen tot op het rondplein met de Merodestraat en Spaanse Lindenbaan.

We steken beide straten over en volgen nu een erg mooie veldweg en bewonderen onderweg de veldbloemenpracht.

Deze weg, waar we zicht krijgen op het Atomium en het Koning Boudewijnstadium, heeft zijn naam niet gestolen.

We bereiken de Sparrenlaan en draaien de Populierendallaan in. We zijn hier in de Grimbergse wijk Molenveld. Voor het sportcomplex van F.C. Borgt slaan we rechtsaf en duiken het natuurgebied van het Tangebeekbos in.

We verlaten het bos en op de Albert I laan krijgen we voor het eerst te maken met de geluiden van de Brusselse Ring. We slaan rechtsaf de Poststraat in. Een mooie holle weg die ons tot naar de ingang van het domein Drie Fonteinen leidt. Dit pad maakt trouwens deel uit van het Holle Wegen wandelpad van Toerisme Vlaams-Brabant.

Het grote domein Drie Fonteinen ligt er op deze zonnige dag in mei paradijselijk bij.

De wandelaar krijgt hier alles: een Engels landschapspark, een Franse tuin, een orangerie met terras (spijtig genoeg nog gesloten in deze droge Coronatijden) en schilderachtige wandelwegen.

 

We volgen nu achtereenvolgens de met metalen borden aangeduide paden Cypressenweg, Lorkendreef en Meidoornweg.

Af en toe is het opletten geblazen want de rode ruit bewegwijzering valt hier nogal magertjes uit. We werpen nog een laatste blik op het weidse en golvend karakter van dit parkdomein.

We passeren de Neerhoeve, daterend van het einde van de 19de eeuw,

en een bosweg en vervolgens het Schilderspad brengen ons op de Rubensstraat.

Die volgen we naar rechts tot aan de brug over het zeekanaal Brussel – Schelde.

We steken het kanaal over langs de Vuurkruisenlaan en nemen al vlug een trap die ons rechts beneden naar de Zenne voert. Dit gebied, vroeger een industriegebied met een stinkende Zenne, is omgevormd tot het Cargillpark, een groene vallei. De Basiliekroute loopt hier over een (ietwat losliggend) door eenden ingenomen knuppelpad boven de rivier.

 

Langs een trap klimmen we naar de brug over de Zenne en volgen de Trawoolstraat tot op de drukke Schaarbeeklei. Die steken we over naar de ingang van het Hansenspark, het uit 1989 daterende en in Engelse landschapsstijl aangelegde stadspark van Vilvoorde. We werpen nog een blik op de gietijzeren brug over de vijver,

steken dan de Stationslei over en volgen achtereenvolgens de Van Helmontstraat en de Xavier Buissetstraat. Zo belanden we tenslotte in de Leuvensestraat en aan de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Troost, ons einddoel.

Als je deze Leuvensestraat verder volgt tot op de Jean-Baptiste Nowélei en daar linksaf slaat, bereik je het Heldenplein en de bushalte.

INFO

De folder met het parcours van en info over de Basiliekroute kan je downloaden via de site https://www.natuurenbos.be/basiliekroute van het Agentschap Natuur en Bos.

Je kan de Basiliekroute met 3,5 km verlengen, door vanaf de basiliek van Grimbergen via de Maalbeekwandeling naar het Lintbos te wandelen. Zie hierover de hierboven vermelde folder.

Je vindt de gedetailleerde route als Wandelkrant-suggestiewandeling terug op RouteYou:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7369058/wandelroute/wandelkrant-grimbergen-vilvoorde-van-basiliek-tot-basiliek.

De wandeling is eveneens te volgen via de virtuele knooppunten van het wandelnetwerk Brabantse Kouters van de provincie Vlaams-Brabant. Je start dan aan knooppunt 6 (basiliek Grimbergen) en wandelt via de knooppunten 6, 60, 624, 95, 91, 9, 99, 98, 97, 900, 901, 905, 903 tot 904. Daar volg je richting knooppunt 906 tot aan de O.-L.-V.-basiliek in de Leuvensestraat.

Website: www.toerismevlaamsbrabant.be/info/routeplanner/wandelrouteplanner.

De wandeling is in beide richtingen bewegwijzerd. Je kan dus zowel in Grimbergen als in Vilvoorde starten. Je kan voor deze wandelroute perfect het openbaar gebruiken. En meer bepaald de buslijn 821 Merchtem – Zaventem (luchthaven). Met haltes aan de Hoge Steenweg in het centrum van Grimbergen en aan het Heldenplein (kerk) in Vilvoorde

Info De Lijn: https://www.delijn.be/nl/lijnen/lijn/3/821/2/821_Merchtem_-_Zaventem.

Het trein- en busstation van Vilvoorde ligt op zowat 500 meter van de O.-L.-V. van Troost basiliek.

Meer info over beide abdijen en basilieken vindt men op:

www.abdijgrimbergen.be/onzekerk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_en_klooster_van_Onze-Lieve-Vrouw_van_Troost

 

Reportage: Gilbert Roels (met dank aan de Norbertijner Abdij Grimbergen & Louis Thielemans)