Tussen Gestel en Herenthout (21,2 km)

Over het Wandelnetwerk Kempense Netevallei

Deze zelf uitgestippelde wandelroute heeft de suggestiewandeling “Herbronnen langs de Nete” als uitgangspunt. En combineert deze met een stukje bossen van de Merode en het centrum van Herenthout. De route loopt voor twee derden over onverharde wegen, boswegen en paden. Hoogtepunten zijn het beschermde dorpsgezicht van Gestel, de meanderende Grote Nete, de Kruiskenskapel en het gelijknamige bos, de bossen van de Merode, het Hof van Rameyen en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten.

De wandeling

We wandelden deze route op een grijze maar droge herfstdag. En kozen voor de parking vlakbij de Lambertusplaats in Gestel als startplaats. De hele wandeling (en mogelijke ingekorte varianten) loopt via de knooppunten van het wandelnetwerk Kempense Netevallei. Zie hiervoor info & documentatie op het einde van deze reportage.

We vertrekken vanop de parking (beide kanten) aan de Rameyenstraat. We nemen richting knooppunt 11 en er valt al dadelijk heel wat te bekijken op de Lambertusplaats. Met als blikvanger de (gerestaureerde) schandpaal uit 1779, en op de achtergrond de Sint-Lambertuskerk.

Een infobord bij de kerk leert ons wat meer over Gestel, de kerk en de link met de Boerenkrijg.

Aan dit plein ligt ook koffiehuis de Klappeistaak, dat spijtig genoeg deze hele maand november gesloten is.

Wat verder wandelen we voorbij het (eveneens gerestaureerde) gemeentehuis van Gestel. Gestel was ooit de kleinste gemeente van de provincie Antwerpen en maakt sinds 1965 deel uit van Berlaar. De dorpskern van Gestel is (gelukkig) beschermd.

We slaan rechtsaf, trekken de velden en weiden in en klimmen al snel de dijk van de Grote Nete op naar knooppunt 22.

We volgen nu een eindje dit pad om aan knooppunt 77 de rivier over te steken.

We lopen over de lokale wandelpaden Gestelpad en Stynehofpad tot aan de Kruiskensbergkapel. De kapel dateert van 1861, het ijzeren kruis uit 1864. Rond de kapel bevinden zich zeven kapelletjes en vijf waterputten daterend van 1691. Die putten staan symbool voor de vijf wonden van de gekruisigde Christus.

kapel kempense nete

We trekken nu het Kruiskensbergbos in, een gemeentelijk wandelbos van 10 ha.

Langs de Binnenstraat gaat het naar de Bevelse Steenweg, die we oversteken richting bossen van de Merode.

Bossen die blijkbaar erg populair zijn bij de kinderen, gelet op de talrijke kabouter- en andere figuurtjes.

Na het bos van de Merode gaat het in een bijna rechte lijn naar het centrum van Herenthout. Spijtig genoeg is dit langs de eerder drukke Nijlense Steenweg. Maar na knooppunt 47 slaan we linksaf en gaat het door het gemeentelijk park naar het centrum. Hier zijn heel wat horeca mogelijkheden maar niet overal kan je met je lunchpakket terecht. Wij opteren voor het café van GOC Ter Vonck, waar we welkom zijn bij Robert en Michel.

Opmerking: wie liever in een groene omgeving picknickt en Herenthout wil vermijden, kan aan de rand van het de Merode bos aan knooppunt 49 rechtdoor gaan naar knooppunt 11 en vervolgens via de punten 10 en 80 op punt 79 het parcours hernemen richting 88. Wat een inkorting met zowat anderhalve kilometer betekent.

Via enkele straten en het Doornboompad bereiken we de Langstraat, die we even volgen om aan knooppunt 79 een veldweg in te gaan. Verharde en onverharde wegen wisselen elkaar af, waaronder een paar mooie dreven.

Aan knooppunt 61 bereiken we aan ’t Schipke aan de Nete opnieuw de Grote Nete.

Aan knooppunt 59 zien we het vlonderpad toekomen waarmee vanaf knooppunt 4 deze wandeling tot de helft kan worden ingekort. Zie info & documentatie.

Vanaf 1864 is de Grote Nete hier voor een stuk rechtgetrokken. Rechts van ons pad zien we de oude meanders, nu een moerassig gebied en een paradijs voor watervogels en amfibieën.

Na het dwarsen van de Kruiskensbaan, schotelt de Grote Nete ons een viertal haarspeldbochten voor. Dit meanderspektakel in een open landschap is meer dan de moeite waard.

Vanop de Netedijk krijgen we tussen de meanders door een paar keer een mooi zicht op het Hof van Rameyen. Een waterburcht met bijhorende kasteelhoeve, oorspronkelijk uit de 13de eeuw.

We naderen de brug over de Nete aan knooppunt 77, waar we deze morgen de rivier overstaken.

We laten de brug rechts van ons liggen en nemen linksaf de schilderachtige Rameyendreef (ook Koeiendreef genoemd) in de richting van een kapel, die we in de verte al kunnen zien.

We lopen hier ook langs de wallen van het Hof van Rameyen.

Op het einde van de dreef komen we aan de mooi verlichte kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten. Tot 1855 was dit een houten kapel.

Rest ons enkel nog de Rameyenstraat naar rechts te volgen tot aan de parking voorbij knooppunt 75.

 

INFO & DOCUMENTATIE

Wij volgden tijdens deze wandeling de volgende knooppunten: 11-22-77-81-78-5-3-1-2-4-95-8-12-6-13-40-46-41-49-48-85-81-82-84-79-88-89-94-93-98-61-59-60-77-76-75-(11).

Het parcours van 21,2 km en 66 hoogtemeters op RouteYou:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/9749796/wandelroute/natuurwandelaars-gestel-herenthout

Een verkorte 9,1 km lange versie van deze route, zonder Herenthout, en gebaseerd op de suggestiewandeling “Herbronnen langs de Nete” is:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/9993088/wandelroute/natuurwandelaars-gestel-nete

Wie deze wandeling kiest, neemt aan knooppunt 4 het vlonderpad naar knooppunt 59.

 

De 9,5 km lange suggestiewandeling “Herbronnen langs de Nete” van Toerisme Antwerpen, vertrekt aan het volkscafé ’t Schipke aan de Nete, een voormalig veerhuis aan knooppunt 61. Adres: Niemandshoek 12, 2270 Herenthout.

Info: https://www.kempen.be/route/herbronnen-langs-de-nete-suggestielus.

De knooppunten van al deze wandelingen, evenals vier suggestiewandelingen (waaronder Herbronnen langs de Nete), zijn terug te vinden op de kaart van het wandelnetwerk Kempense Netevallei (kostprijs €8).

Info: https://www.kempen.be/wandelnetwerk/wandelnetwerk-kempense-netevallei.

Gestel is, wat openbaar vervoer betreft, enkel bereikbaar met een belbus van De Lijn.

 

Tekst en foto’s: Gilbert Roels