Trullo

Trullo wandeling in de Rheinhessischen Schweiz

Op zoek naar de Trulli’s op Adelberg

Trullo-wandeling te Flonheim in de Rheinhessischen Schweiz

Een Trullo, of Trulli’s in meervoud, heeft zijn ontstaan vermoedelijk in Turkije. In Italie (Apulië) kom je deze huisjes ook vaak tegen. Deze zijn wel iets groter, en met hun dikke wanden boden ze goed weerstand aan de warmte in de zomer, en accumuleerde ze deze warmte om nadien in de winter af te geven. Ook de constructie is speciaal. Momenteel worden ze ook als vakantiewoningen aangeboden voor de toeristen. Destijds waren het woningen voor de armsten. Tijden veranderen… Je kan hier meer over lezen op wikipedia.

Bekijk ook eens het fotoalbum:

De Trulli’s die je hier vind zijn beschuttingshuisjes in de wijngaarden. Ze zijn dan ook zeer klein, maar nog steeds met een dikke muur en een spits dak. Binnenin is er een even dikke steen rondom als de buitenmuur waarop je kan zitten. Het was echt een verkoeling om op deze zomerse 17de juli erin te picknicken.

Na het ontbijt en het pakken van mijn reiskoffer vertrek ik te voet naar de rand van het dorp. Eerst wandel ik beschut door bomen langsheen een beek. Nadien gaat het recht de heuvels op, waar eerst graangewassen zijn, en nadien druivelaars, hectaren en hectaren groot. Een serie windmolens op de top van de heuvel wuiven naar andere windmolenparken verderop. Dat heb je hier dus wel echt héél veel. We wandelen even parallel op deze hoogte verder, om nadien terug af te dalen door deze agrarische sector. We komen druiven, kersen, pruimen en wat nog lekkers allemaal tegen. Een jonge hinde loopt weg als hij me opmerkt. Ook wild zit er dus hier. In de hoogte cirkelen roofvogels in het rond op zoek naar hun prooi. Plotseling wordt de rust verstoort door een sportvliegtuig dat hele loopings zit te maken. Hij (of zij?) weet van geen ophouden. Zo dalen we af tot bijna aan de hoofdweg waar de eerste Trullo staat. Ik ben al iets te ver naar beneden afgedaald als ik hem iets hogerop lichtjes verscholen zie zitten. Vanop de hoofdweg had ik deze wel al gezien, dus ik wist ongeveer waar hij stond, vlak bij de oude watermolen.

Maar dit exemplaar is niet zo mooi gelegen, die verderop (en hogerop) aan de overkant staat, is echt een plaatje waard. We steken voorzichtig de plaatselijke verbindingsweg over en komen aan een parking uit. Hier begint een klein natuurpark. Er staat hier dan ook een wegwijzer naar de Trullo toe. We wandelen dwars doorheen de natuur, de paden volgend, naar boven toe. De uitzichten die je van hier hebt zijn al zeer lonend. De Trullo merk ik iets later een eindje verder op. Dat wordt nog even wandelen geblazen.

Bij de Trullo aangekomen, staat er nog een infobord, en een educatieve uitstalling met de verschillende druivensoorten die hier aangewend worden om de lekkere wijnen te maken. Ik rust even uit in de Trullo, lekker verkoelend, met een uitzicht op het andere dal. Vandaar gaat het terug richting Flonheim door allemaal wijngaarden.

Onderaan kom ik aan op de Bahnhofstrasse te Flonheim. Ik zie wel een spoorwegbrug, maar geen treinen. Aan de parking nabij de watermolen daarnet zag ik ook resten van treinsporen liggen in de grond. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft men de spoorweg hier gebombardeerd. Nadien heeft men dit nooit hersteld. Het volgende station (en terminus) ligt in het volgende dorp, Armsheim, een viertal kilometer verderop. Maar dit station is ook tijdelijk gesloten wegens ombouwwerkzaamheden aan de perrons om zo de nieuwe langere treinstellen aan te kunnen vanaf volgend jaar.

Zo wandel ik door het dorpje verder, met zijn prachtige zandstenen huizen. Het is al in de late namiddag nu. Tijd om eens terug naar huis af te zakken. Mijn auto had ik nog deze morgen mogen achterlaten aan het Weingut Meyerhof. Vriendelijk van hun.

Deze regio is zeker een aanrader om eens te komen ontdekken, zowel culinair, te voet, per fiets of met de tractor. Of als tussenstop op terugweg naar huis indien je hier passeert langs de A61. Via afrit 53 rij je naar Bornheim over de L408. Dit dorpje laat je links liggen, en bij het volgende dorp ben je er al. Blijf wel rechts de hoofdweg volgen (L408), draai dus niet links het dorp in! Iets verderop zie je dan rechts het Weingut Meyerhof liggen.

Meer info kan je vinden op de website van Zweckverband Rheinhessische Schweiz, op de toeristische website van Wirtschaftsförderungsgeschelschaft Alzey-Worms, op de Bauernhof Ulaub website en op de toeristische website van Flonheim.

Met dank aan Weingut & Weinparadies Meyerhof en de “Toeristische dienst van Rheinhessen” die dit mogelijk maakten.