leading quality trail

Traversée du Massif des Vosges

Internationaal kwaliteitslabel voor de “Doortocht van de Vogezen”

De wandelroute “La Traversée du Massif des Vosges” heeft als eerste Franse wandelroute het kwaliteitslabel “Leading Quality Trail – Best of Europe” gekregen. Deze onderscheiding, uitgereikt door de European Ramblers Association, bekroont wandelroutes die aan een reeks kwaliteitsnormen voldoen. Zoals een parcours dat over natuurpaden loopt, natuurgebieden, degelijke bewegwijzering, bereikbaarheid, voldoende logistiek en accommodatie, goed onderhouden websites en mogelijkheid van bagagetransport

 

Het massief van de Vogezen

Het massief van de Vogezen strekt zich links van de Rijn uit van noord tot zuid.

Het bij ons meest bekende deel van de Vogezen is het Regionaal Natuurpark “Ballons des Vosges”. De Grand Ballon is met zijn 1424 meter de hoogste berg van de Vogezen. Op zijn minst even bekend is zijn kleiner broertje, de 1247 meter hoge “Ballon d’Alsace”. Het feit dat men in de Vogezen over “ballons” spreekt, verwijst naar de afgeronde toppen van de bergen.

 

La Traversée du Massif des Vosges

De geschiedenis van deze “doortocht’ is nauw verbonden met de Club Vosgien (www.club-vosgien.eu), de in 1879 opgerichte wandelfederatie van de Vogezen. Om de 25ste verjaardag van de vereniging te vieren, besloot men een route door het bergmassief te creëren. De route stond lang bekend als de “rectangle rouge” omdat deze rechthoek het teken was waarmee de route was bewegwijzerd. En die rode rechthoek zou meteen de basis van de bewegwijzering vormen van de in 1947 opgerichte vereniging van Grote Routepaden. De traversée werd doorgetrokken in zuidelijke richting naar Nice en daarna in noordelijke richting Noordzee. En meteen was de GR5 Noordzee – Middellandse Zee geboren. Ook bekend als de Europese weg 2 (E2), officieel ingehuldigd in 1974 en bijna 2400 km lang. De “Traversée du Massif des Vosges” langs de GR5/E2 beslaat 19 dag-etappes, met vertrek vanuit Wissembourg en aankomst in Belfort.

 

Info & documentatie

Topogids Vosges GR5

De standaardgids bij uitstek die de Vogezen bestrijkt is de TopoGuide “Traversée du Massif des Vosges” (enkel in het Frans beschikbaar). De gids is goed voor meer dan 20 dagen wandelen over de GR5 en GR53. Een tweede Franstalige gids is de TopoGuide “La Ligne Blue des Vosges”. De gids beschrijft 3 streek GR-paden van 7 à 9 dagen elk en niet minder dan 38 dag-wandelingen. De derde Franstalige gids tenslotte is de TopoGuide “L’Ouest des Vosges”. Deze gids is aanvullend bij de “Ligne Blue” en omvat 1 streek GR en 18 afzonderlijke wandelingen.

Voor wandelgidsen en -kaarten van de Vogezen kan je in België terecht bij de vzw Grote Routepaden (www.groteroutepaden.be/nl/webshop.html). Daar kan je eveneens de Nederlandstalige gids GR5/E2 Noordzee – Middellandse Zee Deel 4 Noord-Vogezen bestellen.

Voor alle info over de Vogezen en de wandelmogelijkheden kan je terecht op de site www.massif-des-vosges.com/nl.

Info over de European Ramblers Association vind je op www.era-ewv-ferp.org/.

 

Gilbert Roels