Transhumance en Aubrac 

De koetjes op de weide zetten

Elk laatste zondag in mei worden traditioneel de koeien van de lager gelegen weiden in de Averyon naar de hoger gelegen zomerweiden gebracht via Aubrac. Sommige boeren leggen met hun kudde zelfs tot 50 km af! Maar allen gaan ze richting Aubrac, waar ze feestelijk worden onthaald. Vandaar uit gaat het naar de hoger gelegen zomerweiden die nu vrij zijn van sneeuw.

Wij wandelden mee met de familie Niel. Omstreeks 7u ’s morgens reden we er naar toe vanuit Aubrac, een goede 10 km en verschillende honderden hoogtemeters lager. De koeien werden eerst in de stallen verzameld, waarna ze één voor één feestelijk werden aangekleed. Soms lukte dat vrij snel, maar er waren er ook bij die wat weerbarstig waren. Wij werden ondertussen getrakteerd op Kir met witte wijn, of enkel fruitsap.

Nadat alle koeien versierd waren werden ze even terug buiten op hun weide gebracht. Het is nu al 9u ’s morgens. Tijd voor het ontbijt in de keuken van de familie Niel: kaassoep, hesp, paté en worst met brood, en een zoete koek. Dat samen met heerlijke Marcillac wijn of koffie, naar eigen keuze.

Om 10u wordt iedereen verzocht zich naar buiten te begeven. Snel wandel ik het erf af op zoek naar een mooie plaats om de start vast te leggen. Dat lukt wonderwel. Onderweg maak ik nog enkele filmpjes. Een goede 2 uur later arriveren we dan in Aubrac. Op het centrale plein gaan de feestelijkheden verder.

Ondertussen bezoeken we een lokale markt die ondergebracht is in een grote tent. In de late namiddag nemen we nog deel aan de lunch in de naastgelegen tent. Nadien gaan we zelf de koetjes op de wei plaatsen en maken we onder leiding van een wandelgids een mooie retour naar Aubrac waar het nog steeds volle bak feest is, tot in de late uurtjes …

Een gedetailleerd verslag met foto’s zal je in een volgende editie van de gedrukte Wandelkrant kunnen lezen, nu plaatsen we enkel wat filmpjes ter illustratie van het geheel!

Filmpjes:

De Transhumance te Aubrac: bekijk alle 12 filmpjes via deze weblink op onze mediawebsite!