Transalentejo: nieuw wandelnetwerk in Portugal

Transalentejo: nieuwe wandelbeleving rond het Portugese Alqueva meer

Tussen Lissabon en de Algarve ligt één van de mooiste gebieden van Portugal: Alentejo. Het is een geheimtip voor wandelaars, zeker met de komst van het nieuwste wandelnetwerk Transalentejo. Deze elf bewegwijzerde wandelingen, tegen de grens met Spanje, omvatten de mooiste plekjes van de Portugese regio.

Het nieuwe wandelnetwerk Transalentejo is een verzameling van elf bewegwijzerde wandelingen. Het strekt zich uit tegen de grens met Spanje, van de Serra d’Ossa tot de zuidelijker gelegen Tapada Grande. Daar vind je ook het internationaal bekende beschermde natuurgebied Parque Natural do Valedo Guadiana.

‘Het witte goud van Alentejo’

Serra d’Ossa is het belangrijkste heuvelgebied van Alentejo, circa 700 meter hoog. Het is bekend om de marmergroeven, het witte goud van Alentejo. Onder meer de steden Borba, Vila Viçosa en Estremoz zijn ermee gebouwd en het zijn stuk voor stuk grote bezienswaardigheden. Het Natuurpark Guadiana is in 1995 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Het landschap is er open en weids met schitterende vlaktes, hier en daar begroeid met steen- of kurkeiken en wijngaarden.

Het is in dit nog vrij onbekende gebied dat elf wandelingen werden uitgezet. De afstanden variëren van 8 tot 22 km en de trajecten zijn goed uitgetekend op een topografische kaart. De moeilijkheidsgraad varieert van makkelijk tot moeilijk, er is dus voor elk wat wils.

Authentieke dorpjes, windmolens en Eucalyptusbossen

Veel van de wandelingen beginnen of eindigen in wat je zonder aarzelen de mooiste plekjes van Alentejo kan noemen, met name stadjes als Beja, Moura, Mértola. Je vindt er ook kleinschalige logies en restaurantjes waar ze het beste van de regionale keuken op de menukaart hebben. Met andere woorden, langs de wandelpaden van Transalentejo leer je Alentejo écht kennen, ook de mensen en hun cultuur.

De ingeslapen dorpjes, de menhirs langs het pad, de eucalyptusbossen, de wijngaarden, de windmolens, de bizarre rotsformaties, de meren en rivieren zijn vooral in het najaar aantrekkelijk. De zomerhitte hoef je dan niet meer te vrezen langs de Percursos Pedestres do Alentejo.

Info: www.visitalentejo.pt/en/transalentejo

Over Alentejo

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Marvão en Monsaraz en bijzondere steden zoals Évora en Elvas die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt