Transalentejo Walking Festival

50 Wandelroutes verspreid over 47 gemeenten en 8 wandeldagen

Dat is zowat het principe van de Transalentejo Walking Festival dat afgelopen maand (november 2021) plaatsvond in de Portugese provincie Alentejo. Elk weekend van november kan je gratis deelnemen, mits voorafgaande reservatie. Er worden maximaal 40 wandelaars per wandelroute toegestaan. Hierbij is nog een quotum voorzien voor het aantal provinciegenoten. Telkens wandelt er een (gratis) gids mee waardoor je de wandeling nog beter beleeft. Maar opgelet: niet komen opdagen op een door jou gereserveerde wandeling levert een fikse boete van 20 euro op. Voor dat bedrag kan je ook deelnemen aan het feest diner zaterdagavond.

Als er een wandeltocht niet doorgaat wordt je op tijd verwittigd en kan je een andere kiezen uit het lijstje. De wandeltochten startten telkenmale om 10u smorgens, tenzij anders vermeld. Alle wandeltochten zijn permanent uitgepijld. Bij de start staat steeds een infobord. De oudere infoborden geven enkel een omschrijving in het Portugees, de nieuwere ook in het Spaans en Engels. Opzet is om met de tijd alle infoborden meertalig te maken. Er zijn ook leaflets voorzien per wandeltocht, wandelgidsen – momenteel al 3 boeken – en PDF’s die je gratis kan downloaden.

Als je in een van de centrale accommodaties van het Festival wilt verblijven, en dus dat weekend op de plaats van het Dinner Party wilt zijn, moet je zo snel mogelijk reserveren. In Alpalhão en Montemor-o-Novo zijn middelgrote hotels, maar in Ferreira do Alentejo en Estrela zijn het kleine accommodaties. Deelnemers kunnen in elke toeristische accommodatie in Alentejo verblijven en moeten rechtstreeks bij hen reserveren.

FEEST DINERS
Elk weekend is er op zaterdag een Party Dinner in de centrale units.
U dient zich in te schrijven op het inschrijfformulier voor de Wandeltochten.
Maaltijden zijn typisch voor Alentejo met verschillende opties, in buffetvorm of geserveerd, waar u alternatieven zult hebben voor degenen die geen vlees of vegan eten. Maaltijden zijn inclusief voorgerechten, brood (uiteraard), diverse gerechten of snacks, desserts, drankjes en koffie.
De prijs van het diner is 20 euro per persoon, direct aan het hotel te betalen.

TOERISME SEMINARS
Ze worden op donderdag gehouden en zijn vooral gericht op toeristen, burgemeesters, ondernemers en lokale ontwikkelingsagenten.
Ze vinden ’s ochtends plaats tussen 9.30u en 14.00u, met een vaste snack in de vergaderzaal. Lunch voor de deelnemers is niet inbegrepen, maar zij kunnen wel deelnemen aan de lunch voor de sprekers. Prijs 20 euro per persoon, direct aan het hotel te betalen.

ANDERE ACTIVITEITEN
Er kunnen andere aanvullende activiteiten zijn, zoals culturele stadsbezoeken, bezoeken aan musea of ​​historische plaatsen, wijnproeverijen of andere nog niet gespecificeerde activiteiten waaraan in de regel geen kosten verbonden zijn. Als ze kosten hebben, worden ze geïnformeerd in het Global Program en hebben ze alleen te maken met de dekking van directe verbruikskosten. Eventuele betalingen worden direct op de locaties gedaan.

OVER ALENTEJO
Alentejo is vergelijkbaar in grootte met België maar telt slechts 1/20 van ons inwonersaantal. Het zijn allemaal kleine dorpskernen of grotere gemeenten die verspreid over de provincie liggen. Vanwege het kunstmatig aangelegd meer – het grootste van Europa – waarbij zelfs een volledig dorp is moeten verhuizen, zag het in november nog er erg groen uit. Het landschap is licht heuvelend en omvat soms kilometers olijf of druiven plantages. Ook kurk van kurkeik wordt er geoogst, weliswaar eerst na 25 jaar en nadien om de 9 jaar. Het grote witte cijfer op de boom duidt dan het laatste oogstjaar aan.

In de zomer kan het er schroeiend heet zijn, Amareleja is met 47.4 °C het warmste plekje van Portugal, en hoort bij de Europese top vijf van warmste oorden. Wij hadden nu eind november een vijftiental graden overdag wat afkoelde tot vijf graden in de nacht.

Wij verbleven in Monte da Estrela dat isolaat tussen olijfgaarden ligt. Vanaf de nationale luchthaven van Lissabon is het nog een goede twee uur en half autorijden, filevrij. Bij ons vertrek op zondagmorgen zagen we het eerste halfuur slechts vijf auto’s.

INFORMATIE

www.portugalwalkingfestival.com/transalentejo2021

De wandelgidsen kan je via deze weblink onderaan downloaden (Engels of Portugees)