Terugreis

Tour du Millénaire

Terugreis doorheen de Naamse Ardennen via de Tour du Millénaire

Terugreis via Gros-Fays, Tour du Millénaire, het meer van Boiron, carnaval in Wellin en dwars doorheen Rochefort.

Bekijk ook het fotoalbum eens op onze fotowebsite: https://wandelkrant.smugmug.com/België/Tour-du-Millenaire/

Onze laatste dag was een wandelloze dag, daar onze wandelschoenen en wandelbroeken gisteren de volle laag hadden gehad in de modderstroom tijdens de tocht van “La Vallée des Baraques”. Vandaar dat we na ons ontbijt de streek op onze terugweg nog even verkennen voor later. Want hier komen we zeker nog eens terug!

Vanaf de achtergelegen parking van het hotel nemen we een laatste kiekje van onze verblijfplaats van de laatste 3 dagen.

Eerst bezoeken we het naastgelegen dorpje Gros-Fays op 5 km van Alle, ook één van de “mooiste dorpjes van Wallonië”. Het ligt vlakbij Vresse-sur-Semois maar wel een stukje hoger (en droger).

Vervolgens rijden we via Vresse sur Semois terug naar Gedinne. Iets voor Gedinne slaan we links af om kilometers lang door te rijden tot aan de “Tour du Millénaire” (zie foto album). Er is een ruime gratis parking voorzien en van hieruit kan je ook lusjes wandelen. De uitkijktoren is vrij toegankelijk. Er zijn 3 platformen waar je telkenmale kan genieten van een mooi uitzicht, het een al weidser als het ander. Er is geen lift aanwezig, stijgen doe je door de trap te nemen in de stalen geperforeerde koker. Het is eenrichtingsverkeer, dus stijgers en dalers zijn mooi gescheiden. Op het hoogste platform is de wind goed voelbaar. Het zicht reikt tot Chooz waar de rookpluimen van de kerncentrale zich een weg in de atmosfeer banen.

Na dit tweede intermezzo begint onze inwendige klok te jammeren. Tijd voor een hapje. Dat doen we iets verderop in een klein dorpje met een restaurant waar ze heerlijke vleesballetjes hebben met een biersausje. Hmmm, dat smaakt.

Verderop stoppen we nog even aan het meer van Boiron waar je lekker kan neerploffen in een lounge terras, enkel is er vandaag geen bediening, de zaak is gesloten. Jammer!

Op de terugweg passeren we Wellin waar net vandaag een omleiding is voorzien vanwege de carnavalsstoet. Nu dat we toch hier zijn, willen we dat ook eens meemaken. Het dorp is hermetisch afgesloten en enkel na het betalen van enkele euro’s krijg je een armbandje en toegang tot de carnavalsgekte. Dat ze hier carnaval kunnen vieren, dat staat vast. Geen stijf gedoe zoals bij ons (soms). Op het pleintje zijn vuurspuwers aan het oefenen voor een spektakel later op de avond. Maar zoveel tijd hebben we niet. We maken een stukje van de stoet mee die een goed uurtje vertraging had. A l’aise…

Dan maar verder door naar huis. Plotseling duiken bordjes met de naamsaanduiding Rochefort erop. Hé, van wat ken ik dat weer? Juist! De 8° is een van mijn favorieten. Het centrum is een lange boulevard met het ene terrasje naast het andere. We wandelen langs elk terras door, maar nergens is er nog een vrij plekje te bespeuren. Dan maar verder door naar huis!

Iets verderop kunnen we de snelweg oprijden. Korte tijd later zijn we alweer thuis. Wij hebben er van genoten! Wil je ook de Naamse Ardennen verkennen, doe dan mee met onze “Lees & Win” wedstrijd en win een arrangement bij “Le Fief de Liboichant”. (deze wedstrijd is nu afgesloten)

De artikelen “Naamse Ardennen” kwamen mede in stand dankzij:
MAISON DU TOURISME DE L’ARDENNE NAMUROISE
rue Albert Raty, 83
5550 Vresse-Sur-Semois
Tel: 061/29.28.27
Email: tourisme.vresse@belgacom.net
Website: www.ardenne-namuroise.be