Texel

Texel

Tijd voor Texel

De beste manier om Texel te ontdekken, is per fiets of te voet. Dat lezen we in het boekje “Eiland routes – geheime plekjes met bijzondere verhalen”, te koop in de VVV shop te Texel vlak bij het centrum van Den Burg gelegen of via hun webshop.

We trekken een aantal dagen naar Texel, namelijk van vrijdag tot maandag. Zo kunnen we zaterdag en zondag flink stappen. Vrijdagmorgen vertrekken we na de files via de A2 in Eindhoven richting Den Helder voor de overzet. Inderdaad, Texel is een (wadden)eiland. Om het uur, en in drukkere periodes, kan je om het half uur met de TESO overgezet worden.

Onze eerste tip voordat je Texel bezoekt: koop op voorhand online een E-ticket. De prijs blijft gelijk, maar wij konden zonder aanschuiven via het onbemand loket dadelijk doorrijden nadat het E-ticket was ingescand. Tijdens de overzet kan je genieten van een kopje koffie of thee, maar veel tijd rest er niet. Wij genoten buiten op het dek van het spektakel van de zeemeeuwen die rakelings langs je hoofd afscheuren, op zoek naar wat lekkers. Op nog geen half uur tijd was de klus geklaard en kwamen we terug aan land, Texel. Een lange colonne auto’s, bussen en vrachtwagens trekt een sliert door het landschap. Al vlug verspreid het verkeer zich in alle richtingen. Zelf reden we eerst naar Den Burg om de topografische kaart (1:25.000) en het wandel/fietsboekje uit te halen met een beschrijving van 10 wandeltochten en 4 fietstochten erin. We stopten verder onderweg nog in Oudeschild aan de haven om er even de benen te strekken. Molen De Traanroeier typeert naast de haven het dorpsbeeld. Eens gebruikt voor opwekking van elektrische energie en nadien deels in verval geraakt, is de molen nu terug omgebouwd tot een graanmolen, wat hij oorspronkelijk ook was begin 18de eeuw in Zaandam.

Wie van verse vis houdt kan op wandelafstand bij Vispaleis en rokerij Van der Star zijn ogen en smaak pupillen de kost geven. We zitten dan ook in de thuishaven van de Texelse vloot. Je kan in de haven ook een boottocht meemaken, bijvoorbeeld op de TX44, die ook als enigste de marinehaven in Den Helder aandoet. Onderweg kan je ook de zeehonden zien zonnen op de Razende Bol. Maar dit hadden we een aantal jaren geleden al gedaan. Tijdens de vaart krijg je heel wat uitleg, zowel in het Nederlands als het Duits, want het wemelt hier van de Duitse toeristen.

Onze tweede tip op Texel zelf: koop een parking ticket voor één week. Met een Texel Evignet kunt u onbezorgd parkeren in de dorpen en bij de strandslagen. Een dagkaart kost € 7,50 en een weekkaart € 15,-. De weekkaart is 8 dagen geldig. U kunt ook een Texel E-vignet 2018 kopen voor de periode van 1 december 2017 tot 1 februari 2019 voor € 20. Betaal dus zeker niet voor een uurtje of zo, want uiteindelijk ben je véél meer geld kwijt dan bij een weekticket.

Tegelijk komt er onze derde tip bij: huur een huisje via BelVilla. Ze hebben keuze zat, en alles is prima in orde. ‘s Avonds lekker buiten zitten in het zonnetje genietend van een drankje geeft je een tikkeltje extra vakantiegevoel dan de zoveelste hotel lobby bar. Geloof me vrij! Restaurants zijn er in overvloed op Texel, in alle prijsklassen. Tot een Michelinster restaurant aan toe, bij Jef in Den Hoorn. Voor de eerste avond maakten we het ons zelf gemakkelijk en gingen we uit eten in De Koog. Nadien liepen we nog even naar het strand toe.

Fotoalbum Texel Heenreis: Met de overzet naar Texel, rondwandeling in en rond de haven van Oudeschild, intrek in ons BelVilla huis, avondeten en strandwandeling De Koog: klik hier !!!


Over het eilandje Eierland

eiland-eierlandZaterdag morgen reden we na ons ontbijt richting noorden, naar de vuurtoren toe. Onderaan is er een grote parking voorzien (vergeet je E-ticket niet). We kwamen als een van de eersten toe. De vuurtoren kan je bezoeken, betalend, echter pas vanaf 10u. Zeker eens doen! Heb je ook de kogelgaten opgemerkt op het vierde verdiep tussen de muren van de oude en nieuwe vuurtoren? Neen? Bekijk dan onze fotoreportage van het voorjaar van 2013 eens. Met frisse wandel sokken aan vertrekken we voor een eerste tocht van bijna 6 kilometer. We wandelen terug parallel aan de weg waar we zijn toegekomen, maar slaan al snel via een pad de duinen in. We lopen de duinen terug uit tot we een fietspad bereiken. We wandelen er parallel langs op via een smal paadje. We lopen steeds verder van de vuurtoren weg. Op zeker moment worden we terug de duinen ingestuurd richting zee. Via een duinheuvel bereiken we zo het brede strand, het is eb. Een tweetal kilometers noordelijker zien we ons eindpunt: de vuurtoren. Het is al bijna middag, tijd voor een overheerlijke mosterdsoep en een portie Kibling. Natuurlijk met een Skuumkoppe, het lokale Texels bier.

01-Paal31-soep

02-Paal31-kibling

Na nog even nagenoten te hebben van het oneindige zicht vanaf het strand paviljoen, rijden we richting De Koog voor onze tweede wandeltocht.

De afstand van deze wandeling bedraagt 6,62 km. We deden er op een slentertempo met de nodige kijkmomenten net geen twee uur over.

Zoet & Zout

Zoet-en-zoutVanaf strandpaal 21 bij De Koog wandelen we noordwaarts langs het strand op tot na strandpaal 24. Onderweg zien we nog door het zand verzwolgen bunkers, restanten uit de tweede wereldoorlog. Net na een uiterst smal stukje strand tussen zee en een hoge zandduin slaan we rechts af de Slufter in. Het is het enigste gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Bij storm loopt de Slufter vol. Het is een waar vogelparadijs. Neem zeker je verrekijker mee, of je telelens op je fototoestel. Na een kleine twee kilometer slaan we rechts af en lopen we door de duinen terug richting De Koog. We naderen nu het gebied De Muy, maar enkele paden zijn afgesloten wegens het broedseizoen. Onze voorziene wandelweg is wel open. Bij een beek aangekomen slaan we rechts af, terug richting zee en duinen. We bevinden ons nu aan de achterkant van de duinenrij die aan zee grenst. Zo naderen we dan ook ons startpunt nabij De Koog. We nemen nog eens een pauze, en gaan nadien winkelen in de Jumbo. Vanavond eten we in ons huisje buiten, lekker in het zonnetje bij een licht briesje. Heerlijk.

04-naar-zitbankje

 

De afstand van deze wandeling bedraagt 11,1 km. We deden er twee uur en half over op een slentertempo met de nodige kijkmomenten.

Fotoalbum Texel dag 2: Over het eilandje Eierland en Zoet&Zout: Klik hier !!!


Langs de Meeuwenkolonie & Schotse Hooglanders

Langs-de-Meeuwenkolonie-en-Schotse-HooglandersVoor onze tweede wandeldag op Texel maken we een combinatie van twee afzonderlijke routes. We rijden eerst richting Den Hoorn, en parkeren nadien aan het einde van Jan Ayeslag (bij strandpaal 12). Van hieruit wandelen we even terug langs de rustige weg op om rechts af te slaan in het Pieter Rozenvlak gebied. We vertrekken voor een lusvormige wandeling, tegen de klokwijzerzin in, maar maken een doorsteek naar de Bollekamer, waar we opnieuw een lus gaan maken, ditmaal volledig rond, om via dezelfde doorsteek terug in te vallen op onze eerste lus en deze verder af te maken. Het klinkt ingewikkeld, maar het is het niet. Tijdens de wintermaanden kan je wel tegenover de parking richting Bollekamer wandelen, maar het pas is afgesloten wegens broedseizoen. Dit stuk is een goede 7 km lang inclusief de heen en terugweg van de parking. Onderweg komen we Exmoorponys tegen en in de verte aan de overkant van het “Groote Vlak” grazen kuddes Schotse Hooglanders. Afgeschermd door de duinen genieten we van een heerlijk weertje. Ook hier toornen enkele bunkers uit op het afwisselende
landschap. Pauzeren doen we bij het paviljoen nabij strandpaal 12. Eerst buiten in het zonnetje, maar al snel vallen enkele druppels en wordt het een pak frisser nu de zon verscholen staat achter de wolken. Iedereen snel naar binnen. De keuken, met een kakelverse kok vanaf vandaag, biedt Oosters getinte gerechten aan. En het smaakt prima. Terwijl het zonnetje steeds harder zijn best doet trekken we opnieuw onze wandelschoenen aan voor het tweede luik, “Langs de Meeuwenkolonie”.

Via het strand wandelen we Noordwaarts, slaan de Wester duinen in en lopen deze uit tot aan een naaldbos, die rakend aan het duinengebied ons terugbrengt tot aan de parking. Een vijftal kilometers extra staan alweer op onze wandelteller. Vergis je hier wel niet met de tijd, daar je veelal door mul duinenzand gaat, wat best wel vermoeiender en minder snel gaat als langs normale paden op!

Na de wandelingen brengen we trouw weer een bezoek aan onze favoriete winkelketen, de Jumbo, ditmaal in Den Burg. We slenteren even door de rustige winkelstraat. Slechts enkele winkels zijn open, maar de Jumbo is altijd open. Aangekomen in ons huisje volgt een zelfde tafereel als de avond ervoor. Genieten dus!

03-runderen

05-paarden

08-Paal12-menu1

09-Paal12-menu2

10-Paal12-menu3

De afstand van deze gecombineerde wandeling met vertrek aan de parking nabij Paal 21 bedraagt 12,62 km. We deden er net geen drie uur en half over op een slentertempo met de nodige kijkmomenten.

Fotoalbum Texel dag 3: Langs de Meeuwenkolonie & Schotse Hooglanders: Klik hier !!!


Terug naar huis

Maandag morgen brengen we na het ontbijt onze huissleutel terug. Het is regenachtig, koud weer. We besluiten dan maar terug huiswaarts te keren en onderweg nog een stop te houden in Leiden, Gouda of bij Kinderdorp. We zullen wel zien …

TIP: bekijk onze reportage van Leiden in ons archief vanaf pagina 24.

Fotoalbum terugreis: Met de TESO overzet terug van Texel af: Klik hier !!!


GPX

GPX’en van de verschillende wandelingen kan je hier downloaden!!! De wandelingen zijn gebaseerd op het boekje “Eiland routes – geheime plekjes met bijzondere verhalen”, te koop in de VVV shop te Texel vlak bij het centrum van Den Burg gelegen of via hun webshop.


Fotoreportages over Texel van voorgaande jaren

Je kan alle 12 fotoalbums – ook die van voorgaande jaren – over ons bezoek aan Texel, inzien op onze fotowebsite! Zeker eens doen. Ontdek zo de Bleekersvallei, het paadje van Schoo, Ecomare, de potvis van Texel, het Waalenburgerdijkje, de Slufter, de haven, de vuurtoren, het strandsculpturenfestival, de robben … en nog véél meer! Zoals onze stadswandeling door Gouda op een van onze terugreizen.


Weblinks:

BelVilla: https://nl.belvilla.be/
Overzet TESO: https://www.teso.nl/nl/
VVV Texel: https://www.texel.net/nl/
Molen de Traanroeier: http://www.traanroeier.nl/
Vuurtoren Texel: https://www.vuurtorentexel.nl/
Vispaleis: https://vispaleistexel.nl/
TX44: http://tx44.nl/
Parkeren op Texel: https://www.texel.nl/
Bij Jef: http://bijjef.nl/
Texels bierbrouwerij: http://www.texels.nl/