Streek-GR Haspengouw

180 km lusvormig wandelplezier op de “Streek-GR Haspengouw”

Tijdens de Fiets- & Wandelbeurs 2016 behaalde deze wandeling de trofee van de beste Belgische wandelroute van 2015, samen met het Wandelnetwerk Getevallei. De Streek-GR Haspengouw is een lus-vormige langeafstandsroute. Tijd dus om deze route eens aan een grote groep wandelaars voor te stellen. Samen met een stuk van de GR564 Kempen-Condroz (164 km van Lommel naar Hoei).
We kozen daarvoor 1 mei uit. Zonder rode vlaggen wel te verstaan…
Het totaalplaatje van deze wandeling is om en bij de 27 kilometers.

Haspengouw is vooral als fruitstreek bekend. In de lente zijn het de bloesems die je bekoren, aan het einde van de zomer en in de herfst hangt het sappige fruit aan de bomen. Maar er is veel meer, ieder seizoen opnieuw. Je wandelt door waardevolle beekvalleien, langs kastelen en monumentale hoeves, door boerendorpjes en langs tal van verborgen groene pareltjes. Op de plateaus kan je genieten van een wijds landschap, waarbij de uitzichten soms tot Luik reiken. Landschap, natuur en cultuur gaan hier samen en kneedden een schitterend landschap. De hoofdroute van de Streek GR Haspengouw is 130 km lang. Daarnaast zijn er 52 km aan doorsteken, waardoor men kortere lussen kan maken.

Deel 1: Opheers -> Mechelen-Bovelingen (11,5 km)

Na de koffiepauze in café De Linde in Gelinden rijden we met de bus nog 5 km tot de kerk van Opheers, waar welgeteld 47 ervaren en minder ervaren wandelaars aan de dagtrip beginnen.

We starten hier in de omgeving van de Herckenrodehoeve, een van de grootste vierkants-hoeven van Vlaanderen, met een tiendenschuur uit 1734. We trekken al vlug het open landschap in en zien in de verte het dorp Oleye (Liek) liggen, aan het riviertje de Geer, in de provincie Luik. Wat verder steken we ook echt de grens tussen Limburg en Luik over en wandelen we door het groene dorp. Wat later volgen weer de velden en we lopen hier op de provinciegrens tot aan het Hornebos. Een uniek moerasbos met de bronnen van de rivier de Herk (en pas sinds 2011 toegankelijk). Regelmatig worden hier dassen en reeën opgemerkt! Van het moeras werken we weinig of niets want door de droge maand april ligt het bos er kurkdroog bij. Info: www.natuurenbos.be/hornebos.

Langs bosranden en door natuurgebieden gaat het verder naar onze middagstop in café-zaal Ons Vermaak in Mechelen-Bovelingen.

Deel 2: Mechelen-Bovelingen -> Mielen-boven-Aalst (10 km)

We hernemen ons rood/geel parcours en belanden al vlug in nog meer unieke natuurgebieden, met name de beken & valleien gebieden Egoven en Overbroek. Het Overbroek is een oase waar tal van zeldzame en kalk minnende planten een toevlucht vinden. Op verscheidene plaatsen kan je mergel ontdekken. Egoven is een beemdgebied aan de bovenloop van de Herk. In dit natuurgebied vloeien de Grondelingenbeek, de Fonteinbeek, de Molenbeek en de Kasteelbeek in de Herk. Dankzij Natuurpunt mogen we hier zelfs over privé eigendom en weiden van boerderijen wandelen. Dit gedeelte van het parcours is adembenemend mooi en na een afdaling via trapjes belanden we in een weide vol boter- en sleutelbloemen met een schitterend panorama. We wanen ons als het ware in de Voerstreek.

We passeren door het dorp Gelinden. Vanaf hier tot onze namiddagpauze loopt de streek GR samen met de rood-witte tekens van de GR564, die hier de roodgele markering van de streek GR vervangen.

En niet altijd succesrijk, zoals al snel blijkt. Want halfweg tussen Mechelen-Bovelingen en Mielen-boven-Aalst is er op een kruispunt geen markering meer te bespeuren. Gelukkig hebben we onze wandelkaart van de streek GR bij. We wandelen hier boven op het licht golvende Haspengouws leemplateau, met iets teveel asfalt en beton naar onze smaak.

Na welgeteld 21,5 km nemen we een verdiende namiddagpauze in feestcafé Bascule in Mielen-boven-Aalst. Voor een vijftiental wandelaars volstaat dit, zij nemen de bus naar de eindstop.

Deel 3: Mielen-boven-Aalst -> Kerkom-bij-Sint-Truiden ( 5,5 km)

We volgen nu vooral golvende wegen door een open landschap met weidse uitzichten, tot we het centrum van Kerkom belanden. Eerst is er een vervelend stuk verkeersweg van vijfhonderd meter. Gelukkig maakt de verveling plaats voor een ietwat avontuurlijk en zeer groen hol pad. Waarna we weer op het beton belanden. Wat verder moeten we volgens de kaart linksaf een lus maken maar de rood-witte tekens zijn ook hier spoorloos verdwenen. Weer helpt de stafkaart ons uit de nood. Voor het dorp Kerkom krijgen we nog een heel mooie groene holle weg voorgeschoteld. In Kerkom zelf verlaten we onze streek GR en kiezen schuin links voor een straat die ons recht naar ons eindpunt, de Bink brouwerij Kerkom voert. Waar groentenstoemp met worst en andere specialiteiten en streekbieren voor een mooie afsluiter zorgen.

Meer info (met interactieve kaart en GPX track): http://www.groteroutepaden.be/nl/route/745/streek-gr-haspengouw.html