Stop Parkinson Walk begint aan de laatste week

Jullie hebben het wellicht al gezien op televisie, gehoord op de radio of gelezen in de krant. Van 23 augustus tot 10 oktober, welgeteld 49 dagen lang, wandelt Ivo De Bisschop samen met een aantal “gaststappers” (vaak familie of vrienden die minstens 5 dagen meestappen) langs de grens van België met Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Een rondje België van zowat 1500 km. Daarnaast zijn er regelmatig “dag-stappers” die een dagje meewandelen. Dat alles met als doel het onderzoek naar de ziekte van Parkinson te ondersteunen. En hopelijk zo een geneesmiddel te vinden voor deze ziekte, waaraan minstens 35.000 Belgen lijden.

Stop Parkinson Walk

Ook al tellen België en de wereld heel wat parkinsonpatiënten, toch worden ze vaak vergeten. De ziekte is voor grote farmaceutische bedrijven geen prioriteit en dat betekent dat er actie vanuit de basis moet komen. Bij Ivo is op zijn 62ste Parkinson vastgesteld. Als fervent sportieveling besloot hij daarop, samen met enkele vrienden, de VZW Stop Parkinson op te richten. Deze VZW, die de steun krijgt van de Koning Boudewijnstichting, wil de ziekte terug in de spotlights zetten om zo geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Want dat kost helaas veel geld. Een hele reeks bedrijven ondersteunt eveneens het initiatief en daarnaast kan de VZW ook nog rekenen op acht “ambassadeurs”.

Stop Parkinson Walk

De Walk

Op 23 augustus vertrokken Ivo en zijn metgezellen vanuit Oostende. De eerste etappe, 35 km lang, ging naar Knokke-Heist. De afstand van de dag-etappes schommelt ergens tussen 28 en 35 km en dit vooral langs wandelwegen. Er waren ook enkele rustdagen ingepland. Het volledige parcours kan je bekijken op https://stopparkinson.be/elke-stap-telt/.

Het parcours van de laatste week ziet er als volgt uit:

  • Zaterdag 3/10: Quiévrain – Callenelle (31,9 km)
  • Zondag 4/10: Callenelle – La Glanerie (27,5 km)
  • Maandag 5/10: La Glanerie – Leers Nord (30,6 km)
  • Dinsdag 6/10: Leers Nord – Wervik (28,7 km)
  • Woensdag 7/10: Wervik – Dranouter (33,3 km)
  • Donderdag 8/10: Dranouter – Haringe (30 km)
  • Vrijdag 9/10: Haringe – De Panne (32,1 km)
  • Zaterdag 10/10: De Panne – Oostende (33,3 km)

Stop Parkinson Walk

Bij elke eindhalte staat de Stop Parkinson Walk camper opgesteld aan de aankomst. Vanaf 15u kan je er terecht voor de aankoop van stapkaarten en de unieke Stop Parkinson Walk petten. Op 30 september was al om en bij de 260.000 euro ingezameld voor het Parkinson onderzoek.

Stop Parkinson Walk

Het aantal deelnemers aan deze Stop Parkinson Walk is omwille van de Coronamaatregelen strikt beperkt, al was dat oorspronkelijk anders gepland. Maar zelfs als je zelf niet kan meewandelen, kan je stappen sponsoren.

Stop Parkinson Walk

Als je op de website stappen koopt via de Koning Boudewijnstichting, dan krijg je dit jaar (omwille van Corona) op elke gift vanaf 40 euro een belastingvermindering van 60% i.p.v. de gebruikelijke 45%. Stortingen moeten gebeuren op rekening BE10 0000 0000 0404 met als gestructureerde mededeling ***125/0025/00065***. Dit kan ook direct online op de website, en dan krijg je onmiddellijk een bevestiging via e-mail van de Koning Boudewijn Stichting. Een gift van 40 euro kost je dus amper 16 euro, een storting van 100 euro slechts 40 euro. Kleinere bedragen zijn echter evenzeer welkom. Giften van minder dan 40 euro (die echter niet fiscaal aftrekbaar zijn) kunnen rechtstreeks gestort worden op rekening BE16 0689 3443 4874 van de VZW Stop Parkinson Walk.

Voor alle info over de Stop Parkinson Walk kan je terecht op https://stopparkinson.be/

 

Gilbert Roels