Stierengevechten

Laatste stierengevechten in Catalonië

In een uitverkochte arena in Barcelona heeft op zondagavond 25 september 2012 het laatste stierengevecht van de Spaanse regio Catalonië plaatsgevonden. Dat gebeurde zo’n 3 maanden voordat een verbod van kracht wordt in Catalonië, als eerste regio op het Spaanse vasteland.

Bij de ‘fiesta’ vochten drie matadoren tegen zes stieren. Toreador José Tomás, de beroemdste stierenvechter van Spanje, werd bij het laatste gevecht luid toegejuicht door 20.000 toeschouwers. De Catalaan Serafín Marín doodde de laatste stier.
In juli vorig jaar besloot het parlement van Catalonië tot een verbod op de eeuwenoude traditie. De laatste jaren trokken de stierengevechten al steeds minder toeschouwers, terwijl de protesten van dierenbeschermers toenamen. Andere Catalaanse steden zoals Lloret de Mar sloten hun arena’s al eerder.
Laatste stoel
Bij het laatste stierengevecht zondag was arena La Monumental, gebouwd in 1916, tot de laatste stoel bezet. Bij de officiële verkoopadressen kostten kaartjes in de voorverkoop 150 tot 300 euro. Op internet zouden toegangsbewijzen voor bedragen tot 3500 euro van de hand zijn gegaan.
La Monumental was verplicht om 5 procent van het totale aanbod aan kaartjes op de dag van de stierengevechten te verkopen. Daardoor ontstond een lange rij voor de kassa’s. Onder de honderden mensen die zondag een van de laatste toegangsbewijzen wilden kopen, werd volop geduwd en getrokken.
Tegenhouden
Fans van het stierenvechten hopen het verbod nog te kunnen tegenhouden. Ze hopen 500.000 handtekeningen te verzamelen voor het einde van het jaar.

{valaddthis}type=button|button_type=default{/valaddthis}