Steinalm en Moosalm

Van Filzmoos naar de Steinalm, de bergflank over naar de Moosalm, de Salzburger Almenweg volgend, tot terug in Filzmoos op vrijdag 2 augustus 2013.

Bekijk ook het fotoalbum eens met één klik op onderstaande foto:

Steinalm-MoosalmOnze eerste wandeldag in Filzmoos vatten we voorzichtig aan. We wandelen te voet vanaf ons appartement Haus Dorfblick naar beneden tot in het centrum van Filzmoos. Hier volgen we even de hoofdweg richting oosten tot we een kiezelweg kunnen inslaan. Er is ook een kleine parking voorzien. Iets verderop is er al een splitsing, waar we rechts omhoog dienen te klimmen. We volgen nu de 43A tot aan de Steinalm. Onderweg krijgen we volle bak zon op ons. We zijn dan ook blij als we de Steinalm bereiken en nog een bankje in de schaduw kunnen bemachtigen. We nemen ruim de tijd om even te pauzeren en praten ook nog met een Duitse dame die hier al jaren op vakantie komt om de nodige wandeltips te vergaren voor de volgende dagen. Bedankt hiervoor! Na de pauze wandelen we een kort stukje terug, waarna we een bergflank op moeten richting Moosalm, de 43B volgend. Het is stevig klimwerk, maar het bos geeft ons gelukkig toch wat bescherming tegen de niet aflatende zon. Boven op de top (Moserscharte 1513 m) belanden we ook op de Salzburger Almenweg die van de Radstädter Hütte en via de Moosalm afdaalt naar Filzmoos. Deze weg volgen we dan ook naar beneden. Aan de Moosalm aangekomen pauzeren we een tweede maal. Volgens de thermometer is het hoog tijd om een Edelweiss te nemen, het is welgeteld 31 graden. Dat doen we dan ook. We blijven de Salzburger almenweg volgen naar beneden, en lopen zelfs even op de Arnoweg. Zo komen we aan neven Hotel Alpenblick te Filzmoos, vlak aan de winter kabellift. Ook hier ploffen we even neer in de lounge zetels en maken er kennis met het management. Ze ontvangen heel veel bussen hier, maar bijna alles is al volgeboekt voor volgende zomer. Nadien keren we terug naar ons appartement om er nog wat op los te kokkerellen. ’s Avonds wandelen we te voet naar het dorpscentrum om er het optreden van de plaatselijke muziekkapel op te luisteren. Onze huisbaas speelt er ook in mee. We zijn aangenaam verrast door het hoge niveau wat hier getoond wordt. We vernemen dan ook later van de huisbaas dat ze zelfs tot in Rusland en Amerika zijn geweest, en heel veel gastoptredens hebben gedaan in Oostenrijk en Duitsland. Enigste negatief puntje was dat er geen zitbanken waren op het plein en de mensen de gehele tijd moesten recht staan. Vandaar dat we na korte tijd ons begeven naar een hotel terras waar nog een plaatsje vrij was. Voila, onze eerste wandeldag is al mooi ingezet met de nodige hoogtemeters en Edelweisjes. Tot morgen!

Van deze wandeling is er uitzonderlijk geen GPS track ter beschikking! Zie kaart bij de foto’s (foto 9) voor de route of de beschrijving in bovenstaande tekst.