De ‘Global Greening’ viert 10 jaar

Meer dan 300 sites en monumenten in het groen voor St. Patrick’s Day

Op zondag 17 maart staat de wereld in het teken van de Ierse nationale feestdag St. Patrick’s Day. Niet alleen in de straten van Ierland wordt de beschermheilige uitbundig herdacht maar ook de hele wereld licht op in Ierlands groene kleur. Tijdens deze ‘Tourism Ireland Global Greening’ worden meer dan 300 iconische locaties en UNESCO Werelderfgoederen ’s avonds verlicht om de Ierse feestdag te vieren. Ook tijdens deze 10e editie viert België mee met de greening van 10 prachtige locaties. Zo gaan onder andere de Grote Markt, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en de Anspachgalerij in Brussel, de Burg en het stadhuis in Brugge, Maasmechelen Village, de Irish College in Leuven, de Lille Gate in Ieper, het Keltische kruis van Fontenoy (Doornik), het Belfort van Bergen ‘op groen’. Deze sites sluiten zich aan bij Manneken-Pis, die dan in traditionele Ierse klederdracht gehuld zal worden.

Wereldwijde line-up

De line-up van dit jaar is weer indrukwekkend. Zo staan onder andere de volgende voor het eerst in de groene spotlights: de Victoria-Watervallen, The Eden Project in Cornwall, de middeleeuwse stadswallen van York, The Cotton Tree in Sierra Leone – waar de bevrijde slaven werden herenigd bij hun terugkeer naar Afrika na de afschaffing van de slavernij – het iconische Cutty Sark-schip in Greenwich, de Beatus Rhenanus-brug over de Rijn tussen Frankrijk en Duitsland, het luipaardbeeld ‘Chiu’ in Nairobi, de Nation Towers in Abu Dhabi, het kasteel van Beaulieu aan de oevers van de Loire, de Atakule Tower in Ankara en Shizuoka ECOPA Stadium in Japan, waar Ierland in september voor de Rugby World Cup zal spelen. Ook eerdere deelnemers zoals het Colosseum in Rome, de Sacré Coeur basiliek in Parijs, het kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris, la Croisette in Cannes, het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de Niagara-watervallen in Canada, de Empire State Building in New York, de Burj Al Arab en de Londen Eye gaan weer groen.

Sint Patrick

Sint Patrick is de beschermheilige van Ierland die op deze dag wordt herdacht. De festiviteiten zijn oorspronkelijk bedoeld om de heilige te eren en de komst van het Christendom te vieren. Inmiddels is de feestdag uitgegroeid tot een dag waarop de Ierse cultuur in het algemeen wordt gevierd. In Dublin en de rest van Ierland duren de Sint Patrick activiteiten zelfs meerdere dagen. http://www.stpatricksfestival.ie/

Belgische Greening

Danielle Neyts, Tourism Ireland in België, verheugt zich over het enthousiasme voor de Global Greening: “Elk jaar neemt het aantal deelnemende Belgische en buitenlandse sites toe. Dit jaar is Tourism Ireland’s Global Greening 10 jaar en in België zullen niet minder dan 10 sites zich in het groen hullen. De verlichtingen die gepland zijn in België werden verwezenlijkt dankzij het akkoord en de medewerking van de betrokken steden en dankzij de Ierse ambassade in België. Ik wil hen alvast van harte bedanken voor hun steun. De Greenings zijn de uitdrukking van de vriendschap en de samenwerking tussen de Ieren en de verschillende landen. Dit wereldwijde evenement versterkt de reputatie van Ierland en stimuleert het verlangen het eiland te ontdekken bij een groeiend aantal bezoekers. Het recordaantal bezoekers in de afgelopen jaren bewijst dat de diversificatiemarketingstrategie – waarvan Global Greening een sleutelelement is – zijn vruchten afwerpt. St. Patrick’s Day is een unieke gelegenheid om Ierland en zijn cultuur op internationaal niveau te promoten. Meer dan 70 miljoen mensen over de hele wereld zijn verbonden met Ierland. St. Patrick’s Day is een uniek moment dat hen weer verbindt met hun geschiedenis en land van herkomst.”

Planning van de verlichtingen in België
• De Grote Markt van Brussel: op 17 maart om 20 uur
• Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel: op 17 maart om 20 uur
• Anspachgalerij in Brussel: van 12 to 18 maart
• Manneken-Pis: op 17 markt (aankleden om 16.30) (Zie foto hieronder)
• De Burg en het stadhuis van Brugge: op 17 maart om 20 uur
• Maasmechelen Village: van 15 tot 17 maart
• Irish College in Leuven: op 14 maart om 20 uur.
• Lille Gate in Ieper: van 14 tot 20 maart
• Het Belfort van Bergen: op 17 maart om 20 uur
• Het Keltische kruis van Fontenoy (Doornik): op 17 maart om 20 uur

 

mannekenpis

 

Nederland
•    Splendor Amsterdam
•    Uilenburgersjoel, Amsterdam
•    SkyView Scheveningen Pier, The Hague
•    Windmill, Weert

Bekijk onderstaand filmpje van St Patrick’s Day 2018: