Mecklenburg-Vorpommern

Sonneninsel Usedom

Zonne eiland Usedom

Het Duitse eiland Usedom aan de Oostzee telt de meeste zonuren van Duitsland. Eind augustus trokken we er voor een weekendje naar toe. Net tijd genoeg om een eerste (zonnige) indruk op te doen.

We treinden al van ’s morgens vroeg om tegen 15u in Anklam aan te komen. Vanuit Aken eerst naar Berlijn, vervolgens aan boemelsnelheid naar Anklam. Vanaf het station ben je dan in no time op Usedom via de Zecheriner Brücke.

Maar eerst maken we kennis met het natuurgebied Anklamer Stadtbruch, Duitslands grootste moerasbos. Onze gids Günther Hoffmann wacht ons op aan de uitkijktoren Bugewitz. Boven op de toren heb je een mooi zicht op het wilde natuurlandschap.

Het is ontstaan door een dijkbreuk te Haff bij een stormvloed in 1995. Men besliste destijds de natuur de vrije hand te geven. Bossen stierven af en op andere plekken ontstaan nieuwe bossen, weiden werden overspoeld door water en worden moerassen. We mogen even piepen door de kijker van een ornitholoog om verderop een glimp op te vangen van een aalscholver.

We wandelen 2,6 km terug naar het centrum van het piepkleine dorp Bugewitz waar een kleine parking met bankjes en infotafel zich bevindt.

Van daaruit rijden we verder naar ons hotel, nog op het vasteland gelegen, maar met zicht op Usedom. Haffhus, Hotel en Spa, voorziet zich volledig zelf voor zijn warmte en elektrische energie. Dat is geen koud kunstje, verteld ons de manager voor duurzaamheid en digitalisering. Een slordige miljoen euro werd uitgegeven voor energietechniek. Ze behaalden daarmee ook in 2019 de eerste prijs als “Firmenenergie 2019″. Je kan er meer over lezen via deze weblink: https://www.haffhus.de/energie/

Na een heerlijk avondmaal kruipen we gezellig onder de wol. Morgen is het weer vroeg dag …

We maken een overzet met een gloednieuwe elektrische overzetboot van Kamp naar Karnin.

Sinds deze maand (augustus 2021) vaart de 15 meter lange overzetboot met de fictieve naam “Antonia vom Kamp” dagelijks van 10u tot 18u tussen het vasteland en het eiland. 20 personen en 15 fietsen kunnen mee. Onderweg zien we nog een stukje geschiedenis: de oude spoorwegbrug die Karnin met het vasteland verbond, werd tijdens de tweede wereldoorlog opgeblazen door de Duitsers zelf, op één stuk na. De Hubbrücke Karnin is het middelste deel van de Karniner Brücke, destijds een 360 m lange spoorwegbrug tussen het Pommersche vasteland bij Kamp en het eiland Usedom bij Karnin.

Vervolgens rijden we door naar het informatiecentrum van het Naturpark Insel Usedom (Natuurpark Eiland Usedom), gelegen in het KlausBahlsenHaus, in het voormalig treinstation van Usedom. Sinds 1999 behoort het eiland, samen met de westoever van de rivier Peene en de aangrenzende kustwateren tot Naturpark Insel Usedom. In het 59000 hectare grote natuurpark liggen er 14 natuurreservaten. We leren dat het vogelrijke gebied tot wel 280 soorten vogels telt, waarvan er 150 ook hier broeden. Ook de zee adelaar zoeft hier door het luchtruim, naast nog 10 andere roofvogels, allen hier broedend. In de expo staan deze ook mooi opgemaakt te bekijken.

We praten er over de opwarming van de aarde, het Coronavirus en diets meer. Het is al goed middag dat we naar de Inselmühle Usedom in de gelijknamige stad vertrekken.

In de bistro is er een shop waar je lokale producten kan kopen. Op deze plek werd tot in 1991 nog gemalen. Nu staan er oliën, sappen en marmalades te koop. Wijnen en  geestrijke dranken van hun eigen wijngoed Schloss Rattey
gelegen in de Mecklenburgischen
Seenplatte kan je hier ook kopen.
In het historische gebouw staat nu een oliemolen, marmelade- en mosterdfabriek wat je kan bezoeken. Tot slot volgt nog een degustatie van oliën en likeurtjes.

Vervolgens checken we in bij Bio Hotel Gutshof Insel Usedom. Vanavond eten we niet in het hotel, maar wel bij een kruidenheks, diep in het woud wonend. Vooraf maken we een kruidenwandeling met proevertjes. Zo leren we dat het zaad van brandnetels zeer gezond is om te eten. Het bevat verschillende vitamines maar daarnaast ook mineralen als ijzer, magnesium en kalium.

Het avondmaal is zeer bloem- en kruidenrijk.

 

Met ons buikje vol kruiden gaan we een gezonde nachtrust toe.

Na het ontbijt rijden we naar het boomkruinenpad in Heringsdorf. Dezelfde firma heeft zo al tal van boomkruinpaden ontworpen. Zoals dat in Zuid-Bohemen aan het Lipno meer, een vast item in onze natuur-cultuur reis naar Zuid-Bohemen. Na een tocht van 1350 meter langs en boven de hier zo typische beuken en dennenbomen van het eiland. Onderweg kan je in het Duits, Pools en Engels infotafels lezen over de plaatselijke fauna en flora. Hoogtepunt van dit alles is de 33 meter hoge uitkijktoren, tevens het hoogste punt van het eiland. Architectonisch is de toren gemodelleerd naar gelijkenis van de voormalige bezoekersactractie “Bismarckwarte” die zich hier van 1907 tot 1946 bevond.

Aansluitend maken we een woudwandeling doorheen het eerste Europese “Kinderheilwald”. Kinderen, maar ook volwassenen komen via een parcours allerlei spelletjes tegen. Goed om de hedendaagse jeugd aan smartphones, tablets en spelconsoles vastgekluisterd hun dalende motoriek terug op te krikken. Hoera!!!We mogen weer spelen 😉

‘S middags worden we uitgenodigd voor een Michelin ster etentje. Dit in het restaurant “Kulmeck by Tom Wickboldt” in Heringsdorf. Onder het motto “Casual Fine Dining” krijgen gasten regionale en seizoensgebonden gerechten met een Franse inslag. Zo herontdek ik de Duitse Curryworst met zelfgemaakte Currysaus. En dat proef je.

Curryworst

We waaien even uit op de net deze maand geopende Koserower Seebrücke. Wandel 279 meter diep de zee in. Rust onderweg even uit op de vele zitbankjes. Het 3,5 meter brede pad eindigt op een zittribune. Wees charmant en bestel twee glaasjes sekt terwijl je geniet van de vele vergezichten. Kijk, daarboven zie je ons boomkruinenpad.

Nadien bezoeken we een boerderijwinkel, “Hofladen Villa Kunterbunt”. In het kleine winkeltje zijn regionale producten te koop, die op hun eigen boerderij of elders op het eiland gemaakt werden. Vlees, groenten, fruit, zelfgemaakte marmelades, vegetarische brood opstrijk en zeep van schapenmelk.

Koffietijd. Alhoewel, bij artisinale Flammkuchen past beter een wit wijntje, mijn gedacht! We zitten bij Café Seelchen, een geliefkoosde tussenstop voor de vele fietsers die dit eiland aandoen. Reden zijn de vele koffiespecialiteiten, huisgemaakte koekencreaties. Voor de zoetebekkes onder ons een waar idyllisch paradijs. Op de foto, de zeer sympathieke zaakvoerster Alina Bull.

Als afsluiter voor deze dag maken we nog een zeilboot tocht op het Achterwasser, bij natuurhaven Krummin. De traditionele vissersboot met de typische roodbruine zeilen wordt nu voor toeristische rondvaarten ingezet.

zeilboot

Spijtig genoeg begint het zachtjes te regenen. Op het dek bevinden zich twee luikjes met een geheime voorraad drank.

Al snel vergeten we de regen. De toer wordt wat ingekort zodat we wat eerder aan tafel kunnen schuiven onder een immens tentzeil op het haventerras. Ondertussen regent het pijpenstelen, maar we zitten lekker warm onder terrasverwarmers. Regelmatig komt de gerant de waterzakken boven het tentzeil verlossen van water. Met reuze hilariteit van de niets vermoedende bezoekers kletst massa water neer op het eind van het terras. We maken kennis met een lokaal biertje, de Störtebeker, dat wordt gebrouwen in Stralsund. Gelegen op het vasteland, vlak tegenover het volgende eiland Rügen. En meermaals bekroond. Daar drinken we eentje op. Daarbij een zeer deftige burger met frietjes. Met lokaal vlees, rechtstreeks van de BBQ komend, dat smaakt (alweer).

burger

Na ons laatste ontbijt op het verrukkelijke eiland Usedom rijden we nogmaals naar Heringsdorf. Elke Pupke, schrijfster van krimiverhalen die zich allen op Usedom voordoen, leid ons rond langs statige villa’s van weleer.

Voor vele Berlijners was/is dit een fantastisch oord. Met een rechtstreekse treinverbinding reed je destijds vanuit Berlijn op enkele uurtjes naar zee. En dat gaan wij ook doen, maar in omgekeerde richting, terug naar huis.

Fotogalerij

Bekijk de volledige fotogalerij met één klik op onderstaande foto.

Mecklenburg-Vorpommern

Informatie

HaffhusHotel & Spa
Dorfstraße 35

17373 Ueckermünde

www.haffhus.de

Bio Hotel Gutshof Insel Usedom
Dorfstraße 24

17429 Mellenthin

urlaub@gutshof.net

www.gutshofusedom.de

https://www.auf-nach-mv.de/

Taxiunternehmen Jan Wetzel
Satower Straße 52

18059 Rostock

Tel.
: +49 381 44 52 41
taxi@taxiwetzel.de

www.taxiwetzel.de

Günther Hoffmann
N
aturführer
Tel.:
+49 170 81 36 339
stadtbruch@gmail.com

Usedom Tourismus GmbH
Hauptstrasse 42

17459 Seebad Koserow

www.usedom.de

Oderhaff Reederei Peters GmbH & Co. KG
17373 Seebad Ueckermünde

www.reedereipeters.de

Naturparkzentrum im KlausBahlsenHaus
Bäderstraße 5

17406 Usedom
www.usedom.de/nachhaltigkeitnaturparkinformationszentrum

Inselmühle Usedom
Bäderstraße 9
11 (B110)
17406 Usedom

kontakt@inselmuehleusedom.de

www.inselmuehleusedom.de
 
Ina Schirmer | Kräuter | Verbena
Stolper Straße 9

17419 Dargen/OT Prätenow

www.kraeuterverbena.de
 
Baumwipfelpfad Usedom
Susanne Maletzki
, Marketing
Am Bahnhof 12

17424 Ostseebad Heringsdorf

https://www.baumwipfelpfade.de/usedom/
 
www.kurundheilwald.de
 
Kulmeck by Tom Wickboldt
Kulmstraße 17

17424, Ostseebad Heringsdorf

www.kulmeck.de
 
Hofladen Villa Kunterbunt
Zinnowitzer Str. 6

17440 Neuendorf

www.hofladenusedom.de
 
Café Seelchen
Zinnowitzer Straße 2

17459 Lütow / OT Neuendorf Insel
Usedom
 
Naturhafen Krummin und Zeesbootsegeln
www.naturhafen.de

www.naturhafen.de/zeesenboot