Ossenalm

Sonnenalm

Sonnenalm Rittisberg

Naar de Sonnenalm heen en terug over een brede kiezelweg om de bergflank van de Rittisberg op zondag 4 augustus 2013.

Op ons RouteYou kanaal kan je de door ons gewandelde route inzien op de kaart en downloaden voor je GPS/GPS App.


Vandaag maken we een lichtere wandeling na de langere en zwaardere wandeling van gisteren. We rijden met de auto vanuit Filzmoos naar het oosten over de Filzmooser Landesstrasse en zijn na enkele kilometers in een ander Bundesland. Dat merken we meteen aan de weg die er echt erbarmelijk bij ligt. We parkeren onze auto aan een kleinere parking neven de Bundesstrasse in Auwirt waar ook enkele infoborden staan. Best geef je volgend adres in op je GPS: Hierzegg 19, 8972 Ramsau am Dachstein, Oostenrijk. Daar zie je een 50 meter verder aan je rechterzijde een parkeerplaats en een smalle weg die uitgeeft op deze hoofdweg. Enkele infoborden geven voldoende uitleg over tal van mogelijkheden. Vanaf de rode pijl gaan we naar het aangewezen punt toe: de Sonnenalm.

Van hieruit nemen we wandelweg 5 naar de Sonnenalm, een wandeling rondom de flank van een bergje met slechts kleine hoogteverschillen.

Iets na 10 uur starten we met de wandeling.

De eerste 400 meter dalen we zelfs 20 meter. Nadien volgt een gestage klim over 3 km om 65 meter hoogte te winnen.

 

Vervolgens verliezen we terug bijna 100 meter over anderhalve kilometer.

Met als gevolg dat de laatste 300 meter weer stevig bergop gaan om 65 meter te winnen in hoogte.

Anderhalf uur later bereiken we de Sonnenalm, we hebben iets meer tijd nodig gehad dan aangegeven bij de start van de wandeling. Dat komt zelden voor bij ons. Is het de hitte die ons parten speelt? Of genieten we te veel van de mooie zichten onderweg?

 

Op de Sonnenalm is gezelligheid troef. De baas weet zijn gasten te entertainen. Zelfs met muziek erbij.

Na een hapje en een natje keren we een uurtje later terug via dezelfde weg.

Om goed 14u staan we terug aan onze auto op de parking. Nu zitten we wel op schema met de aangegeven tijd. Van hieruit rijden we terug naar Filzmoos waar we nog enkele aankopen doen daar we toch de winkel passeren. De overige tijd genieten we nog van op ons terras met zicht op Filzmoos maar door het warme weer kan een onweder niet uitblijven, de lucht wordt al snel donkerder en plotseling begint het spektakel hier in de bergen.

Zelfs hagel komt er aan te pas.Maar na regen (en hagel) komt er steevast zonneschijn!

We hebben dan ook maar net onze soep op, of de stroom valt uit rond half zes over het gehele dorp. Een goed kwartier later heeft het hele dorp terug stroom. Daar kunnen ze nog iets van leren hier in ons Belgenlandje. Blijkbaar wordt Filzmoos bevoorraad uit 2 verschillende richtingen, en is er één iemand verantwoordelijk om in het schakelstation de juiste richting van bevoorrading te kiezen. Ondertussen was de pasta ook al bijna gaar, en kunnen we rustig verder eten. De afkoeling was meer dan welkom! Tot morgen!

De GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Totale enkele afstand: 5.2 km | Hoogte bij de start: 1140 m | Hoogte bij aankomst: 1255 m | Benodigde tijd enkel: 1u30