shortlist wandelroute van het jaar

Shortlist Wandeling van het Jaar

Van Longlist naar Shortlist voor de Wandeling van het Jaar

De Fiets en Wandelbeurs in Nederland en België, samen goed voor 35.000 bezoekers, is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Het evenement biedt een compleet programma met arrangementen, informatiemarkten, outdoormateriaal, lezingen en workshops.
Vandaag (vrijdag 22 januari 2016) werd de shortlist bekend gemaakt van de kandidaat-winnaars. De uiteindelijke winnaar van de beste Belgische wandelroute 2015 wordt bekendgemaakt tijdens de beurs die doorgaat in Antwerp Expo op zaterdag 27 februari om 13 uur.

De vijf genomineerden zijn (in willekeurige volgorde):

 

1) La Lorraine Gaumaise ‘Itinéraire Patrimoine et Paysage’

Slaag je er in om tijdens een rit naar het zuiden nog even te weerstaan aan de verleidelijke Ardense paden, dan kun je wat verder een vriendelijk golvend en zuiders aanvoelend wandellandschap ontdekken: de Gaume. In het verre zuiden van België schurken de dorpjes tegen zandstenen heuvels en de Franse grens aan. In dit aantrekkelijk landschap kun je sinds kort meerdaags op ontdekking over de lange wandellussen van ‘La Lorraine Gaumaise’. Zeven stevige tochten van 44 tot 68 km tussen Herbeumont en Virton. Of je kunt ook alle lussen combineren tot een langeafstandswandeling van 232 km.

Website: www.randos.lorraine-gaumaise.com

 

2) Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen

Tussen Brugge, Gent en de Nederlandse grens strekt het vlakke Meetjesland zich weids uit met een gezichtseinder van verre, rechte horizonten. Middenin liggen mooie bosgebieden waar hard werd gewerkt aan historisch landschapsherstel. Het mooie resultaat daarvan kun je ontdekken over het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen. Drie Oost-Vlaamse boscomplexen worden met elkaar gelinkt via knooppuntpalen: Het Leen, de Lembeekse Bossen en Drongenoed. Keuze uit maar liefst 236 kilometer aan vlot wandelbare trajecten. Hoewel…te Maldegemveld waan je je in een stukje wild venig landschap eerder op de Hoge Venen dan in vlak Vlaanderen!

Website: www.tov.be/nl/meetjeslandse-bossen

 

3) Weg des Gedenkens

Hoe wild en vreedzaam de Hoge Venen en de oostelijk Eifel er vandaag bijliggen, hoe harder het er aan toeging in 1944. De nazi’s kozen net dit stukje Duitstalig België rond Butgenbach, Bullingen en Weismes uit om tijdens het prille begin van het Ardennenoffensief keihard terug te slaan. Op sommige plaatsen werd voor elke meter veengrond gevochten. De ‘Weg des Gedenkens’ of ‘Weg van Herdenking’ gaat in een lange wandellus van 94 km over rustige paden op zoek naar de sporen van die wrede confrontaties. Je wandelt over het veenplateau tot aan Signaal van Botrange maar steekt ook de Duitse grens over te Hellenthal en Monschau. De Weg des Gedenkens is immers geen ‘krimiweg’ maar benadrukt vooral ook de huidige vriendschapsbanden tussen de inwoners aan beide zijden van de landsgrenzen.

Website: www.butgenbach.info

 

4) Wandelnetwerk Getevallei

Met een gloednieuw knooppuntennetwerk van 250 kilometer nodigen de provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Zuid-Hageland de wandelaar uit om op ontdekking te gaan door het meest oostelijke deel van de provincie Vlaams-Brabant. Terecht. Je rijgt er in de valleien van Kleine en Grote Gete – behalve knooppunten – heel wat landschappelijk moois aan elkaar. Het wandelgebied tussen Tienen en Geetbets wordt haast onwezenlijk als je na de passage door het historische mini-stadje Zoutleeuw een van de grootste Vlaamse binnenmeren ontdekt: Het Vinne. Je kunt er kilometers ‘waterwandelen’ over knuppelpaden, onder het begeleidend gekrijs van honderden kokmeeuwen.

Website: www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelen/wandelnetwerk-getevallei/index.jsp

 

5) Streek-GR Haspengouw

Sinds vorig jaar heeft Limburgs Haspengouw zijn eigen langeafstandswandelroute. Streek-GR
Haspengouw leidt je rond over de rustigste wegen en paden binnen de Limburgse stedendriehoek Sint-Truiden – Tongeren – Bilzen. Fruithoofdstad Borgloon vormt er het heuvelend epicentrum voor de wandelaar, zeg maar ‘het klokhuis’ van fruitig Haspengouw. Ook als het lentefris bloesemgeweld er verwaaid is, kun je op ontdekking langs Streek-GR Haspengouw, zoals in de vele natuurgebieden onderweg of langs historische plaatsen zoals Tongeren en Alden Biesen.

Website: www.groteroutepaden.be/nl/route/745/streek-gr-haspengouw.html