Shortlist Trofee Beste nieuwe Benelux wandelroute van het jaar

Een Fiets en Wandelbeurs komt er, voor het tweede jaar op rij, omwille van de Corona pandemie niet. Maar dat heeft de juryleden niet belet om naarstig verder te zoeken naar de beste nieuwe Benelux-wandelroute van het voorbije jaar.  Uit de 13 kandidaturen ingediend tussen november 2020 en september 2021, is er nu een shortlist weerhouden van vijf routes. De jury bekijkt deze routes nu verder in detail, zo nodig ook nog eens op het terrein, om uiteindelijk tot een winnaar te komen.

De vijf geselecteerde routes van de shortlist zijn, in alfabetische volgorde:

 

Biesbosch pad (Nederland)

biesboschpad6__hollands_diep__klein

Zeshonderd jaar geleden braken de dijken door en overspoelde de Sint Elisabethvloed het poldergebied ten zuiden van Dordrecht. 72 dorpen werden van de kaart geveegd en er ontstond een binnenzee. Later werden grote stukken land weer op het water heroverd. De wetlands van De Biesbosch zijn nu een Nationaalpark. Het Biesboschpad is een 169 km lange Streek GR die de sporen volgt van deze watersnood uit 1421 en de strijd van de mens tegen het water illustreert.
Info: https://www.wandelnet.nl/biesboschpad.

 

Dutch Mountain Trail (Nederland)

DMT steile beklimming

In korte tijd is de Dutch Mountain Trail erg populair geworden onder wandelaars die wel van een uitdaging houden. Deze meerdaagse tocht werd ter gelegenheid van het Dutch Mountain Festival uitgezet. De tocht van 101 kilometer verbindt Seven Summits (toppen) tussen station Eygelshoven en station Maastricht, met 1546 hoogtemeters. Op deze route ervaar je het berggevoel, je wandelt langs beken, over (alpen)weiden, langs rotswanden en krijgt regelmatig spectaculaire uitzichten te zien. De route is nog nauwelijks bewegwijzerd, maar te lopen met de wandelgids en GPX track.

Info: https://www.dmff.eu/dutch-mountain-trail/

 

GR17 – Grote Routepad Lesse en Lomme (België)

gr17-la-lesse-et-la-lomme-par-les-gr 4

Nieuw thematisch Grote Routepad over de Lesse (bijrivier van de Maas) en de Lomme, op haar beurt een bijrivier van de Lesse. De gids ‘La Lesse en La Lomme par les GR‘ is in het Frans uitgegeven door de Franstalige vereniging van de Grote Routepaden in België. Het pad is opgesplitst in een deel Lesse (105 km) en een deel Lomme (60 km). De GR17 is deels gebaseerd op bestaande GR-paden zoals de GR14, GR151, GR126, GR129 en de (streek) GRP129 maar bevat ook 88 km aan nieuwe paden (53%)van het totale traject. Dit rood-wit bewegwijzerd pad is stroomafwaarts beschreven in een uitstekend gedocumenteerde topogids. Daarnaast zijn er 10 rondwandelingen die aansluiten op de GR17, goed voor nog eens 195 km aan wandelavontuur.

Info: https://grsentiers.org/topo-guides/188-gr17-la-lesse-et-la-lomme-par-les-gr-9782931078082.html.

 

Hondsrug pad (Nederland)

007 Hondsrugpad 01928

Het Hondsrugpad (166 km) is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Het loopt van Groningen naar Meppen, juist over de Duitse grens en gaat vandaar verder naar Osnabrück. Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden, de 5000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners. Het dwarst ook het indrukwekkende grensoverschrijdende veengebied dat toont hoe Drenthe er in de oertijden uitgezien heeft.
Info: https://www.dehondsrug.nl/routes/de-hunenweg-het-hondsrugpad/

 

Ons Klooster pad (Nederland)

Kloosterpad

In het oosten van de provincie Noord-Brabant bevinden zich veel kloosters, waarvan een aantal nog bewoond is. 2021 was het jaar van de kloosters en ter gelegenheid daarvan werd de 330 km lange wandelroute Ons Kloosterpad samengesteld. Het traject gebruikt het knooppuntennetwerk en voert langs 50 (voormalige) kloosters en abdijen en door de afwisselende landschappen van Noord-Brabant. Een Bindboek verbindt je met verhalen, beelden en herinneringen aan de bijzondere plekken langs het traject.

Info: https://www.visitbrabant.com/nl/routes/wandelen/ons-kloosterpad.

Info: https://brabantskloosterleven.nl/ons-kloosterpad/