Voorpret: Sentier du souvenir

Weg des Gedenkens

De “Sentier du souvenir”, oftewel de “Weg des Gedenkes” is een internationale rondwandelweg langsheen het oorlogsverleden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog tussen Monchau (D) in het noorden en Bütgenbach (B) in het zuiden.

Ingehuldigd in de herfst van 2014 herdenkt deze grensoverschrijdende wandelroute de 70e verjaardag van het “Von Rundstedt-offensief” (december ’44) en symboliseert de Belgisch-Duitse vriendschap. De wandelroute doorloopt volgende gemeenten: Waimes, Buetgenbach, Buellingen, Hellenthal en Monschau, de initiatiefnemer van het project. De totale lengte omslaat 94 km verdeeld over 4 etappes. De route is in beide richtingen bepijld. Een kaart op schaal van 1:40.000 kan je kopen in de plaatselijke horeca en VVV kantoren.

Op een uiterst zonnige zondag 26 maart 2017 maakten we een rondwandeling rond het stuwmeer van Bütgenbach, met als vertrekplaats Wirtzfeld (Büllingen). De wandelroute vanaf Bütgenbach, over Berg naar Wirtzfeld ligt op deze Sentier du souvenir. Twee vliegen in één klap!

De wandeling rond het stuwmeer is 11 km lang en prima aangeduid met een geel rechthoekig teken. Er zijn meerdere horeca zaken gelegen aan of in de nabije buurt van het stuwmeer. Rustbanken nodigen dan weer uit om te picknicken. We maakten gebruik van de wandelkaart “Rond om het meer van Bütgenbach”, uitgegeven door het Nationaal Geografisch Instituut met schaal 1:25.000. Ideaal dus!

Je kan er meer over lezen in onze aankomende “Lente & Zomer” editie van de Wandelkrant, die verschijnt op zondag 30 april 2017. De fotoreportage kan je nu al inkijken op reuzenformaat via deze weblink.