Schravenpad Rozendorp Lottum

Het Schravenpad in Rozendorp Lottum

Het Schravenpad in Lottum is een nieuwe en unieke wandelroute als eerbetoon aan de vermoorde bisschop Schraven.

Altijd al een keer willen wandelen door het ‘roosachtig’ mooie natuurschoon van Noord-Limburg? Trek dan de wandelschoenen maar aan voor de nieuwe en bijzondere wandelroute “Het Schravenpad”, door en rond Rozendorp Lottum.

Vanaf eind juni 2016 legt “Het Schravenpad” de loper uit voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Deze nieuwe wandelroute van 10 kilometer is een eerbetoon aan de Lottumse missionaris Frans Schraven die in 1937 op zijn missiepost in China een gruwelijke marteldood is gestorven.

Het bijzondere van het Schravenpad is de combinatie van natuurschoon met cultuur-historisch en religieus erfgoed van Lottum. Ook biedt het Schravenpad de mogelijkheid om in te haken op de Knooppuntenroute van Noord-Limburg.

Het nieuwe wandelpad begint bij De Rozenhof Lottum, waar in de Toprozentuin en het Kenniscentrum niet alleen excellente rozen te bewonderen zijn, maar waar ook alle informatie over de Koningin der bloemen te vinden is.

Het Noord-Limburgse plaatsje met zo’n 2000 inwoners is hét Rozendorp van Nederland. Liefst 70% van de Nederlandse rozenproductie komt uit dit pittoreske dorp. Alles in Lottum ademt rozen; de speciale fietsroutes, de rozentuinen en uiteraard het befaamde Rozenfestival dat dit jaar van 12 t/m 15 augustus het dorp verandert in een zee van rozen.

Wandelroute Het Schravenpad

Het Schravenpad voert de wandelaar via de Lottumse parochiekerk naar de Mgr.Schravenlaan in hartje dorp en daarna langs rozenvelden in het mooie buitengebied van Rozendorp Lottum.

Langs de Quirinuskapel leidt het pad naar de Familiekapel in buurtschap Houthuizen en daarna gedeeltelijk over het Pieterpad naar het uit de 16e eeuw stammende Huys Kaldenbroek waar Mgr. Frans Schraven in 1873 geboren is. De monumentale kasteelboerderij Kaldenbroek wordt in 1394 als het Huys tot Caldenbroick al in officiële stukken genoemd. Hier wordt de herinnering aan de Lottumse bisschop op een bijzondere wijze levend gehouden en is het er goed toeven tijdens een wandelpauze.

De terugweg brengt de wandelaar via het unieke natuurgebied Kaldenbroek naar de oevers van de Maas met een panoramisch uitzicht over vier dorpen aan de rivier: Lottum, Lomm, Grubbenvorst en Velden.

Na een tussenstop bij de St. Annakapel en het huis van familie Schraven aan de Veerweg, is er een prachtig uitzicht op kasteel De Borggraaf. Het wandelpad eindigt bij De Rozenhof Lottum.

Bij elke kruising van het Schravenpad staat een routebordje met uitgebreide informatie en een afbeelding van Mgr. Schraven.

Officiële opening

Het Schravenpad, dat op zondag 26 juni 2016 officieel wordt geopend, is een initiatief van de Stichting De Rozenhof Lottum, met medewerking van Landschap Horst aan de Maas, de Mgr.Schraven Stichting, de Dorpsraad Lottum en Stichting Limburgs Landschap.

In De Rozenhof Lottum is gratis een brochure verkrijgbaar met alle informatie over Mgr. Schraven en het Schravenpad.

De Rozenhof Lottum is van 1 mei tot 1 november elke dag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Voor verdere info: www.derozenhoflottum.nl  en www.mgrschraven.nl