Zicht op Hallenberg

Sauerland: Een wandelparadijs

Zoals ieder jaar ga ik met mijn 3 broers voor een midweek op pad om ergens te wandelen. Dit jaar hadden wij gekozen voor het Sauerland (Duitsland).

Al 2 keer eerder was ik in het dorp Zuschen om hier in de omgeving te wandelen. Wat mij vooral beviel waren de goed bewegwijzerde wandelpaden met de ruimte en de vergezichten bovenop de heuvels (bergen 500 tot 700 meter).

Dit jaar hebben we gekozen voor een wat rustiger gebied wat tegen de grens van de deelstaat Nord Rheinland-Westfalen en de deelstaat Hessen aanligt.

In het dorp Braunshausen – Hallenberg hadden wij een vakantiewoning gehuurd.

Het betrof een fraai vakwerkhuis van ongeveer 200 jaar oud. In dit dorp staan veel vakwerkhuizen, sommige zeer mooi gerestaureerd. Het gebied rond Hallenberg staat bekend om zijn vele fraaie vakwerkhuizen.

Tijdens deze midweek hebben we 2 grote wandelingen gemaakt.  De eerste was een wandeling vanuit Braunshausen naar Dreislar en Neukirchen zu Lichtenfels en weer terug naar Braunshausen.

Wandeling 2 was een wandeling vanuit Hallenberg, waar we een rondwandeling hebben gemaakt. (De Hallenberger Grenzweg H5)

 

Wandeling 1: Braunshausen – Dreislar – Neukirchen zu Lichtenfels

Een wandeling om de omgeving te verkennen en te genieten van de vergezichten. Erg hoog komen we vandaag niet, het hoogste punt is 438 meter. Het eerste stuk van de wandeling lopen we  wat hoger op een helling door een beekdal, waarin het dorp Braunshausen met zijn prachtige huizen ligt.

De verharde weg stijgt licht en wordt verderop onverhard. Na een behoorlijke stijging hebben we een prachtig zicht op onze omgeving.

Het valt op dat er heel veel roofvogels rondvliegen. Na verdere bestudering van het soort roofvogels blijken het rode wouwen te zijn. We komen tot een aantal van 20 die hier rond vliegen, een uitzonderlijk mooi schouwspel.

Wat verder komt een grote stier ons vrolijk begroeten.

We komen in een meer agrarisch gebied, de percelen worden wat groter, afgewisseld met bossen en hagen met veel struiken.

Dreislar waar we naar toe wandelen is een oud mijndorpje, zoals we dat in deze streek zeer veel tegenkomen. De laatste mijn werd in 2007 gesloten. In het dorp is in de oude school het Schwerspatmuseum gevestigd, waar we alles kunnen leren over de mijnbouw in deze streek. Verder heeft het dorp een fraaie kerk.

Via het beekje de Olfe wandelen we Dreislar uit en gaan op weg naar Neukirchen.

Neukirchen is een dorp midden in een landbouwgebied. Het dorp heeft een fraaie kerk uit 1864.

Over een onverharde weg wandelen we naar Braunshausen en komen langs de Kreuzbergkapelle die hoog boven het dorp op de Pflanzenberg staat.

Wandeling 2: Hallenberger Grenzweg (H5)

De start is bij het toerisme infocenter, Am Kump. Dit is bij de St-Heribert Kirche in het centrum.

We zijn gestart bij de Merklinghauser Kapelle en hebben onze auto op de parkeerplaats van de plaatselijke supermarkt “Rewe” gezet. De route wordt goed aangegeven met stickers H5. We maken nu eerst een kleine rondwandeling door het stadje en gaan op weg naar de Heidkopf (704 meter).

Het is mogelijk om hier de Heidkopfturm te bezoeken, dit is een kleine omweg.

Onderweg komen we een kapel tegen gewijd aan St-Hubertus, de patroonheilige van de jacht.

Er wordt nu veel hout gekapt, want veel bossen zijn hier aangetast door de letterzetter, een kevertje van slechts 4 mm groot. Door de droogte van de afgelopen jaren hebben de bomen niet genoeg weerstand meer tegen deze kever.

De Forsterwegen worden nu veelvuldig gebruikt door vrachtauto’s die het hout op komen halen, dit gaat bijna dag en nacht door. Veel van de vrachtauto’s komen uit Polen. We zagen zelfs een ploeg bezig om een 40-voets container te laden met boomstammen. Daardoor waren de wegen nogal modderig en zagen wij er een beetje besmeurd uit na de wandeling.

De wandeling neemt je mee door het Hallenberger Wald (2000 ha), een beschermd natuurgebied doorsneden met wandelpaden, waar je uren kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Het pad van ons gaat langs de flanken van de diverse bergen (heuvels) en het pad golft daardoor op en neer door het natuurgebied.

Op de flanken van de Schlösserskopf Kopf hebben we een mooi zicht op de hoge stapels met boomstammen die klaar liggen voor de vele klanten.

In de winter worden sommige gedeeltes van dit gebied omgetoverd tot skipistes en overal kun je langlauf loipes doen. Bij de Pöhlskopf vinden we de Pastorenwiese, een skipiste met een parkeerplaats en een Skihutte.

We hebben nu de afdaling ingezet richting Hallenberg en hebben regelmatig mooie doorkijkjes op Hallenberg.

Na een stevige afdaling komen we weer in Hallenberg uit bij de Merklinghauser Kapelle, die zeker een bezoek waard is. De kapel bestaat al sinds de 12e eeuw en in de kapel staat een mooi drieluik en er zijn plafondschilderingen.

In het parkje bij de kapel staat een monument van de gevallenen uit de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871).

INFO

Van beide wandelingen is er een GPX hier te downloaden.

Wens je naar het Sauerland te gaan laadt dan van tevoren de Sauerland app: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.alpstein.alpregio.Sauerland&hl=nl&gl=US

Op deze app vind je honderden wandelingen en fietsroutes met GPS-functie. Dus laadt de wandeling op je telefoon en ga wandelen of stap op de fiets.

Nog wat interessante internetadressen:

https://www.sauerland.com/nl/

https://www.sauerlandgids.nl/

https://nl.winterberg.de/

https://www.hausambach.nl/

 

Foto’s: Jan Luijsterburg

Tekst: René Luijsterburg