Rozenroutes

Rozenfestival in het rozendorp Lottum

In en rondom het rozendorp Lottum zijn diverse bijzondere wandelroutes uitgestippeld. Zeker de moeite waard tijdens het rozenfestival dat dit jaar plaats heeft van 10 tot en met 13 augustus.

Update: Fotoverslag

Onze Wandelkrant fotograaf Jef Snoeks maakte afgelopen zaterdag een reportage van het Rozenfestival. Bekijk het op onze fotowebsite: https://wandelkrant.smugmug.com/Nederland/Limburg/Rozendorp-Lottum/

Wandelroutes

Vanuit De Rozenhof starten drie wandelroutes, die in het teken staan van de roos:

  • Het aantrekkelijke Rozenhofpaadje dat De Rozenhof via het voet-fietsveer verbindt met het centrum van Arcen en met De Kasteeltuinen (2,5 km)
  • Het Rozenpad (6,6 km)
  • Het Rozenpad Superieur (9,6 km)

Ook zijn er twee wandelroutes door het prachtige bos-, heide- en waterrijke natuurgebied het Schuitwater, van respectievelijk 4 km en 9,3 km. Deze wandelingen beginnen op het parkeerterrein langs de Horsterweg. De knooppuntenroutes worden gemarkeerd met paaltjes en informatieborden. Tot slot loopt ook het bekende Pieterpad door Rozendorp Lottum.

Meer informatie over de verschillende wandelroutes is hier en hier verkrijgbaar.

Rozenfestival

Mieke Smits is de nieuwe Rozenkoningin. Zij is vanaf nu het boegbeeld van Rozendorp Lottum, waar van 10 tot en met 13 augustus het Rozenfestival plaatsvindt.

Bakkersdochter

De 25-jarige Mieke studeert Communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. “Tijdens weekenden en vakanties werk ik bij ons thuis in de bakkerij. Het thema ‘Rozen smaken naar meer’ past dan ook erg goed bij mij!” Ze studeert binnenkort af en kan haar kennis meteen in de praktijk brengen: “Het Rozenfestival had al een Facebookpagina en Twitteraccount, maar vanaf dit jaar kan iedereen ons ook volgen op Snapchat.” Ook op social media is dus zichtbaar hoe het festival blijft vernieuwen.

‘Lottums megje’

Als echt Lottums meisje heeft Mieke vroeger ook zomers lang “op de plak” rozen gebonden. Die mentaliteit heeft ze van huis uit meegekregen: “De afgelopen Rozenfestivals stond ik tussen het brood en gebak, waaronder natuurlijk onze eigen rozenvlaai! In de pauzes ging ik dan vaak alvast een rondje maken over het terrein.” Deze zomer mag ze haar rondjes maken als Rozenkoningin: “Een hele eer!”

Rozen smaken naar meer

Het thema van het Rozenfestival is dit jaar dus ‘Rozen smaken naar meer’. De festiviteiten zijn deze editie dan ook visueel, muzikaal én extra culinair. Rondom de Markt voor de kerk, aan de voet van Kasteel De Borggraaf en op het plein bij de Maas worden zo alle zintuigen geprikkeld. Een smaakvolle belevenis voor jong en oud! De komende maanden bezoekt Rozenkoningin Mieke als ‘voorproefje’ alvast diverse festiviteiten in de regio.

Het Rozenfestival

Elk even jaar is het centrum van Lottum één grote rozenpracht. Miljoenen rozenknopjes vormen betoverende mozaïeken, fleurige objecten en weelderige modeltuinen. Met bloemschikdemonstraties, verzorgingstips en een tuinfair is er bovendien veel nieuws te ontdekken. Vier dagen vol inspiratie en informatie dus. Het Rozenfestival trok in 2016 maar liefst 50.000 bezoekers naar het pittoreske dorpje aan de Maas. Tickets zijn vanaf nu online te bestellen via www.rozendorp.nl/tickets.

Foto: Morris Jacobs Fotografie