Stichting Rozendorp Lottum stopt met organisatie Rozenfestival

In 2020 zal er geen Rozenfestival in Lottum plaatsvinden. Het bestuur van de organiserende Stichting Rozendorp Lottum heeft dit moeten besluiten wegens een gebrek aan vrijwilligers op een aantal sleutelposities in de organisatie.

Rozenfestival moest kleiner

Na het laatste Rozenfestival in 2018 gaf het bestuur al aan dat het evenement moest veranderen. Bob Obers, bestuurslid van de stichting licht toe: “Het opzetten van een groot evenement vraagt steeds meer van organisaties. Dat is bij het Rozenfestival ook het geval. Er worden hogere eisen gesteld, risico’s worden groter en je bent steeds afhankelijker van professionals. We zagen na de editie in 2018 dat dit voor onze organisatie niet meer haalbaar is en hebben daarom vorig jaar al besloten om het festival in ieder geval een stuk kleiner te maken.”

Vacatures op sleutelposities

Ondanks de plannen om het festival kleiner te maken heeft het bestuur nu besloten om helemaal te stoppen met de organisatie. Obers: “We hebben al enige tijd vacatures openstaan op sleutelposities binnen de organisatie. Het is ons, samen met een externe adviesgroep, niet gelukt om een nieuwe voorzitter voor de organisatie te vinden. Ook in de verschillende werkgroepen zijn vacatures die we niet ingevuld krijgen. De organisatie van het Rozenfestival is geheel afhankelijk van vrijwilligers en het lukt ons niet om voldoende mensen enthousiast te krijgen om de organisatie van het huidige bestuur over te nemen. Als we in 2020 een Rozenfestival willen hebben, moet de organisatie nu starten. Dat gaat met de huidige bezetting niet lukken en daarom vinden we het niet verantwoord om het Rozenfestival in 2020 te organiseren. Hoe spijtig we dit ook vinden.”

Ruimte voor nieuwe initiatieven

De organisatie gebruikt de komende maanden om alle zaken af te ronden en over te dragen. Hierbij heeft de stichting als belangrijk vertrekpunt dat er voldoende middelen beschikbaar moeten blijven om in de toekomst nieuwe initiatieven, die bijdragen aan de promotie van Rozendorp Lottum, mogelijk te maken. 

Woord van dank

Via deze weg wil het bestuur van Stichting Rozendorp Lottum iedereen die bijgedragen heeft aan de organisatie van het Rozenfestival enorm bedanken. Obers “We zijn ontzettend trots op de 15 Rozenfestivals die we sinds 1991 neergezet hebben. Het festival is altijd een gigantische promotie voor Lottum als Rozendorp van Nederland geweest en heeft daarnaast enorm bijgedragen aan de saamhorigheid en verbroedering in het dorp. Het doet ons heel veel pijn om nu te besluiten dat de organisatie stopt.”

Fotoreportages van vorige edities kan je hier en hier inzien.