Roofridderspad

Roofridders wandeling Affligem

Roofridders wandeling Affligem (6,2 km)

Met een uitgebreide Natuurwandelaars-variante van 9,2 km.

Deze suggestiewandeling loopt over het grondgebied van de Brabantse gemeente Affligem. De hier besproken uitbreiding met een drietal kilometer, loopt gedeeltelijk over het grondgebied van de Aalsterse deelgemeente Meldert. Het is een heel landelijke en groene wandeling, met veel veld- en boswegen en paden. Gelet op het moerassig karakter van sommige stukken, zijn na regenperiodes in de herfst, winter en lente stevige, waterdichte wandelschoenen aan te raden. Je wandelt onderweg ook over enkele knuppel- en lattenpaden.

De naam  Roofridders-wandeling verwijst naar een legende, volgens welke monnik Wedericus van de Gentse Sint-Pietersabdij zes roofridders bekeerde en dat die in Affligem rond 1062 de Sint-Pieter- en Paulusabdij stichtten. Je kan hier dus wandelen in de eeuwenoude voetsporen van de monniken van de abdij. Door de eeuwen heen hebben de monniken en werklieden het gebied doorkruist, op weg naar vijvers, groeves en landerijen. In de streek van Asse en Aalst introduceerden de monniken van de abdij Affligem in de 12de eeuw ook de hopcultuur. De meeste hoppevelden verdwenen tijdens de vorige eeuw maar nu herleven ze weer in het landschap. Wie onze 3 km lange variante erbij neemt, krijgt onderweg twee hoppevelden te zien.

De wandeling

Het traject van de 6,2 km lange wandeling maakt de verbinding tussen de abdij en de Koudenberg en is aangeduid met zeshoekige Roofridderspad-bordjes. Let op: het pad is enkel in tegenwijzerzin bewegwijzerd (maar je kan het eveneens vlot in wijzerzin volgen).

 

We nemen hieronder voor het deel tot knooppunt 14 de beschrijving van Toerisme Affligem over:

Komende van de abdij of het gasthof nemen we links richting Langestraat.

Op verschillende plaatsen langs de route vinden we kaarten van het parcours,

dat (zeer goed) onderhouden wordt door de gemeente Affligem en de sociale dienst.

Aan het kruispunt schuin links, de Bleregemstraat, richting knooppunt 100.

Na 400 meter de wat verstopte Zwijnweg links. Via percelen jong bos kom je aan de Veldekenslos en knooppunt 100. Daar rechtdoor via een oude buurtweg om dan weer links af te buigen en weer rechts te nemen richting een majestueuze Mariliandica ‘zwarte’ populier en een stuk oud bos. In het voorjaar vind je hier prachtige voorjaarsbloeiers – ga er niet op staan! Langsheen het parcours worden we regelmatig geïnformeerd over de bezienswaardigheden, de natuur en het landschap.

 

Op het einde van het stukje planken pad gaat het richting ruig grasland met een poel en rustplek. Dan weer rechts verder richting Schaapschuurlos om dan weer links af te buigen richting een flink stuk valleibos langs de Koudenbergbeek. De bewegwijzering blijft ondertussen uitstekend.

Veel paadjes zijn ook afgesloten met klaphekkens en zijn verboden voor fietsers en mountainbikers. Maar tijdens onze herfstwandeling op een zonnige zondag stoorden heel wat zowel individuele als groepjes mountainbikers zich allerminst aan dat verbod. Met veel gezinnen met jonge kinderen op de paden erg vervelend.

We vervolgen onze wandeling en rechts zien we een overgroeide restant van een oude steengroeve. Het wandelpad kronkelt door het bos. Kwelwater dat in kleine bronnetjes bovenkomt zorgt hier voor erg zeldzame planten, blijf dus op het pad! Via een brugje en wandeltrappen klimt het pad naar de rand van het bos en komt uit in de Broekstraat.

Volg links en na 75 meter een smal paadje rechts tot de Domentveldstraat aan knooppunt 16. Daar scherp links en via het Clerckenshof naar de Domentstraat. Twee keer links de Broekstraat in en bij een splitsing rechts aanhouden. 

Voor de laatste huizen een smalle buurtweg rechts naar de Koeweidelos. Voorbij knooppunt 15 rechts de Koeyvijver in. Je kan hier wandelen over een eeuwenoude maar drooggelegde visvijver. Een planken pad brengt je naar de dam aan de overkant.

Dit is een heel rustig stukje natuur. En ondertussen hebben we nog mooie boswegen voor de voeten gekregen en ook wat info over de jacht in dit gebied.

Aan een onverharde weg rechts weer naar de Domentstraat. Op de kruising rechts de Nievelstraat op tot aan knooppunt 14.

Wie hier voor het originele Roofridderspad opteert, volgt verder de Nievelstraat en neemt dan links de Affligemdreef (voorbij knooppunt 13). Op het einde weer links en langs de Bospoort kom je weer aan de abdij en het Gasthof d’ Oude Brouwerij.

Variant

Met de 3 km lange variante die wij hier nemen, vermijden we het asfalt van de Nievelstraat en de Affligemdreef. En krijgen we er een mooi stukje GR128 en een paar hoppevelden bij.

Aan knooppunt 14 slaan we rechtsaf de Nievelveldweg in en die volgen we tot knooppunt 42.

Daar gaat het links over de Horingstraat tot in de bocht, waar we rechts het Molenwegsken volgen tot knooppunt 43.  We zijn hier op de Trasterweg, die we volgen tot op de Nedermolenstraat, die we naar links nemen. Honderd meter verder nemen we rechtsaf de veldweg tot knooppunt 44. Daar nemen we schuin rechts tot aan knooppunt 39. En hier slaan we linksaf naar knooppunt 2. Van hieruit volgen we, samen met de wit-rode tekens van de GR128 (Vlaanderenroute) de kaarsrechte Affligemdreef, hier een veldweg, tot knooppunt 1 en de Abdijstraat.

INFO

De kaart van de 6,2 km lange Roofridders wandeling kan je als PDF & de route als GPX downloaden op de site van Toerisme Vlaams-Brabant:

www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/roofridderswandeling/

Of op de site van de toeristische dienst van de gemeente Affligem:

https://www.toerismeaffligem.be/wandelen/roofridder.php

Je vindt de gedetailleerde route van de 9,3 km lange Natuurwandelaars-variante terug op RouteYou:


www.routeyou.com/nl-be/route/view/8216758/alle-routes/wandelkrant-affligem-roofridderswandeling-uitgebreid

De Roofridders- en de uitgebreide wandeling zijn volledig te volgen via de knooppunten van het Wandelnetwerk Brabantse Kouters & Scheldeland.

Voor de originele 6,2 km lange wandeling zijn dat: 1 – 100 – 16 – 15 – 14 – 13 – 1

Voor de 9,3 km lange variante zijn dat 1 – 100 – 16 – 15 – 14 – 42 – 43 – 44 – 39 – 2 – 1.

Er is voldoende parking voor de abdij zelf en langsheen de abdijmuur.

De halte Abdij Affligem wordt enkel bediend door belbussen van De Lijn.

 

Tekst & foto’s: Gilbert Roels.