Rondwandelingen in de provincie Luxemburg

Randonnées en Boucle (RB) en province de Luxembourg

“Les Sentiers de Grande Randonnée” is de Franstalige tegenhanger van de Vlaamse vzw Grote Routepaden. Deze actieve “association sans but lucratif” is verantwoordelijk voor de rood-wit en rood-geel bewegwijzerde grote routepaden (GR) en streek grote routepaden (GRP) in Wallonië en Brussel. En zoals de Vlaamse afdeling zijn zij verantwoordelijk voor de uitgave van een hele reeks topografische wandelgidsen (topo-guides). Tot hun nieuwste uitgaven behoort de topogids “Randonnées en Boucle (RB) en province de Luxembourg”. De derde, grondig vernieuwde uitgave van de gids verscheen dit jaar. Het eerste deel in januari, het tweede deze zomer.

Les Sentiers de GR zijn daarmee niet aan proefstuk toe. Eerder verschenen ook al topogidsen met rondwandelingen in de provincies Henegouwen, Luik (deel 1 en 2), Namen (deel 1 en 2) en Waals-Brabant. En niet te vergeten de topogidsen Rondwandelingen in de Waalse natuurparken, Natuur-rondwandelingen in Wallonië en Rondwandelingen in Brussel en zijn periferie.

De nieuwe editie van de Rondwandelingen in Luxemburg bevat twee gidsen met telkens 16 rondwandelingen. Gelet op de talrijke natuurparken, de uitgestrekte bossen en rivieren als Ourthe & Aisne, Lesse & Lomme en last but not least de Semois, is dat zeker niet teveel voor deze wandelprovincie bij uitstek.

Uitgangspunt voor de voorgestelde rondwandelingen in de provincie Luxemburg zijn de GR paden 14 (Eifel-Ardennen), 15 (Ardennen-Belgisch Lotharingen-Eifel), 16 (Semois), 57 (Ourthe), 129 (Dwars door België), 151 (Belgisch Luxemburg), 571 (Amblève-Salm-Lienne), 575/576 (Condroz) en 577 (Famenne).

Deel 1 omvat 16 wandelingen met een afstand variërend van 18 tot 25 km. Bij alle wandelingen zijn er verkorte alternatieven weergegeven, waarbij de afstand gereduceerd wordt tot parcours tussen de 9 en 16 km.

De wandelingen situeren zich rond de volgende steden en gemeenten: Tohogne, Érezée, Vielsalm, Marenne, La Roche-en-Ardenne, Vissoûle, Masbourg, Amberloup, Tintange, Maissin, Anlier, Vivy, Bouillon, Lacuisine, Nobressart en Musson.

Randonnées en Boucle

Deel 2 telt eveneens 16 wandelingen met een afstand van 19 tot 33 km. Telkens ook weer met verkortingen variërend van 11 tot 18 km.

Deze wandelingen hebben als uitgangspunt de volgende plaatsen of bevinden zich in de omgeving ervan: Ethe, Torgny, Chameleux, Marbehan, Neufchâteau, Flohimont, Herbeumont, Launoy, Wellin, Saint-Hubert, Lutrebois, Engreux, Courtil, Champlon, Marche-en-Famenne en Malempré.

Beide gidsen kosten €16 Euro en zijn te bestellen bij Les Sentiers de Grande Randonnée asbl via de website http://grsentiers.org/. Op deze site kan je eveneens terecht voor alle info over de werking van de vereniging, evenals voor kaarten en gidsen (met een keuze uit een veertigtal topogidsen)

 

Gilbert Roels.