Romeinse Limespad bekroond als Wandelroute van het Jaar 2019

Romeinse Limespad van Uitgeverij Wandelnet.nl bekroond als Wandelroute van het Jaar 2019

Romeinse Limespad

Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse rijk – de Limes – dwars door Nederland langs de breed uitgewaaierde Rijndelta: de Oude Rijn, de Leidse Rijn, de Kromme Rijn en de Neder-Rijn. Het 275 km lange bewegwijzerde Romeinse Limespad volgt in grote lijnen de loop van deze grens. In de voetsporen van de Romeinen stap je door hun vroegere castella. Matilo heet nu Leiden, Albaniana is Alphen aan den Rijn, Woerden was Laurum en Utrecht Trajectum. Nijmegen heette Noviomagus en was met zijn 7000 inwoners een belangrijke stad. Het Limespad rijgt deze historische plaatsen aaneen door een afwisselend landschap van polders en uiterwaarden, rivieren en kanalen, heuvels en bossen. Verrassend zijn de klompenpaden in het Groene Hart, de steile bospaadjes aan de Veluwezoom en de venijnige Duivelsberg aan de Duitse grens. De gids beschrijft de route in twee richtingen met kaartjes en veel achtergrondinformatie. Wijzigingen en GPS-tracks vind je op de website.


Motivatie winnaar

WinnaarDe geboorte van een nieuwe wandelroute is altijd een blijde gebeurtenis. Als die nieuwe route dan verrast door haar uitstekende bewegwijzering en veel onverharde paden en rustige wegen. Met daarnaast een zeer verzorgde gids met beschrijving van de route in de twee richtingen, uitstekende achtergrondinformatie over de natuur en de cultuurhistorische aspecten. Als langsheen de route ook nog gezorgd wordt voor extra duiding met infopanelen.

En als die route tenslotte een origineel, in dit geval historisch, thema heeft. En de topogids zelfs een recept voor Romeins offerbrood bevat, dan waren dat voor de jury heel wat goede redenen om eensgezind de trofee toe te kennen aan het Lange Afstand Wandelpad 16 Romeinse Limes van Wandelnet Nederland.