RivierPark MaasVallei, omgeving Oud-Rekem & Kotem

RivierPark Maasvallei

Wandelen tussen Maas en Zuid-Willemsvaart in de omgeving van Oud-Rekem en Kotem

In het RivierPark MaasVallei kan men bijna eindeloos wandelen doorheen het typische grillige karakter en de geschiedenis van de Maas. Talloze Maasdorpen en prachtige landschappen vormen hier de basis voor een leuke wandeling. Je kan er ook enkele dagen op uit trekken om meerdere lijn- of luswandelingen te ondernemen, want deze grensmaas heeft meer dan voldoende faciliteiten zoals eet- en drankgelegenheden en overnachtingsplaatsen. Met een tocht van bijna 14 kilometer laten we jullie kennis maken met een klein deeltje van dit mooie gebied. De wandelkaart ‘Oud-Rekem’ van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland helpt ons op weg om een tocht uit te stippelen. Als startlocatie hebben we onmiddellijk gekozen voor één van de troeven van deze streek, namelijk Oud-Rekem. Op 29 mei 2008 werd dit dorpje door Toerisme Vlaanderen verkozen tot “het mooiste dorp van Vlaanderen“. We starten onze wandeling aan de rand van het dorpje bij Parking 18, Kanaalzone z/n te 3620 Oud-Rekem (Lanaken). Vijf wandellussen kan je hier aanvatten met afstanden variërend van bijna 3 kilometer tot iets meer dan 15 kilometer. Je kan ze ook zelf combineren met de wandelwissels, een soort van knooppunten. Deze wissels vind je waar meerdere lussen elkaar ontmoeten of dwarsen. Onze tocht voor vandaag is grotendeels een combinatie van twee wandellussen, met de markeringen ‘rode driehoek’ en ‘gele zeshoek’. Op pad nu!

RivierPark Maasvallei

De Wandeling

We verlaten de parking en volgen beide markeringen, samen met de ‘oranje bol’ in de  richting van de kanaalbrug. De rode en oranje lus verlaten ons al na 200 meter en gaan onder de brug verder rechtdoor, de gele lus laat ons de brug oversteken. Later komen we die rode lus opnieuw tegen, maar nu zullen we vol overgave voor geel gaan. 

Voorlopig zijn verharde verkeersarme wegen ons deel, maar verderop treffen we zandpaden aan.

De rand van het dorp Uikhoven komt in het vizier alsook in de verte de plaatselijke Sint-Niklaaskerk.

We volgen nog een 300 meter de gele lus over de Uikhovenstraat, waarna hij links terug een grindpad kiest. Wij gaan ongemarkeerd rechts via de Ruiterstraat en de Herkveldstraat de dorpskern binnen tot aan de kerk en de dijk.

Hier komen we onze rode lus van bij de start terug tegen en samen zullen we ‘het pad volgen’ totdat we straks weer in Oud-Rekem aankomen. In de nabijheid van de kerk hadden we alvast de zegen gevraagd aan de Lourdesgrot. Via de dijk gaat het in noordoostelijke richting. Een verhard pad wat we zo’n 1100 meter delen met het fietsroutenetwerk.

Op dit traject is er ook een veerpont voor fietsers en voetgangers, die je naar de overkant van de Maas brengt in het Nederlandse Geulle. Maar heden vaart het veerpont niet uit omwille van de restricties rondom het COVID-19 virus.

We verlaten de dijk en duiken terug de uiterwaarden in met zijn onverharde- en grindpaden.

Ten zuiden van het dorp Kotem staan we weer aan de oever van de Maas.

We blijven vlak langs de rivier wandelen totdat we terug de dijk opgaan aan de rand van Kotem.

Onderweg vangen we over de velden heen ook een glimp op van de Sint-Philomenakerk.

Op de dijk komen we weer het fietsroutenetwerk tegen.

We moeten nu de terugweg aanvatten in zuidwestelijke richting naar Boorsem, over deze ‘Moerdijk’. Na 300 meter ter hoogte van de Kapel Sint-Antonius van Padua zeggen we salut aan de fietsers én nog eens 100 meter verder krijgen we wederom onverharde paden onder de voeten geschoven. Meanderend doorheen de velden volgen we deze paden om uiteindelijk Boorsem te bereiken.

Enkele doorkijkjes op dit deel van de route laat ons de Sint-Joriskerk spotten.

We bereiken de bebouwde kom én de verharde weg en gaan hem rechts volgen naar de dorpskern van Boorsem. We dwarsen hier intussen de Zijpbeek.

Nog steeds is de rode driehoek-markering onze trouwe metgezel die ons na 750 meter openbare weg via de Langeweidestraat en de Grotestraat  vlekkeloos naar het jaagpad van het kanaal brengt.

Intussen is de gele wandellus  sinds onze passage aan de Zijpbeek ook terug van weggeweest. Aan het kanaal gaan we in noordelijke richting via het jaagpad/weg  met de naam Monnikhof richting de brug (foto genomen boven op de brug),

zodat we de andere kant bereiken van dit kanaal, de Zuid-Willemsvaart.

Hier moeten we ons pad even terug delen met de fietsers van het fietsroutenetwerk.

Vanaf de brug wandelen we nu zo’n 800 meter zuidwaarts over het jaagpad aan deze kant van de oever, totdat de rode en gele lus ons rechts het natuurgebied ‘Oude Weerd’ doen induiken.

De lus met de blauwe ruit die van de tegengestelde richting langs het kanaal komt, denkt er hetzelfde over én sluit bij ons aan. Via een knuppelpad omzoomt met hagen trekken we dieper dit gebied in.

Slingerende paden en mooie uitzichten brengen ons tot aan de Oude Weerdstraat.

De wandellus met de ‘groene rechthoek’ sluit hier tenslotte ook bij ons aan, zodat we alle vijf lussen van de wandelkaart hebben ontmoet! Hiermee bereiken we de bebouwing van Oud-Rekem, verkozen in 2008 tot mooiste dorp van Vlaanderen.

Nu is het er een beetje verlaten door de huidige COVID-19 omstandigheden, maar het is een heel gezellig dorpje met mooie architectuur en leuke horeca, wat zeker haar verkiezing kan rechtvaardigen. Kom maar eens op bezoek in ‘normale’ tijden, dan zal je ervaren wat Maaslandse gastvrijheid en gezelligheid hier betekenen. Het is dan ook een ideale hotspot  om je tochten aan te vatten en te eindigen. Maar ook de andere dorpen Uikhoven, Kotem en Boorsem zullen je met open armen en dezelfde gastvrijheid ontvangen. Zet het maar alvast op de bucketlist!!

Meer informatie over dit gebied kan je ook vinden via de weblinks onderaan dit artikel. Ook kan je onze tocht terugvinden via de link van RouteYou.

Vele kort-bij-huis wandelgroeten,

Bennet

 

Fotoalbum

Bekijk via deze weblink alle foto’s die genomen werden tijdens de wandeling.

Route :

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7325382/wandelroute/tussen-maas-zuid-willemsvaart-omgeving-oud-rekem-kotem

Informatie :

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl

https://www.wandeleninlimburg.be/nl/webwinkel/rivierpark-maasvallei/oud-rekem/29/

http://www.rlkm.be/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oud-Rekem

https://www.lanaken.be/visitlanaken/Ontdekken/Mooiste_Dorp_van_Vlaanderen_Oud_Rekem

https://www.visitmaasmechelen.com/veerponten

https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/oude-weerd