Rhododendron

Rhododendronwandeling

Kasteel Ravenhof & Park Moretusbos

Op ± 20 kilometer van mijn huis in Noord-Brabant ligt op de Nederlands-Belgische grens het landgoed behorende bij het kasteel Ravenhof (Putte-Stabroek).

In Nederland heet het park Moretusbos en in België wordt er nog steeds van Ravenhof gesproken.

Het kasteel ligt in België en de huidige vorm stamt uit 1810. Er zijn in latere jaren wel diverse veranderingen uitgevoerd. Het park wat in 1770 is aangelegd ligt grotendeels op Nederlands grondgebied. Het park staat bekend om zijn rhododendrons. Hier maken we vandaag een korte wandeling.

De Wandeling

Je kan het GPX bestand van deze wandeling hier downloaden om dit als routenavigatie te gebruiken tijdens je wandeling op je GPS/Smartphone. Open deze link NIET door deze gewoonweg aan te klikken, maar RECHTS KLIK met je muis en kies “Link opslaan als …”.

De start ligt op de grens pal voor de ingang naar kasteel Ravenhof bij wandelknooppuntpaal 60 van het Belgische wandelknooppuntennetwerk. We wandelen  eerst door het Belgische park, daarna gaan we automatisch over op het Nederlandse wandelknooppuntennetwerk.

 

Op pad naar KP 62 wandelen we over de parkeerplaats het bos in. Hier zien we al de brede parklanen.

 

We wandelen langs een aantal grote tuinen en gaan naar KP 80 op de grens, we volgen nu het Nederlandse wandelknooppuntennetwerk. We bevinden ons aan de buitenkant van het park Moretusbos op weg naar KP 98.  Hier krijgen we zicht op de rhododendrons en gaan naar KP 99.

Het park krijgt een wat meer open karakter. Verderop passeren we een laan met rode beuken.

We zien nu een van de aangelegde elementen in het parkbos: “Het Fort”. Voor het “fort” staat een stoere soldaat op wacht.

Op weg naar KP 95 gaan we langs de oprijlaan naar de Geldberg, nog zo’n element in het parkbos. De aangelegde heuvel geeft een mooi zicht op de landerijen rond het park. Bij KP 95 staat een stoere kabouter op ons te wachten.

We volgen de route naar KP 96 en bij het sierhek (foto) zien we een van de zichtlijnen in het park.

Onderweg zien we veel oude beuken, vol met tonderzwammen.

Als we door wandelen naar KP 94 komen we uit op de hoofdzichtlijn van het park (foto’s) en zien we al de theekoepel Gloriëtte die op een heuvel geplaatst is.

De Gloriëtte is gebouwd in Lodewijk de XV-Stijl en is nu een rijksmonument.

De Gloriëtte is even hoog als het kasteel Ravenhof. Vanaf het kasteel heb je een mooi zicht op de gerestaureerde laan met theekoepel.

We gaan nu op pad naar de laan met de meeste rhododendrons met zo nu en dan forse hoogteverschillen en komen uit bij KP 98.

Hier wijken we af van het wandelknooppuntennetwerk en gaan rechtsaf de Baronesselaan in en komen weer uit bij KP 94.  Hier wandelen we terug naar het kasteel en ons eindpunt bij KP 60.  Bij het kasteel is een restaurant met terras in het koetshuis. Geniet nog een keer van het kasteel.

 

De gewandelde afstand is 6,1 km.

Als laatste nog wat foto’s van het park.

Tekst en foto’s: René Luijsterburg