RheinTerrassen wanderweg

RheinTerrassenweg

Am Rothen Hang

Etappe 5 van de RheinTerrassenWeg

De RheinTerrasenweg is een 60 km lange wandelweg tussen Worms en Mainz in de deelstaat Rheinhessen. Ze loopt door de Rijnvlakte doorheen de Rheinhessische wijngaarden. Hier staat vandaag een stukje van op ons programma.

Samen met een team journalisten werden we uitgenodigd om dit stukje van Duitsland (Rheinhessen) te verkennen. Zelf was ik er nog nooit geweest in deze streek, op de stad Worms na, maar ben hier wel talloze keren gepasseerd rijdende op de A61 Autobahn. Als ik even terugblik wat we hier allemaal ontdekt hebben die week, is dit zeker een zonde!

Bekijk ook het fotoalbum eens:

We verzamelen maandag middag aan het Bahnhof van Mainz waar we op een terras hartelijk worden ontvangen. Na kennismaking met de collega’s en de beide toeristische diensten die dit georganisseerd hebben, stappen we terug doorheen het station, waar een minibusje ons opwacht op de achterliggende parking. En weg zijn we.

Eerst krijgen we een menu aangeboden in het sjieke Bellpepper restaurant van het Hyatt Regency Hotel in Mainz. Het is mooi weer vandaag, dus we kunnen buiten genieten aan de oevers van de rivier Mainz. De lunch gaat gepaard met aangepaste regionale wijnen en een ongedwongen kennen leren. Ik heb geluk, want Frank Schoonhoven, een freelance wijnschrijver, is ook van de partij. Zo kan ik nu en dan toch nog een babbeltje slaan in mijn moedertaal.

Na de voortreffelijke lunch en extra groot dessert rijden we een 16 km verder naar Nackenheim voor de start van onze wijnproefwandeling met als rode draad de RheinTerrassenweg Nr. 5. Laat je niet verrassen op deze wandelweg, want het is veel klim en daalwerk. Met steeds mooie uitzichten als gevolg. We wandelen richting Nierstein voor alle duidelijkheid. Na een 600 meter klimmen komen we aan de Bergkappel. Zo gaat het verder richting “Am Laimen”. Onderweg pauzeren we nog even aan een panoramisch rustpunt. Een bekroond plekje. Het is het “Schönste Weinsicht 2012 RheinHessen” weet men ons te vertellen (zie foto’s). Nadien gaat het verder door de wijngaarden. Tot we aan de Rother Hang komen, een vrij bekend label. Hier wacht ons opnieuw een wijnproeverij in de Fockenberghütte. Gelukkig kunnen we de rest van de tocht naar beneden met een tractor met huifkar maken. Dat zie je hier héél veel in deze streek! Onderweg kwamen we zo nog enkele vrolijke bendes tegen. Wijnboeren promoten zo zelf hun lokale producten aan vriendengroepen met dergelijke excursies.

Nadien brengt het busje ons naar ons hotel te Flonheim. Het hotel “Weingut & Weinparadies Meyerhof” is nog niet volledig afgewerkt buiten, het is dan ook vrij recentelijk geopend. De dochter des huizes, Alina Hammer, was “Rheinhessische Weinprinzessin 2012-2013” en bovendien heeft ze net haar studies afgewerkt in deze materie. De volgende generatie staat dus gereed, deels als wijnproducent, deels om hotelgasten te verwennen.

Bij aankomst kunnen we naar onze kamers trekken om ons even op te frissen, om nadien opnieuw van een wijndegustatie van het huis te kunnen genieten.

Het avondeten volgt nadien in een gerenommeerde zaak te Flonsheim, het Epenhof. Gelukkig kunnen we buiten op het terras zitten, beschut door de muren van het kleine wijngoed. Ook hier zijn weer aangepaste wijnen voorzien bij het lekkere menu. Een deel blijft nog hangen om verder te genieten van de lekkere wijnen, maar zelf ga ik met enkele anderen en onze buschauffeur terug naar het hotel, want morgen staat een “dagwandeling” op het programma.

Geniet zelf even mee van al het lekkers en de mooie zichten aan de hand van bovenstaande beelden!