Reuzengebergte

Reuzengebergte

Het Reuzengebergte, Tsjechië
Een ongekend wandelparadijs

De laatste week van mei togen we met 3 verkenners naar het Reuzengebergte in Tsjechië. Het was de eerste keer dat de Wandelkrant hier een bezoek bracht. We verbleven in het stadje Rokytnice Nad Jizerou (Rochlitz An Der Iser) een van de toeristische stadjes in het gebied.

De Wandelkrant is van plan volgend jaar 2023 een reis in te richten naar het Reuzengebergte en dit stadje wordt ons verblijfadres.

Algemene Informatie

Het Reuzengebergte (Krkonoše, Karkonosze, Riesengebirge) is een gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten. Het Reuzengebergte is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. De gemiddelde hoogte bedraagt 1200 meter met enkele uitschieters daarboven.

Het Reuzengebergte kent op de hoogste toppen een hooggebergteklimaat ondanks dat het het kleinste hooggebergte van Europa is. Land- en zeeklimaat zijn beide aanwezig in het gebied wat ervoor zorgt dat je op verschillende hoogtes andere klimaten ervaart.

De boomgrens in het Reuzengebergte ligt veel lager dan in de Alpen. Loofbossen met onder andere eiken, essen, berken en wilgen gaan langzaam over in gemengde bossen (beuken, dennen, sparren) naarmate men hoger in het gebergte komt. Bosanemonen, sleutelbloemen, looksoorten bepalen de onderbegroeiing in het voorjaar. Het lage gedeelte van het gebergte huist dieren zoals herten, reeën, vossen, dassen en marters. Ook de zwarte ooievaar, moeflon, hazelworm, adder en het wilde zwijn komen in het gebergte voor. De natuur bestaat voornamelijk uit kronkelende beken zoals de Elbe die in het gebergte ontspringt, bossen en moerassige gebieden.

Van de 15e eeuw tot 1918 maakte het Reuzengebergte deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie en was bijna volledig Duitstalig. Na 1918 werd dit gebied deel van de republiek Tsjechië en daardoor 2-talig. Van 1938 t/m 1945, het einde van de 2e Wereldoorlog, was het gebied onderdeel van Duitsland en maakte deel uit van het Sudetenland. Na de 2e Wereldoorlog werden bijna alle Duitstaligen uit dit gebied verdreven door de Tsjechen en de Russen.

De verkenning

Gedurende de vakantie willen wij 6 dagen wandelen, daarnaast wordt er voor niet-wandelaars een excursieprogramma gemaakt met een Nederlandstalige gids. We verblijven in een 3-sterren hotel, wat gedurende de corona-periode een algehele renovatie heeft doorgemaakt.

We hebben een zes-tal wandelingen gemaakt in het gebied, waarbij we zo dicht mogelijk bij ons verblijfadres zijn gebleven, dit om zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan het reizen. In dit bergachtige gebied is het soms moeilijk om een afstand van 25 kilometer te overbruggen, de reistijd met de bus kan al snel oplopen tot 1 uur.

Wandeling 1; Hotel – Dvoracky – Hut’sky Vodopad – Horni Rokytnice (14 km)
Voorzien op woensdag 

Vanaf het hotel wandelen we eerst naar het stadscentrum van Rokytnice. Hier nemen we de gele route en gaan langs de Kostelni Cesta naar de Kostelni Vrch (859 mtr). Onderweg hebben we al achterom kijkend een mooi zicht op de vallei van het riviertje Hut’ský Potok. Bij Ručičky kiosek houden we de eerste kleine stop voor een drankje en een hapje. Daarna vervolgen we langs de groene route richting Dvoracky en hebben we zicht op de skipistes. Vooral bij de Lysa Hora (1344 mtr). Bij Dvoracky houden we de grote rust en kunnen we ons voorbereiden op de afdaling. Hier komen de gele, groene, rode en blauwe routes samen. We dalen af en volgen de blauwe route, een behoorlijk pittige afdaling, langs het beekje de Hut’ský Potok en zien onderweg een waterval (Hut’ský vodopád). In Horni Rokytnice wandelen we een klein stukje langs de hoofdweg en gaan dan weer rechtsaf op weg naar de wijk Berlín. We wandelen nu door Rokytnice met een mooi zicht om ons heen tot aan het hotel. Bekijk de volledige fotoreportage op https://wandelkrant.smugmug.com/Tsjechië/Reuzengebergte/Dag1/ of enkele hiervan hieronder:

Wandeling 2; Rondwandeling Rokytnice (Okolo Rokytnice) (9,9 km)

We starten vandaag weer bij het hotel en wandelen een van de mooiste wandelingen van deze reis. We pikken de route op bij de St. Michael Kerk en gaan gelijk fors omhoog langs een skipiste. Daarna gaan we naar rechts en hebben hier een magnifiek zicht op de vallei en wat verder komen we langs een kapel, een van de 5 in Rokytnice. We volgen de route en lopen een stukje langs de hoofdweg voordat we weer een skihelling opgaan bij Modra Hvezda. Daarna is het iedere keer stijgen en dalen op een goed bewandelbare weg. Onze rust vandaag houden we bij Na Vrších, een mobiele cateraar bij Sachruv Hreben. Na een afdaling gaan we een glooiende weg in met de mooiste vergezichten. Deze volgen we tot een verharde weg die naar het centrum van Rokytnice loopt. We hebben hier gelegenheid om het centrum te verkennen en daarna op weg naar het hotel. Bekijk de volledige fotoreportage op https://wandelkrant.smugmug.com/Tsjechië/Reuzengebergte/Dag2/ of enkele hiervan hieronder:

Wandeling 3; Jablonec N. Jizerou – Vyhlídka Stráž – Františkov – Jablonec (11,9 km)

We gaan met de bus naar Jablonec, waar we starten bij het busstation. Van hieruit nemen we de rode route en gaan aan het einde van de bebouwde kom gelijk stevig omhoog. Op hoogte van 700 mtr komen we in een vriendelijk landschap met een klein gehucht (Stráž). Bij een groot hotel gaan we het bos in op weg naar een recent gebouwd complex van uitkijkpunten Vyhlídka Stráž, een schitterend aangelegd park. Dit alles is gebouwd met Europese subsidies. Na de fotomomenten en het genieten van het uitzicht gaan we terug naar de rode hoofdroute tot aan Sachruv Hreben. Hier gaan we over op het pad van de houten beelden (Dřevosochání). Uiteindelijk komen we in het dorp Františkov, waar we een museum vinden en de werkplaats van de houten beelden-kunstenaars. In het museum wordt het verhaal verteld over de traditie van de houtsnijkunst. Hier houden we onze rust. Over een verharde weg wandelen we via het dorp Buřany terug naar Jablonec. We genieten van de mooie natuur, prachtige vergezichten, bijzondere gebouwen en kunstwerken. De bus staat al klaar om ons terug te brengen naar het hotel. Bekijk de volledige fotoreportage op https://wandelkrant.smugmug.com/Tsjechië/Reuzengebergte/Dag3/ of enkele hiervan hieronder:

Wandeling 4; Hotel – Hranice – Certova Hora – Studenov – Hotel (10,1 km)
Voorzien op maandag!

Vanaf het hotel wandelen we langs het kerkhof (ga hier zeker een keer kijken) en gaan via een langzaam stijgende weg naar Hranice via de groene route. Bij de kruising Liščí díra u Krásné vyhlidky hebben we een mooi uitzicht over de vallei en de bergen. We blijven stijgen en wandelen op een goed begaanbaar pad. Onderweg komen we veel bijzondere gebouwen tegen, veelal vakantiewoningen van de Tsjechen. Geniet hier van de rust en de prachtige natuur, overal stromen kleine stroompjes met glashelder water. Bij de berg Certova Hora wandelen we via de skihelling een pittig stuk omhoog en zien daarna in de vallei het stadje Harrachov liggen. Na een pauze op de berg dalen we af via de blauwe route naar Studenov, waar we een grote pauze nemen bij Restaurace Chata Studenov. Na de rust nemen we de gele route naar beneden en bij de kruising Liščí díra volgen we de weg terug naar het hotel via de groene route. Bekijk de volledige fotoreportage op https://wandelkrant.smugmug.com/Tsjechië/Reuzengebergte/Dag4/ of enkele hiervan hieronder:

 

Wandeling 5; Benecko – Rozhledna Žalý – Rovinka – Benecko (10 km)

De bus staat klaar voor een fraaie rit naar Benecko een afstand van amper 20 km, waar de bus al gauw 40 minuten voor nodig heeft. De wegen naar Benecko slingeren zich door het gebergte. We starten bij een grote parkeerplaats midden in het dorpje en volgen de rode route op pad naar de uitkijktoren Rozhledna Žalý. Hier houden we de eerste pauze in het restaurant aldaar. Voor de uitkijktoren moet er entree betaald worden: 30 kronen omgerekend ± € 1,20. Na deze eerste onderbreking wandelen we op een bergkam die onderdeel uitmaakt van de Bucharova Cesta. Een wandelroute van 31 km van Jilemnice naar de bron van de Elbe vlak bij de Poolse grens. Bij Rovinka hebben we onze 2e rust, hierna gaan we via de groene route naar Benecko terug. Bekijk de volledige fotoreportage op https://wandelkrant.smugmug.com/Tsjechië/Reuzengebergte/Dag5/ of enkele hiervan hieronder:

Wandeling 6; Station Kořenov – Tesařovská kaple – Štěpánka – Station Harrachov

Met de bus worden we naar het station van Kořenov gebracht, waar ook een klein spoorwegmuseum is. Vanaf het station volgen we de blauwe route. Nadat we een bruggetje over de beek overgestoken zijn moeten we al gelijk fors stijgen op een behoorlijk ongelijk pad. Bij de hoofdweg nemen we een weg naar rechts naar de kapel van de timmermannen. Hier ligt ook een begraafplaats. Na dit korte bezoek gaan we terug naar de hoofdweg en vervolgen de blauwe route richting de uitkijktoren Štěpánka. Hier staat een granieten “ijzeren” kruis met een informatiebord. Verder genieten we van een fraai vergezicht over het IJzergebergte. Hier houden we een rust in de Turnovská chata. Na de rust volgen we de gele route naar beneden, even verderop slaan we af naar de groene route. Bij een oude fabriek steken we de Jizera (Iser) over, blijf er vooral even staan kijken. Iets verderop komen we bij de hoofdweg. Voorzichtig wandelen we een klein stukje langs deze weg en gaan naar rechts, waar we beginnen aan de laatste helling van vandaag. Vlak voor het station van Harrachov passeren we de golfbaan. Als toetje voor vandaag nemen we het treintje naar Kořenov, waar de bus op ons staat te wachten. Bekijk de volledige fotoreportage op https://wandelkrant.smugmug.com/Tsjechië/Reuzengebergte/Dag6/ of enkele hiervan hieronder:

Informatie voor de reiziger

  • De nationale munteenheid is Česká koruna (25 kroon is 1 euro). Overal vinden we mogelijkheden om geld te pinnen. In de dorpen kan veelvuldig gepind worden.
  • We wandelen in een berggebied houdt dus rekening met stijgen en dalen. Iedere dag ± 350 hoogtemeters stijgen en dalen. Voor het dalen zijn stokken aan te bevelen.
  • Zorg voor goede wandelschoenen. Lage schoenen zijn niet aan te bevelen vanwege het ongelijke stijgen en dalen.
  • Neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Niet alle horeca is altijd open. Ook het meenemen van regenkleding is aan te raden.
  • Het wandeltempo wordt aangepast aan de groep. Zorg dat je goed getraind mee op vakantie gaat. De afstanden die we wandelen zijn aangepast aan het terrein, waarbij we er van uitgaan 4 tot 5 uur per dag nodig te hebben voor het wandelen inclusief rusten.
  • De inwoners van deze streek spreken over het algemeen alleen maar Tsjechisch. Gebruik Google Translate om menu’s te vertalen en om iets te bestellen. De gidsen helpen je hierbij.
  • De wandelroutes zoals aangegeven worden in willekeurige volgorde gewandeld. Dit is afhankelijk van het weer en de beschikbaarheid van de bus.

Verder informatie volgt nog in de komende maanden zodra de reisgegevens en prijzen bekend zijn.
Wij als verkenners hebben ons verbaasd over de schoonheid van het landschap en de gastvrijheid van zijn inwoners. Deze reis wordt zeker een aanrader.

Tekst: René Luijsterburg

Foto’s: Marc Thijs