Frankrijk, het land van de GR paden

Artikel uit de Lente & Zomer editie 2013 van De Wandelkrant

Niet alle wandelaars zijn even dol op Frankrijk. Het bier is er te duur en een degelijk wandelontbijt krijg je er niet vaak. Maar wat niemand kan ontkennen is dat je in Frankrijk schitterende wandelingen kan maken. Zowel voor de eenvoudige, recreatieve wandelaar als voor de super wandelfreaks. En wie Frankrijk zegt, die zegt Grande Randonnée.

Kort na de tweede wereldoorlog begonnen onze zuiderburen dit netwerk van lange afstandswandelwegen uit te bouwen, de rood-witte bewegwijzerde Grote Routepaden. In 1955 volgde België, meer bepaald met het bewegwijzeren van de GR5 in de provincie Luik.

De Nederlanders verlengden de GR5 naar Bergen-Op-Zoom maar noemden de rood-witte bewegwijzering Lange Afstand Wandelwegen (LAW). Ondertussen zijn we ook al vertrouwd met de rood-geel bewegwijzerde streek-GR paden. De rood-witte GR beschildering vindt men ook terug in Spanje. De Luxemburgers en Duitsers gebruiken een ander soort bewegwijzering en ook andere kleuren.

Beroemde GR paden

Het in 1947 opgerichte Franse Comité National des Sentiers de Grande Randonnée, kreeg in 1978 zijn huidige naam, de Fédération française de la randonnée pédestre. De eerste GR die werd uitgestippeld, is de GR3 Loire, begonnen in 1947 en beëindigd in 1983. Deze GR loopt over een afstand van 1243 km van de bron van de Loire in het centraal massief naar de monding van de stroom in de Atlantische Oceaan nabij St.-Nazaire. Naast deze oudste GR zijn de vier bekendste Grote Routepaden bij de Belgen en Nederlanders zonder twijfel de GR5, 10, 20 en de GR Tour du Mont Blanc. De GR5, ook gekend als het Europese lange afstand pad E2, loopt van Schotland via Engeland (met verschillende varianten) door Nederland, België, het Groot Hertogdom Luxemburg en Frankrijk naar Nice aan de Middellandse Zee. Met als Franse hoogtepunten de Vogezen, de Jura en de Alpen. Om het meer van Genève over te steken, moet de wandelaar de boot nemen. De afstand van Hoek van Holland naar Nice bedraagt zowat 2500 km. Twee beroemde en beruchte wandelpaden, die al door vele duizenden Belgische en Nederlandse moedigen geheel of gedeeltelijk zijn bewandeld, zijn de GR10 en de GR20. De GR10 verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee over de Franse kant van de Pyreneeën. De afstand van de ene kust naar de andere bedraag ongeveer 950 km en algemeen rekent men op 35 dagen om het hele (zware) traject af te leggen. Heel wat wandelaars spreiden daarom de tocht over verschillende jaren.

Een zonder meer mythisch pad is de GR20 die Corsica van het noordwesten naar het zuidoosten doorkruist. In het Corsicaans wordt dit pad de Fra Li Monti genoemd. De afstand bedraagt ongeveer 170 km en wordt traditioneel afgelegd in vijftien wandeldagen. De tocht is niet alleen zwaar omdat men grote hoogteverschillen op soms zeer avontuurlijke rotspaden moet overwinnen maar tevens omdat men alle bagage zelf moet meedragen in een rugzak van vaak twintig of meer kilogram. Daarenboven kan het weer in de bergen soms snel omslaan (hetzelfde geldt voor de GR10) en kan de tocht gevaarlijk worden. Bijna elk jaar vallen er op de GR20 dan ook spijtig genoeg doden. Daarom zijn zowel de GR10 als de GR20 enkel geschikt voor ervaren en fysiek sterke wandelaars.

De GR Tour du Mont Blanc is eveneens een wandelklassieker. Kortweg TMB genoemd en met deze letters bewegwijzerd, is hij circa 170 km lang en loopt over het grondgebied van Frankrijk, Zwitserland en Italië. Het totaal hoogteverschil bedraagt ongeveer tienduizend meter en op twee punten van het parcours bereikt men het hoogste punt, namelijk 2665 meter. Gewoonlijk trekt men voor deze rondwandeling zeven tot tien dagen uit.

Populaire Franse wandelregio’s dichtbij

Frankrijk telt actueel bijna 350 verschillende GR-paden, beschreven in meer dan tweehonderd topogidsen. Goed voor alles samen zestigduizend kilometer aan wandelplezier. Absolute topbestemmingen voor wandelaars in Frankrijk zijn onder andere de hele Alpen regio, de Provence met onder andere de Gorges du Verdon, de Languedoc-Roussillon met de Cévennes, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Vogezen en het onvermijdelijke Corsica, zonder van het overzeese eiland La Réunion niet te spreken.

Maar ook dichterbij zijn mooie wandelingen te maken. Zoals in de Noordelijke Vogezen (les Vosges du Nord), een gebied dat aansluit bij het Duitse Pfälzerwald. Beide wandelverenigingen, de Club Vosgien en het Pfälzerwald verein werken trouwens samen om grensoverschrijdende wandelingen uit te stippelen in dit door de UNESCO als biosfeer geklasseerde middengebergte. Meer info op www.biosphere-vosges-pfaelzerwald.org. Een ander gebied dichterbij is de regio Champagne-Ardenne. Op de (in uitstekend Nederlands beschikbare) website www.champagne-ardennen-toerisme.nl vindt men onder de rubriek Top Routes een aantal wandelingen en trektochten. En nog dichter bij ons is de Opaalkust, in het verlengde van de Belgische kust. Op de website www.cote-dopale.com/tourisme/chemins-de-randonnees vindt men heel wat mogelijkheden aan rondwandelingen en wandelingen in lijn.

Gilbert Roels

Basisinformatie over wandelen in Frankrijk vindt men op de volgende websites:

Officiële website van de Franse Wandelfederatie: www.ffrandonnee.fr

Overzicht van alle Franse GR paden: www.gr-infos.com

Franse Nationaal Geografisch Instituut (uitgever van de gedetailleerde wandelkaarten): loisirs.ign.fr/itineraires-de-grandes-randonnees-en-france.html

De meeste Franse GR topogidsen kunnen besteld worden via de Vlaamse Grote Routepaden via de link webshop: www.groteroutepaden.be