PLUS magazine lezers welkom!

Plus-wandeling zondag 11 oktober te Geraardsbergen

Het is reeds voor de 7de maal dat de Provinciale Bestuurskern Oost-Vlaanderen zich achter de Pluswandeldag zet. Of anders gezegd, een samenwerking opzet met PLUS-magazine, het blad voor senioren.

Deze keer wordt voor het Zuidoosten van Oost-Vlaanderen gekozen. Een stad gekend en bemind bij fietsliefhebbers en wandelaars. Als je verneemt dat Manneken-Pis, de Muur en de Mattentaart er kind aan huis zijn, dan weet je dat het over Geraardsbergen gaat. De vurige stad, gelegen op de Oudenbergflank laat elke wandelaar genieten. Naast cultuur is er ook nog heel wat natuur.

De kortste afstand (7 km) maakt kennis met het groen in de stad en de vele monumenten. Het Sint-Adriaanspark of Abdijpark zet al meteen een stempel. Het Abtenhuis, de restanten en het Koetsenhuis staan er mooi in het groen. Het park herbergt zoveel bomen dat het de moeite loonde om er een arboretum van te maken. Via een lichte klim gaat het naar hogere oorden, doch volgt geen klim op de Muur, deze laat deze afstand links liggen. Via de Vesten komt men op het monumentale marktplein.

Eén van de vaste bewoners is het Manneken-Pis, 160 jaar ouder dan zijn Brusselse collega en de trots van de stad. De Sint-Bartolomeuskerk, het Manneken-Pis museum, het stadhuis en de Permanensje zijn allemaal wel een bezoek waard. Nadien volgt een ommetje langs de Denderboorden en wordt het stedelijke museum gepasseerd. Uitzonderlijk gratis toegankelijk voor de wandelaars. Het museum herbergt een mooie collectie Chantillykant, sigaren en pijpen, het brouwerijleven in de stad en nog heel wat meer. Trek er gerust een uurtje voor uit om het geheel te bekijken. Het einde is in zicht en eens de startzaal bereikt, kan men genieten van een natje en droogje en vergeet zeker en vast de Mattentaart niet.

De langere afstanden gaan richting Onkerzele. Via een mooie voetweg wordt deze deelgemeente bereikt. De wandelaars van 12, 15, 21 en 24 km gaan nu richting Provinciaal Domein De Gavers. Een groene long aan de rand van de stad en in elke periode van het jaar een bezoek meer dan waard. Het domein kwam er na de aanleg van een brug aan de stadsrand. Het weggehaalde zand zorgde voor een vijver en recreatie en toerisme werden er aan gekoppeld. Eens Onkerzele bereikt kan een eerste keer gerust worden.

De 18, 21 en 24 km stappen nu richting Karkoolbos, Bosberg en Raspaillebos. De kasseien liggen naast de omhooglopende bosweg, eens boven duiken we het Raspaillebos in. Een domein in beheer van Natuurpunt. Het herbergt enkele zeldzame planten en fauna en flora mogen er hun gang gaan. Eens terug in Onkerzele gaat het samen met de anderen richting Geraardsbergen.

De Oudenbergflank dient nu als doorsteek naar Geraardsbergen. Lichtjes klimmen en dan hop, de private eigendom binnen. Op de flanken van de Oudenberg genieten we van een parkbos en prachtig kasteel. Het dalen naar de vijver toe is al de moeite en de klim met enig mooi zicht op het kasteel laat elke wandelaar ten volle genieten. Eens buiten is het een boogscheut naar de top van de Oudenberg. Eens de kapel bereikt ontplooit zich een prachtig panorama op de Vlaamse Ardennen, het Pajottenland en het Waalse Pays des Colinnes. Enig mooie kleuren en verre gezichten belonen de inspanningen.

Nadien wordt het dalen, de gevreesde Muur naar beneden. Via het Grupellopark komt men op het Marktplein. Hier wordt aangesloten bij de kortste afstand. Wie zin heeft kan nog een bezoekje brengen aan de diverse musea die uitzonderlijk gratis te bezoeken zijn.

Praktische info PLUS WANDELDAG

Start/aankomst: De Spiraal, Zakkaai 29, 9500 Geraardsbergen
Starten kan van 8u tot 15u, aankomst tot 18u.
Openbaar vervoer: Station Geraardsbergen ligt op 800 m van de startplaats.
Afstanden: 7 – 10 – 12 – 15 – 18 – 21 – 24 km
Deelname: € 1,50 – ledenkorting € 0,40
Speciale attentie voor: Gouden en Zilveren abonnees PLUS-magazine
Meer info op: www.wandelenovl.be