GrensPark Kempen~Broek, omgeving Stramprooierbroek & St.-Maartensheide

Pareltje in het Grenspark Kempen-Broek

Stramprooierbroek & St.-Maartensheide in het Grenspark Kempen-Broek (12km)

Voor deze zelf in elkaar gestoken tocht maakte ik grotendeels gebruik van de wandelkaarten ‘Stramprooierbroek’ en ‘St.-Maartensheide & De Luysen’ van GrensPark Kempen~Broek, een uitgave van Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

We bevinden ons hiermee in het noordoosten van de Belgische provincie Limburg. Startplaats is Grootbroekstraat 46 (Woutershof) te 3640 Kinrooi. Hier is een parking voorzien met infoborden over onder andere de plaatselijke wandelingen.

Ik start in noordwestelijke richting (foto hierboven) met het volgen van de ‘blauwe ruit’ en ‘oranje bol’ markeringen, die hier beiden gelijklopen naast de Abeek. Ook de route met de ‘groene rechthoek’ loopt een tijdje mee, zo’n 800 meter. Ik blijf langs de Abeek mijn weg vervolgen en neem ook afscheid na anderhalve kilometer van de andere twee wandellussen, die links afbuigen (foto hieronder).

De Abeek blijft mijn gids en een halve kilometer verder kom ik de ‘oranje bol’ terug tegen (foto hieronder), evenals de ‘rode driehoek’.

Hier buigt de Abeek naar rechts af, en die blijf ik samen met de routemarkeringen volgen. Ik weet niet als de ‘rode driehoek’ nog lang zal fungeren als wandellus omwille van toekomstige werkzaamheden, zie daarvoor trouwens de internetlink van ‘…toegangspoort/st-maartensheide-de-luysen’. Maar ter plekke op het terrein zijn de markeringen wel nog te zien. Dit geldt ook straks voor de markering met de ‘gele zeshoek’ die ik verderop zal tegenkomen. Aan de betonnen brug ter hoogte van de grenspaal (foto hieronder) zie je de oude Broekmolen liggen.

Deze ligt op Nederlands grondgebied, want de Abeek vormt vanaf hier in westelijke richting de natuurlijke grens tussen België en Nederland. Ik blijf aan de linkerkant van de Abeek en zo dus in België. Een beetje verderop kom ik grazende runderen tegen aan de andere oever, lekker luierend in het gras (foto hieronder).

Iets later spert een omgevallen boom me het pad (foto hieronder), en met het nodige klauterwerk kom ik erdoor.

Bij thuiskomst zal ik de instanties inlichten hierover. Een halve kilometer later alwéér een boom over de beek, maar nu is het wel de bedoeling want dit vormt een brug naar de andere oever (foto hieronder).

Ik blijf braafjes op mijn oever in België want in deze Coronatijden mogen we de grens nog niet over. Na een totale afstand van iets meer dan 5 kilometer vanaf de start dwars ik de Abeek om toch op de andere oever mijn pad te vervolgen, samen met de ‘rode driehoek’ markering (foto hieronder).

Ik blijf weliswaar in België, want de grens verlaat hier de beek en gaat in noordelijke richting. Ik moet westwaarts (foto hieronder).

Ook nu kom ik een markering tegen met ‘oranje bol’, maar dit is een andere wandellus van het grensoverschrijdend gebied ‘Smeetshof’. Enkele honderden meters verder steek ik de laatste keer de Abeek over (foto hieronder)

en zal haar pas terugzien aan mijn startplaats. Iets verder pik ik de route op met de ‘gele zeshoek’ markering. Konikpaarden staan hier te grazen (foto hieronder) en mijn huidige markering zal me begeleiden via een zuidoostelijke boog rondom de Grote- en Kleine Luysvijver.

Een waar paradijs voor vogelspotters is dit. Getuige hiervan uiteraard de verschillende vogelkijkhutten (foto hieronder) met klinkende namen als De IJsvogel, De Wielewaal en De Roerdomp. De hutten zijn helaas gesloten vanwege de Coronaregels.

 

Een klein bosgebied aan de rand van de vijvers (foto hieronder) brengt me aan het Natuur.huis Mariahof.

Hier is ook een startpunt met parking voor wandellussen van het gebied ‘St.-Maartensheide & De Luysen’, gelegen op de Mariahofstraat 51 te 3960 Bree. Zie voor info ook hun website onderaan dit artikel. Ik verlaat de parking en moet verder zuidoostwaarts. De markering met de ‘libel’ en ook terug de ‘rode driehoek’ zijn nu mijn bakens. Dit wordt een bosgebied met als afwisseling enkele open velden, akkers, en verbaasde paarden (foto hieronder) en runderen.

Na een voorlopig totale afstand van bijna 9 kilometer afgelegd te hebben, tref ik terug de markering met de ‘oranje bol’ aan. Hiermee verlaat ik ‘St.-Maartensheide & De Luysen’ en bereik ik terug ‘Stramprooierbroek’ (foto hieronder).

Ik volg de markering richting zuidoosten en kom iets later ook weer de ‘blauwe ruit’ tegen. Dat volg ik vanaf nu tot aan mijn eindpunt nog steeds in dezelfde richting. Via de Breeërstadsbeek en nog enkele mooie uitzichten (foto hieronder) en doorkijkjes bereik ik tenslotte mijn eindpunt, goed voor een leuke wandeltocht van 12 kilometer.

Vele kort-bij-huis wandelgroeten,

Bennet

INFO:

https://www.kempenbroek.eu/nl

https://www.kempenbroek.eu/nl/toegangspoort/stramprooierbroek

https://limburgs-landschap.be/stamprooierbroek/

https://www.kempenbroek.eu/nl/toegangspoort/st-maartensheide-de-luysen

https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/natuurhuis-mariahof-de-luysen

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7273703/wandelroute/stramprooierbroek-st-maartensheide-grenspark-kempen-broek

Bekijk hier de volledige fotogalerij