Pakespad

Pakespad

Pakespad (8,8 km) te Merchtem-Londerzeel

Het Pakespad is het meest recente wandelpad van de gemeente Merchtem. Maar spijtig genoeg zeker niet het mooiste. Van de 8,8 km zijn slechts 1,4 km onverharde paden. Maar die paden naar en van de Marselaarmolen en tot aan de Robbroekhove maken wel een en ander goed. Ook de smalle verharde fiets- en voetpaden bij het vertrek langs de Hogeweide, tussen de Sint-Rochuskapel en Terlinden en tenslotte het Melkerijstraatje langs de Molenbeek op het einde blijven de moeite waard. Wat niet belet dat het asfalt van Terlinden, Breestraeten en Langevelde te lang en teveel is om van dit Pakespad een topper te maken.

We starten aan de zogenaamde kerkvijver langs de Reedijk en aan het August De Boeckhuis (parking, knooppunt 4). Hier vind je tevens het infobord van het Pakespad.

Naar knooppunt 405 kan via de Langensteenweg (langs de kerk) of langs de Dreef. In beide gevallen beland je op de Burchlaan die je oversteekt om het fiets/wandelpad van de Hogeweide te nemen. Langs dit voor de Merchtemnaren romantisch pad lag vroeger de historische Tiendenschuur (eigendom van de abdij van Affligem).

Op het einde van dit pad kom je in de wijk Terlinden en de gelijknamige (lange) straat die je via de knooppunt (327) en Pakespad-bordjes volgt tot de overgang met de Bontestraat. Die straat nog even blijven volgen voorbij knooppunt 327 brengt je aan voetweg 30, de “Meulenweg”,

die je langs een mooi en bij regen drassig pad

naar de Marselaermolen brengt.

Hier sla je rechtsaf naar knooppunt 328 en steekt de Molenbeek over.

De Meulenweg verandert hier van nummer 29 en loopt naar knooppunt 328.

Over de kronkelende veldweg beland je, nabij de Robbroekhoeve, aan knooppunt 407 op Breestraeten en dus weer op Merchtems grondgebied.

Je krijgt nu anderhalve kilometer Breestraeten-asfalt te verwerken tot aan de Sint-Rochuskapel en aan knooppunt 406 neem je het voet/fietspad richting Terlinden.

Het Pakespad loopt hier samen met de rood-witte tekens van de GR126, het Grote Route pad dat van Mariekerke via Brussegem en Brussel naar Membre-sur-Semois loopt.

In een bocht wat verder steek je de piepkleine Mierenbeek over.

Op het asfalt van Terlinden rechtsaf en op het kruispunt linksaf Langevelde.

Wie deze wandeling nog loopt in virustijden, kan rechts in de bocht kennismaken met een Corona-beertje.

Je komt nu aan de Molenbeek ter hoogte van de historische Langeveldemolen, recent gerestaureerd en omgebouwd tot een B&B.

Je volgt het pad langs de Molenbeek, met nog een infopaneel over de omgeving.

Een heel eind verder wandel je langs de plaats waar de Stampbeek, die ontspringt in Mazenzele, uitmondt in de Grote Molenbeek. De eendjes trekken er zich blijkbaar weinig van aan maar het kleurverschil tussen beide beken is duidelijk. Al decennia lang is de Stampbeek regelmatig vervuild. Men weet wie daarvoor verantwoordelijk is maar kan of wil er niets aan doen. Nog enkele honderden meters en het start/eindpunt aan de Reedijk is bereikt.

Info:

Het Pakespad is een wandelpad van de gemeente Merchtem. Alle info en een kaart kan men downloaden van de gemeentelijke website:

www.merchtem.be/download.ashx?id=715.

Je kan het ook downloaden op de site van de gemeente Londerzeel:

www.londerzeel.be/pakespad

Je vindt de route als Wandelkrant-suggestiewandeling eveneens terug op RouteYou:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7225274/wandelroute/wandelkrant-merchtem-londerzeel-pakespad

Langsheen het parcours is meestal ook nog de oorspronkelijke bewegwijzering van de wandeling met zeshoekige bordjes aanwezig.

Je kan de wandeling eveneens perfect volgen via de knooppunten van het netwerk Brabantse Kouters. Bij het vertrek ga je dan wel via de zogenaamde Dreef van knooppunt 4 naar knooppunt 405 op de Burchtlaan in plaats van via de voet/fietsweg van de Langensteenweg naar de Burchtlaan. De afstand blijft, op een tiental meters na, gelijk.

De knooppunten: 4 (start) – 405 – 404 – 327 – 328 – 407 – 406 – 4.

Tekst & foto’s: Gilbert Roels