Over de Brabantse Kouters

Een nieuwe lange afstand wandeling van 60KM over de Brabantse Kouters

… die je ook als 2 x 30KM en als kortere afstanden kan wandelen

Op 28 juni is in het natuurgebied Beverbos in Wemmel het permanente wandelparcours van de 60KM over de Brabantse Kouters voorgesteld. En tegelijkertijd de twee 30KM-parcours Wemmel-Merchtem en Merchtem-Wemmel. Dit gebeurde onder meer door bestendig afgevaardigde van de provincie Vlaams-Brabant Gunther Coppens (bevoegd voor toerisme) en de voorzitters van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en Natuurwandelaars.
Deze permanente parcours zijn een gezamenlijke realisatie van de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters en van de vzw Natuurwandelaars.
Met de actieve medewerking van de vzw Natuurpunt Noordwest-Brabant, de provincie Vlaams-Brabant, Toerisme Vlaams-Brabant, De Wandelkrant en RouteYou.

Het parcours loopt over het grondgebied van Wemmel, Merchtem, Asse, Opwijk en Meise. Gemeenten die eveneens dit wandelproject ondersteunen.
Het parcours doorkruist of passeert aan een aantal belangrijke natuurgebieden. Zoals de vallei van de Molenbeek (Merchtem en Mollem), de Wolvertemse beemden, het Beverbos in Wemmel, het Foeksenbos in Brussegem, het Kloosterbeekbos in Mollem en tenslotte het Heibos, het Paardenbos en de rietkraag van de Puttenbeek (alle drie in het grensgebied tussen Asse, Opwijk en Merchtem)

Startplaatsen voor wie deze 60KM of 2x30KM wil wandelen zijn Wemmel of Merchtem. Maar je kan evengoed starten in Meuzegem, Imde, Wolvertem, Oppem, Ossel, Hamme, Kobbegem of Mollem. Daarbij gebruik makend van het openbaar vervoer aanbod via De Lijn 245 (haltes in Merchtem, Ossel en Hamme) en 821 (haltes in Merchtem, Wolvertem en Oppem) en de NMBS (staions in Mollem en Merchtem). Waardoor je uiteindelijk zelfs de 60KM in verschillende dag-etappes van 10 à 15 km helemaal kan uitwandelen.

Wie de 30KM van Merchtem naar Wemmel (gratis) wil meewandelen, kan dat tijdens het Feest in het Landschap van RLBK op zondag 12 september in het Beverbos in Wemmel. Vooraf inschrijven via www.brabantsekouters.be/evenement/feest-in-het-landschap/ is wel verplicht. De start is in Merchtem maar RLBK legt om 8 u. een bus in (met 90 plaatsen) van het gemeentehuis in Wemmel naar de startplaats in Merchtem. Je kan ook rechtstreeks starten in Merchtem aan het August De Boeckhuis aan de Reedijk tussen 8 en 9 u. Maar steeds met voorinschrijving tot uiterlijk 5 september.

INFORMATIE:
Voor alle informatie, de parcoursbeschrijving via de knooppunten van de Brabantse Kouters, de overzichtskaart en voor downloads, kan je terecht op de website van Natuurwandelaars: www.natuurwandelaars.eu/60km-2-x-30km-brabantse-kouters.

Op RouteYou staan ook nog enkele (kortere) varianten aangeleverd door Pascal Brackman himself:
https://www.routeyou.com/nl/group/view/33799/varianten-van-over-de-brabantse-kouters#comments
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/9191571/hikingroute/60-km-over-de-brabantse-kouters-met-heel-wat-info#comments

Teamwork

60KMBrabantseKouters

Alle betrokkenen bij de 60KM en 2X30KM: Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Natuurpunt, RouteYou, De Wandelkrant en vertegenwoordigers van de vijf betrokken gemeentebesturen.  Met bestendig afgevaardigde Gunther Coppens helemaal links en Natuurwandelaars-bestuurders Eric Willocx en Gilbert Roels helemaal rechts.