Ontdek “Fietsen door de Bomen”

Gloednieuwe fiets- en wandelbeleving in Belgisch-Limburg

Fietsen in Belgisch-Limburg is vanaf nu nóg leuker. Want het intussen wereldbekende ‘Fietsen door het Water’ (#FDHW) in Bokrijk heeft er een flinke broer bij. Vandaag opende Toerisme Limburg ‘Fietsen door de Bomen’ (#FDDB). Een gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland. Je vindt het nieuwe fiets- en wandelpad op het fietsroutenetwerk vlakbij fietsknooppunt 272 aan het Pijnven in Hechtel-Eksel. Trek je wandelschoenen aan of spring op je fiets en wordt één met de natuur dankzij deze sensationele 360°-beleving!

©Toerisme Limburg

360°-beleving tot 10 meter hoog

Met ‘Fietsen door de Bomen’ tilt Toerisme Limburg, onder het bewind van voorzitter Igor Philtjens, het Limburgse fietsroutenetwerk letterlijk én figuurlijk naar een nog hoger niveau. Het nieuwe fietspad gaat geleidelijk de hoogte in, zodat je tussen de kruinen van de bomen kan fietsen. Je rijdt 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter – die langzaam stijgt tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen. Zo krijg je een sensationele 360°-beleving! Daarbij zorgt een subtiel aanwezig draadnet met leuning voor de nodige veiligheid. En een voldoende breed pad van drie meter voor het nodige comfort. Dat maakt van ‘Fietsen door de Bomen’ een toegankelijke beleving voor iedereen.

©Toerisme Limburg

Fietsnetwerk van de toekomst

‘Fietsen door de Bomen’ is een project van Toerisme Limburg met financiële steun van LSM, de gemeente Hechtel-Eksel, Toerisme Vlaanderen en de provincie Limburg. En in nauwe samenwerking met Bosland en Natuur en Bos. Het is het tweede project in een reeks vernieuwende fietsbelevingen, waarmee je als fietser de prachtige natuur langs het Limburgse fietsroutenetwerk op een unieke manier kan ervaren. Zo kan je sinds 2016 ‘Fietsen door het Water’ (#FDHW) in Bokrijk en volgend jaar ook ‘Fietsen door de Heide’ (#FDDH) in het Nationaal Park Hoge Kempen. Door die extra belevingslaag toe te voegen, bouwt Toerisme Limburg verder aan het fietsnetwerk van de toekomst. Zo zorgen ze dat Fietsparadijs Limburg ook op lange termijn de nummer één in fietstoerisme blijft.

©Toerisme Limburg

Eén met de natuur

De fietsbelevingen van Toerisme Limburg gaan hand in hand met de natuur. ‘Fietsen door de Bomen’ vormt een logische schakel in de ‘Cycle of Life’ van Bosland. Het bos bestaat er vooral uit naaldbomen, die begin vorige eeuw zijn aangeplant voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de mijnen zijn de bomen nooit gekapt, maar door hun gelijke leeftijd zijn ze nog steeds beperkend voor de structuurontwikkeling van het bos. Die situatie helpt ‘Fietsen door de Bomen’ nu mee te verbeteren. Door de ingreep krijgen kleinere inheemse bomen meer plaats en licht om door te groeien, wat zorgt voor een evenwichtig bosbestand. De nieuwe fietsbrug steunt op een constructie van 449 unieke kolommen in weervast staal, die de boomstammen van de dennen symboliseren. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving. Aan het begin van het traject kan je ook even pauzeren bij het informatie- en rustpaviljoen, gemaakt met de gerecycleerde gestapelde boomstammen.

©Toerisme Limburg

PRAKTISCH:
‘Fietsen door de Bomen’ (#FDDB) is voor iedereen vrij toegankelijk vanaf zaterdag 15 juni 2019. Het fiets- en wandelpad ligt vlakbij fietsknooppunt 272, aan het Pijnven in Bosland (Hechtel-Eksel). Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen waar kinderen de baas zijn. Deze gigantische natuurkern van 5.137 ha in het hart van Noord-Limburg strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel en Pelt en de steden Lommel en Peer.

Meer info: www.visitlimburg.be/fietsendoordebomen

Foto’s: ©Toerisme Limburg