Routebureau_VGNP_Nuenen

Ontdek de natuur zoals Van Gogh die beleefde

Van Gogh Nationaal Park in Noord-Brabant dompelt je onder in de wereld van Van Gogh: twee nieuwe wandelroutes

Dat de provincie Noord-Brabant zich leent als wandelbestemming bij uitstek is geen geheim meer. Deze maand deed Noord-Brabant er nog een schepje bovenop. Zo worden er twee nieuwe Van Gogh wandelroutes toegevoegd aan het inspirerende Van Gogh Nationaal Park. Eéntje in Zundert (8 km) en ééntje in Etten-Leur (14 km). Je volgt er de paden waar Vincent Van Gogh zijn inspiratie vond om zijn schilderdoeken te vullen die ondertussen wereldwijd bekend zijn. Eerder dit jaar werd de eerste wandeling in Van Gogh Nationaal Park geopend, later dit jaar worden er nog twee aan het rijtje toegevoegd. Zo zal het park in 2022 vijf wandelingen tellen, naast de reeds gelanceerde Van Gogh fietsroutes.  

Zundert: 8 km doorheen het landschap uit Van Goghs jeugd 

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in Zundert, net over de Belgische grens. Zo staat Zundert symbool voor de oorsprong van Van Goghs persoonlijkheid en kunstenaarschap. Je bindt er je wandelschoenen aan bij het huidige Vincent van GoghHuis waarna je wordt meegevoerd langs maar liefst zes Van Gogh monumenten en ander erfgoed. Je bewandelt paden waar Van Gogh als kind wandelde en ravotte. Ook Landschapszone ‘de Tuinderij’ ligt op de route. Daar verwijzen straatnamen als Boomgaard, Spitter en Zaaier naar Van Goghs werken. Samen met de natuurzone ‘de Kleine Beek’ en de ‘Assortimentstuin’ wordt er een gebied gevormd waar de natuur de nodige ruimte krijgt zich te ontwikkelen. Verharde en onverharde paden wisselen elkaar af en kronkelen langs schilderachtige beken zoals de Aa of Weerijs.

Etten-Leur: 14 km aan onverharde paden die Van Gogh inspireerden

Van Goghs artistieke carrière startte in 1881 in Etten-Leur, op vijftien minuten rijden van Breda. Natuur en kunst waren voor hem onafscheidelijk. Ze gingen hand in hand. Van Gogh kuierde urenlang doorheen het landschap van Etten-Leur en viel voor de charmes van het heidelandschap, het platteland en het boerenleven. Deze wandeling bestaat voor 98% uit onverharde paden. Je wandelt er letterlijk door het boerenland, door woeste akkers met kenmerkende knotwilgen en bossen. Die worden afgewisseld door poelen, beken en vennen. Als kers op de taart valt de wandeling goed te combineren met de vijf Van Gogh Monumenten die staan te pronken in Etten-Leur. Zoals bijvoorbeeld de Van Gogh Kerk, de Kosterswoning en de Lambertuskerk.

Nuenen: 10 km genieten in het landschap van ‘De aardappeleters’

Eerder dit jaar zag de eerste Van Gogh wandeling in het Van Gogh Nationaal Park het licht: een 10 km lange wandeling die start aan museum Vincentre in Nuenen, vlakbij Eindhoven. Van Gogh woonde van 1883-1885 in Nuenen waar hij geïnspireerd raakte door de hardwerkende bevolking. Zo wandel je over het terrein waar Van Gogh zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’ schilderde.   

Later dit jaar volgen er nog twee Van Gogh wandelingen in Helvoirt en Tilburg. Van Gogh Nationaal Park heeft de ambitie om in het hele gebied meer dan 1.000 km onverharde wandelpaden te realiseren.

Praktisch

De wandelroutes zijn uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Noord-Brabant en makkelijk te herkennen aan de schildjes op de knooppuntpaaltjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’. De routes kun je hier downloaden.  Fysieke wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij o.a. Van GoghHuis in Zundert (Markt 26), het Toeristisch Informatiepunt in Etten-Leur (Markt 4, Etten-Leur) of via de webshop van VisitBrabant.