Webinar-wandelen-lopen

Onderzoek naar de loop- en wandelsport

Op 19 november organiseerde de Katholieke Universiteit Leuven een webinar over de loop- en wandelsport. Een webinar is een virtueel seminarie via het web. Zoals er veel plaatsvinden tijdens deze COVID periode. Zelfs de Europese staatshoofden en de Belgische regering maken er noodgedwongen gebruik van.

Dit KUL-webinar kwam er na een studie die de universiteit in mei van dit jaar lanceerde. Ook uw Wandelkrant werkte mee aan dit onderzoek en nam als logisch gevolg deel aan het webinar. De KUL gaat nu verder met een grootschalig onderzoek waaraan u als lezer van de Wandelkrant en actief wandelaar kan aan deelnemen.

De KU Leuven lanceerde in mei dit jaar een eerste meting van het wetenschappelijk onderzoek naar sportevenementen in Vlaanderen. Het Vlaams Sportevenementen Panel (VSEP) had daarbij als doel om organisatorische en management-gerelateerde aspecten van sportevenementen in Vlaanderen te meten. Er werd daarnaast van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele nieuwe en actuele ontwikkelingen te bevragen, zoals aspecten van innovatie en duurzaamheid, maar ook de impact van Covid-19.

Uit het onderzoek leverde interessante vaststellingen, trends, evoluties en cijfers op.

Een voorbeeld: bij wandelevenementen (zoals de Dodentocht, de Vierdaagse van de IJzer enz.) blijkt gemiddeld 53 procent individueel deel te nemen, 28 procent behoort tot een “lichte” wandelgemeenschap en 19 procent tot een wandelvereniging. Wie alle resultaten, cijfers en wetenschappelijke gegevens van het onderzoek wil bekijken, kan via deze link het 94 pagina’s tellende dossier inkijken.

Aansluitend bij het eerste onderzoek en bij het voorbije webinar, lanceert de KUL dus nu de Leuven Running & Walking Survey 2.0. Een grootschalige onderzoek waarbij profielen, gedrag en motieven, attitudes, gebruik van wearables*, evenementengedrag, enz. bij wandelaars en lopers wetenschappelijk in kaart worden gebracht. Zowel voor als na de Covid-19 maatregelen.

(Ter info:  Wearable is de verzamelnaam voor draagbare elektronica die op het lichaam gedragen worden, zoals een smartwatch, medische registratie apparatuur, toestellen waarop apps kunnen geïnstalleerd worden enz.)

Wandel of loop jij wel eens, of juist niet? Ben jij door Covid-19 (meer) beginnen wandelen of lopen, of juist niet? Nam je voor Covid-19 wel eens deel aan wandel- of loopsportevenementen, of gaf je eerder de voorkeur aan een wandeling in het weekend of een wandelvakantie, of juist niet? Op welke manier je ook betrokken bent met wandel- of loopsport, jouw mening interesseert ons.

Je kan deelnemen aan dit onderzoek via https://tinyurl.com/LoopWandelSurvey

 

Gilbert Roels