OmloopDijleLand

Omloop van het Dijleland

Nieuwe wandeltocht in het wandelprogramma te Oud-Heverlee.

Lezers van de wandelkrant wisten het reeds. Op zondag 13 september staat er een gloednieuwe wandeltocht op het programma: Omloop van het Dijleland.

De startplaats bevindt zich midden in één van de belangrijkste Vlaams bosgebieden. Het Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenbos vormen met hun 2050 hectaren het op één na grootste loofbos van Vlaanderen. Net zoals het Zonienwoud zijn Heverleebos en Meerdaalwoud de laatste overblijfselen van het uitgestrekte Kolenwoud, dat vroeger Midden-Belgie overdekte. De winning van houtskool en opkomende landbouw en veeteelt leidden ertoe dat grote delen ontbost raakten. De Arenbergs, een adellijk geslacht uit het Rijnland, waren verwoede jagers en voortreffelijke bosbouwers. Zij legden in Heverleebos en Meerdaalwoud een netwerk van rechtlijnige dreven aan om de jacht en de houtexploitatie te vergemakkelijken. Na WO I werden de bossen volledig eigendom van de Belgische staat. Het beheer is in handen van Natuur en Bos.

De vertrekzaal ligt vlak bij vijf vijvers van het Zoet Water die de grens vormen van het Heverleebos en het Kouterbos, een uitloper van het Meerdaalwoud. De vijvers, het bos en de horecazaken zijn een ideale bestemming voor een wandeling. Kinderen kunnen zich, naast een wandelzoektocht, uitleven in het gemeentelijke recreatiepark met zijn klimrekken, trampolines en andere attracties.

Je kan hier via deze weblink het vervolg nalezen gespekt met prachtige foto’s.