Off the Beaten Track in Portugal

OP REIS NAAR PORTUGAL ‘OFF THE BEATEN TRACK’

5 redenen voor een reis naar Alentejo in het voorjaar

Liefhebbers van “off the beaten track” reizen laten bekende vakantiebestemmingen vaak links liggen om op zoek te gaan naar authentieke plekken. De Portugese Alentejo is zo’n plek. In het voorjaar laat de Alentejo-regio zich in al haar pracht zien, met een groen tapijt vol bloemen. Het is tevens dé wandelbestemming bij uitstek, met prachtige wandelroutes zoals Transalentejo. En wist je dat je de regio bekend staat als ‘Starlight Tourism destination’, gesteund door UNESCO? 5 redenen om de ‘onbekende’ Alentejo juist in de lente te ontdekken.

  1. Koeienbellen en de Arraiolos tapijten: tradities en erfgoed 

Arraiolos-TapijtenOp veel plaatsen in de Alentejo is het alsof de tijd is blijven stilstaan. Witte dorpjes zijn in decennia niet veranderd en de tradities houden stand zoals het gebruik van koeienbellen rond Alcáçovas, door de Unesco beschermd. Breng zeker ook een bezoek aan het dorp Arraiolos, nabij Évora. In dit dorp worden de bekendste tapijten van Portugal gemaakt.

  1. Actief genieten: wandelnetwerk nabij grootste stuwmeer van Europa

Heerlijk wandelen van het ene witte dorpje naar het andere. Dat kan je langs de bewegwijzerde paden van de Transalentejo, een netwerk van 11 wandelroutes rond het Alqueva meer nabij de Spaanse grens. De landelijke routes zijn tevens een paradijs voor fietsers. Maak fietsuitstappen vanuit de historische plaatsen Evora en Estremoz, en fiets door de glooiende heuvels met olijfbomen en kurkeiken.

  1. Starlight Tourism Destination

Alentejo ontving precies 5 jaar geleden het “Starlight Tourism Destination” label, ondersteund door UNESCO en het UNWTO. In de regio is nauwelijks sprake van lichtvervuiling waardoor de Melkweg gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien is boven het Alqueva meer. Er zijn hotels en accommodaties die hun diner- en ontbijttijden aanpassen om zogenaamde astro-toeristen een zevende hemel-ervaring te bezorgen.

  1. Top Logies met een focus op duurzaam toerisme

Alantejo-HotelsDe Alentejo staat bekend om de prachtige boetiek hotels, waar rust, luxe en duurzaam toerisme centraal staan. Een tip voor Belgen die graag bij landgenoten overnachten: Casa Azimute opende vorig jaar haar deuren. Of overnacht in het kurkhotel, net buiten de stad Évora, de oude hoofdstad van Portugal. Dit design hotel is helemaal bekleed met kurk uit Alentejo en daardoor is het hotel het eerste kurkhotel ter wereld. 

  1. Gastronomische verwennerij

In het landelijke Alentejo zijn oude tradities goed bewaard, ook in de gastronomie. De producten komen recht van het land, ze zijn altijd vers en de recepten zijn overgedragen van generatie op generatie. En wie van wijnen houdt, ontdekt in Alentejo fantastische aroma’s en kleuren. Je kan ook wijnroutes volgen, langs de wijnbouwgebieden van Castelo de Vide, Marvão, Alter do Chão en andere authentieke centra.

Over Alentejo

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Marvão en Monsaraz en bijzondere steden zoals Évora en Elvas die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt

1 Shares