Odenwald

Welkom in het Odenwald!

Het Odenwald is een Duits laaggebergte, gelegen op de grens tussen de deelstaten Hessen, Beieren en Baden-Württemberg. Het is een grotendeels bebost gebied.

Het Odenwald grenst in het westen aan de Boven-Rijnse Laagvlakte, het landschap op de overgang wordt de Bergstrasse genoemd. In het oosten wordt het Odenwald begrensd door de Main en het Bauland, in het noorden door een zijtak van de Boven-Rijnse laagvlakte bij Darmstadt en in het zuiden door de Kraichgau. Het gebied ten zuiden van de Neckar wordt wel het Kleine Odenwald (Duits: Kleiner Odenwald) genoemd. Het noorden en westen van het Odenwald vallen onder de deelstaat Hessen, het zuiden onder de deelstaat Baden. Een klein deel in het noordoosten valt onder de deelstaat Beierse Neder-Franken.

Vanaf de Belgische grens is het nog een 327 km of een kleine drie en half uur rijden tot in Frankisch-Crumbach, onze uitvalsbasis in het Odenwald.

Frankisch-Crumbach is een ideale uitvalsbasis om dit gebied te leren kennen. Met zijn 3333 inwoners ligt dit dorp vreedzaam ingesloten in een kom. Voor het avondeten kan je terecht in een van de vele zaken die Frankisch-Crumbach rijk is: de Hexenstube, of bij De Linde, of nog enkele andere restaurants twee straten verder. Nadien kan je gezellig een boebske (ne deugniet) degusteren aan de gastenstube. In het dorp zelf is er ook een supermarkt, enkele banken met geldautomaten, een bakkerij, een cremerie en een mooi verwarmd openlucht zwembad met Olympische afmetingen aan de andere kant van het dorp … kortom je voelt je hier meteen thuis. Vanuit het dorp kan je zo 3 verschillende wandelwegen aandoen, zijnde de FC1, FC2 en FC3. Daarbuiten heb je een zeer ruim goed onderhouden wandel- en fietsnetwerk doorheen de gehele regio. Verderop is er de Bergstrasse, met zijn gezellige authentieke wijnbouw dorpjes, het Europees grootste ivoormuseum met restaurant (zeker een uitstap waard), plaatselijke schnapps en bierbrouwerijen, prachtige altstadts zoals Weinheim, Bensheim, … Je hoort het al aankomen, echt een aanrader, zowel om enkele dagen er tussen uit te zijn, of een weekje vakantie te nemen met plezante uitstappen midden in de natuur met een snuifje cultuur.