Ode-aan-het-wandelen

Ode aan het Wandelen

Ode aan het wandelen van David Le Breton

Lezing door vertaler Joris Capenberghs op vrijdag 28 september om 20.00 uur in Boekhandel Malpertuis Genk

Wereldwijd blijven mensen zich te voet bewegen: uit noodzaak of gemak, als vrijetijdsbesteding, vanuit spirituele motieven… Paden zijn er nooit zomaar. Ze zijn de oudste sporen van de almaar dolende, naar zin hunkerende mens en nodigen uit om zelf in beweging te komen. Met lijf en leden, met hart en verstand, alleen of met anderen. Je zet de ene voet voor de andere en gaat op stap.

In Ode aan het wandelen, het recent verschenen literaire essay van David Le Breton, komt een rijke waaier aan wandelthema’s aan bod. Het is een uitnodiging om – al wandelend en al lezend – van het leven te genieten: de wandelschoenen aantrekken om even tot rust te komen, anderen te ontmoeten, als aanleiding tot een gesprek, om te lanterfanten, om in volle vrijheid halt te houden of de weg te vervolgen.

Cultuurhistoricus en antropoloog Joris Capenberghs wandelt door het boek, licht toe en leest passages uit Ode aan het wandelen, dat hij onlangs uit het Frans vertaalde [Waerbeke, 2018].

David Le Breton (1953) doceert antropologie en sociologie aan de Universiteit van Straatsburg. Hij onderzoekt de wijze waarop we individueel en in groep met het lichaam omgaan en hoe we dit verbeelden. Hij is ook een wereldautoriteit in het onderzoek naar de motieven voor risicogedrag, pijnervaringen en stiltebeleving. Als verwoed stapper schreef hij enkele boeiende, persoonlijke essays over wandelen en de behoefte aan rust en verdieping. Met Ode aan het wandelen verschijnt voor het eerst een werk van hem in Nederlandse vertaling.

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Als zelfstandig publicist, vertaler en ten­toonstellingscurator beweegt hij op het snijvlak van landschappen, erfgoed, taal, kunst en natuurbele­ving. Hij was jarenlang (gast)docent aan o.a. PHLimburg, UAntwerpen en KULeuven, en zette ver­schillende spraakmakende tentoonstellingen op. Op dit moment is hij docent bij o.a. Davidsfonds Academie, Amarant en Vormingplus. Hij werkte o.a. in Latijns-Amerika en specialiseerde zich in het mens- en wereldbeeld en de artistieke expressie van schriftloze volkeren. Onlangs vertaalde hij de eerste volledige biografie van poolreiziger-etnograaf Knud Rasmussen [Stephen R. Bown, Witte Eskimo, 2017] en verzorgde hij de vertaling van het literaire essay Ode aan het wandelen van de Franse antropoloog David Le Breton [2018].

Toegang: 5 euro  –  u krijgt er een lekker glaasje bij!

Graag even aanmelden via telefoon 089/30.61.67
of per e-mail:
info@boekhandelmalpertuis.be.

Iedereen van harte welkom!

Boekhandel Malpertuis, Molenstraat, 24  3600 Genk