Gebruiksvriendelijker en nieuwe functies voor wandelaars en fietsers
Wandelen en fietsen zijn twee van de populairste vrijetijdsactiviteiten in de Oostkantons. Het is dan ook geen verrassing dat deze vakantiebestemming er alles aan doet om de wandelaars en fietser de best mogelijke omstandigheden en infrastructuur te bieden. Dankzij het knooppuntensysteem en de online routeplanner is het mogelijk om op een intuïtieve en eenvoudige manier een groot aantal routes voor wandelaars en fietsers samen te stellen. Dat is nu ook mogelijk met de nieuw ontworpen mobiele applicatie “GO Ostbelgien”.
De app bestaat al meer dan vijf jaar. Maar de nieuwe versie is technisch gezien moderner en biedt nieuwe mogelijkheden. Deze gratis app voor iOS en Android is gebaseerd op het wandelknooppuntensysteem van de Oostkantons. Dit geeft de wandelaar toegang tot een netwerk van bijna 1.380 km bewegwijzerde paden verspreid over het gehele grondgebied van de Duitstalige gemeenten. Voor fietsers biedt het VéloTour-netwerk bijna onbeperkte mogelijkheden voor lussen en tochten op een netwerk van 850 km.
Technische verbeteringen
Het centrale punt van deze App is een interactieve kaart, waarop de routes zijn ingetekend. Praktische informatie, zoals hoogteverschil en lengte, worden automatisch vermeld. POI ’s – Points of Interest (restaurants, accommodatie, dienstverleners, bezienswaardigheden) worden eveneens getoond. Met het systeem kan je in een paar stappen een wandel- of fietsroute berekenen, opslaan en vervolgens gebruiken om te wandelen zonder aangesloten te zijn.
De nieuwe versie heeft verschillende technische verbeteringen. Naast haar coolere look is er de heel eenvoudige lay-out. Om toegang te krijgen tot de app, moet je eerst een account aanmaken (ook mogelijk via Facebook en Google). Bij elk nieuw gebruik herkent het systeem de inloggegevens en maakt het automatisch verbinding. Ook nieuw is dat de routes worden opgeslagen en gesynchroniseerd naar alle apparaten waarmee de applicatie wordt gebruikt met dezelfde account. Het systeem stelt tevens tochten voor.
Het systeem van knooppunten is eveneens gedocumenteerd op wandelkaarten met de cijfers van de knooppunten in het netwerk. Deze kaarten zijn al beschikbaar voor het zuidelijk deel van de Oostkantons. In de noordelijke gemeenten zijn de installatiewerkzaamheden echter nog volop aan de gang. Ongeveer 70 procent van de nieuwe bewegwijzering is voltooid. Maar het netwerk zal niet voor het begin van de zomer klaar zijn omdat bepaalde trajecten geoptimaliseerd moeten worden. De wandelkaarten voor de noordelijke kantons zullen dus pas beschikbaar zijn vanaf de zomer van 2021.
Bijkomende technische details
De toepassing gebruikt Mapbox-kaarten in online modus. Dit zijn vectorkaarten met een verbeterde weergave.
Net als in de vorige versie kan men de routes ook in de offline-modus raadplegen. In de nieuwe versie openen de kaarten echter sneller. En men kan elke route bekijken en volgen in de offline modus.
Gezamenlijk gebruik van routes: elke in de App gegenereerde route (wandel- of fietsroute gemaakt in de routeplanner) kan gedeeld worden met andere Apps
De navigatiemodus is sterk verbeterd: de afstand tot het volgende punt wordt weergegeven. En als de wandelaar van de route afwijkt, krijgt hij/zij een waarschuwing via een geluidssignaal of een trilling.
In een toekomstige ontwikkelingsfase van de app zal men een waarschuwingsfunctie opnemen om aan te geven dat een gebied tijdelijk gesloten is, b.v. wegens de jacht, het broeden of speciale evenementen.
Men kan de app gratis downloaden in de App Store of Google Play Store. Om de App te vinden, typ je gewoon GO Ostbelgien.
INFO en links:
GO Ostbelgien in Google Play (Android)
https://play.google.com/store/apps/details?id=go.eastbelgium
GO Ostbelgien in de App Store (iOS)
https://apps.apple.com/app/go-eastbelgium/id854560041
Online wandelrouteplanner
https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/wandelrouteplaner
Online fietsrouteplanner
https://www.ostbelgien.eu/nl/fiets/fietsrouteplaner
Knooppuntensysteem in de Oostkantons
https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/knooppunt-netwerk
Gilbert Roels