Nieuwe knooppunten-netwerken in het Waasland

Toerisme Oost-Vlaanderen opent twee nieuwe knooppunten-netwerken in het Waasland

Vanaf nu kan je ook wandelen langs knooppunten in het Waasland. Toerisme Oost-Vlaanderen opende deze herfst twee nieuwe wandelnetwerken:  “Moervaartvallei” en “Grenspark Groot Saeftinghe”, samen goed voor 420 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Je kan er wandelen door een prachtige natuur en verrassende landschappen, van de monding van de Schelde tot aan het havengebied bij Gent. Daarbij horen twee netwerkkaarten en een wandelgids met vijf routes.

Waasland-kaarten

Sporen in het landschap

Van alle Oost-Vlaamse regio’s is het Waasland misschien wel de meest diverse. Je wandelt er door polders, bossen, meersen, graslanden en heidegronden. En langs kreken, rivieren en overstromingsgebieden. Die diversiteit heeft het Waasland te danken aan de nabijheid van de Schelde en de Westerschelde. Die lieten sinds de laatste ijstijd tal van sporen na in het landschap. Ook de mens speelde daarbij een rol. De strijd tegen het water zorgde voor dijken, polders, kreken en meersen. Dankzij de twee nieuwe wandelnetwerken kan je nu alle troeven van deze groene regio ontdekken. 

TOV_Wandelnetwerk_Waasland_Boske_Kruiskapel-2

Van zilte polders tot heidebossen en meersen

De wandeltroeven van het Waasland zijn een publiek geheim. Ornithologen en natuurliefhebbers weten ervan maar voor de meeste mensen is het Waasland vooral een fietsregio. Met de lancering van de twee wandelnetwerken staan de poorten naar het Waasland nu ook wijd open voor wandelaars. Van de zilte polders in het Grenspark Groot Saeftinghe tot de heidebossen en meersen van de Moervaartvallei. Hier wandel je van de ene verborgen parel naar de andere, soms met uitzicht op voorbijglijdende schepen op de Schelde aan je ene zijde en natuurgebieden aan je andere, dan weer met niets dan groene natuur, 360° om je heen.

TOV_Wandelnetwerk_Waasland_Stropersbos-26

Twee gebieden in ontwikkeling

Zowel de Moervaartvallei als het Grenspark Groot Saeftinghe grenzen aan wereldhavens, hebben een prachtige maar kwetsbare natuur en zijn om die reden gebieden die bijzondere aandacht vragen. In beide gebieden streeft men dan ook naar een evenwicht tussen industrie, landbouw, natuur, recreatie, waterbeheer en erfgoed. Die inspanningen worden stilaan zicht- en tastbaar en zijn nog volop in ontwikkeling, net als onze netwerken. Ook daar voorziet men in de toekomst nog nieuwe realisaties op het vlak van infrastructuur. Wandelaars gaan beide gebieden en beide netwerken dan ook zien evolueren in de toekomst.

Stippel zelf je routes uit

De netwerkkaarten Grenspark Groot Saeftinghe en Moervaartvallei sluiten op elkaar aan, maar worden apart verkocht. De kaarten kosten elk 6 euro en worden aangeboden in de webshop Routen.be, bij de diensten voor toerisme in het Waasland en in de boekhandel. Ook online kan je zelf je wandelroutes op de netwerken samenstellen via www.routen.be/wandelrouteplanner.

Ook een nieuwe wandelgids

Samen met de lancering van de netwerkkaarten brengt Toerisme Oost-Vlaanderen meteen ook een nieuwe wandelgids uit: ‘Wandelen in het Waasland’. Met vijf routes langs knooppunten op de twee nieuwe netwerken. Deze pocket van 96 pagina’s is de nieuwste publicatie in een thematische reeks fiets- en wandelgidsen, waarin routes centraal staan. Met daarenboven heel wat informatie over de streek en de bezienswaardigheden. De vijf knooppuntroutes in de gids (met afstanden van 10 tot 12 km) brengen de wandelaars naar de polders rond Prosperdorp, de kreken van Saleghem en Moerbeke-Waas, de meersen van de Moervaartvallei rond het provinciaal domein Puyenbroeck en het lieflijke dorp Eksaarde. Bij de routes horen verhalen en geheimtips maar ook eet-, drink- en logeertips in de buurt van de routes. De wandelgids leent zich prima voor dagtrips maar net zo goed voor een weekendje uit in de natuur. 

Cover Waasland-gids

Drie-in-één pakket

‘Wandelen in het Waasland’ kost, net als de netwerkkaarten, 6 euro en bestel je ook best online via www.routen.be/webshop. Wie de twee netwerkkaarten én de wandelgids in één pakket bestelt, krijgt die toegestuurd voor de voordeelprijs van 14,95 euro. De twee wandelnetwerken zowel als de wandelgids zijn gerealiseerd met de financiële steun van Toerisme Vlaanderen.

Routen

Nog een nieuw initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen is het magazine Routen.

Routen-magazine

Een gratis magazine rond wandelen en fietsen en vol tips voor een onvergetelijk avontuur dichtbij. Het eerste, 76 bladzijden tellende nummer verscheen eveneens deze herfst. Abonneer je gratis en ontvang vanaf dit najaar jaarlijks het magazine met unieke reisverhalen, tips voor uitstappen, weekendjes weg en de mooiste fiets- & wandelroutes. Je aanmelden kan via www.routen.be/magazine.

Was je al geabonneerd op het vroegere StapAf magazine? Dan ben je automatisch geabonneerd op Routen magazine.

Reportage: Gilbert Roels

Foto’s: Toerisme Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

Routen-logo