Zoniënwoud.4

Nieuw wandelnetwerk in Zoniënwoud

Op maandag 31 mei is in Hoeilaart een nieuw wandelnetwerk in het Zoniënwoud ingehuldigd. Goed voor 170 kilometer wandelplezier. Bijzonder aan het nieuwe wandelnetwerk Zoniënwoud is dat het niet voorzien is van wegwijzers op het terrein. De trajecten en knooppunten zijn virtueel en enkel zichtbaar via een online wandelrouteplanner en wandel-App.

Het wandelnetwerk met knooppunten werd uitgestippeld door Toerisme Vlaams-Brabant, samen met de beheerders van het Zoniënwoud in de drie gewesten, de Stichting Zoniënwoud, de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren en een aantal verenigingen actief in het gebied. De eer om dit netwerk voor te stellen was voor Herman Van Rompuy, voorzitter van de Stichting Zoniënwoud, en Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme van de provincie Vlaams-Brabant.

Zoniënwoud

Eeuwenlang was dit het favoriete jachtdomein van vorsten en hertogen. En vandaag het grootste en mooiste beukenbos van het land. De best beschermde delen van het Zoniënwoud maken deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst, als onderdeel van een groep van in totaal 78 uitzonderlijke beukenwouden in 12 Europese landen.

Het Zoniënwoud staat voor 4400 hectare Europese topnatuur. Het uitgestrekt woud aan de rand van Brussel ligt op het grondgebied van de drie Belgische gewesten. En wordt mee beheerd door de Europees natuurproject Natura 2000.

In dit majestueuze woud kan je naar hartenlust wandelen. Soms is het alsof je door de middenbeuk (what’s in a name) van een kathedraal loopt, afgezoomd door enorme beuken als pilaren. Wandelen kan langs een aantal thematische wandellussen en vanaf midden dit jaar met behulp van de virtuele knooppunten van een nieuwe digitaal wandelnetwerk.

Alle info over het nieuwe netwerk vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant:

https://www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/dewandelprovincie/zonienwoud

Een van de plaatsen waar je kan starten voor een wandeling langs het nieuwe netwerk is de parking van het kasteel van Goenendaal aan de Duboislaan 1 in Hoeilaart. De locatie biedt mogelijkheden voor vergaderingen, recepties, incentives… Wegwijzers zijn er dus niet te vinden. De wandelroutes moet je virtueel samenstellen en volgen via een app op je smartphone of de computer.

Info: https://www.natuurlocaties.be/vergaderen-en-events/kasteel-van-groenendaal

Grenzend aan het kasteel bevindt zich in een houten chalet met terras de gezellige brasserie Sonian. Daar kan je onder meer genieten van het lokale ambachtelijk bier Viridis Vallis. Wat Latijn is voor groene vallei en dus refereert naar Groenendaal. Het bier wordt hier in Groenendaal (Hoeilaart) gebrouwen.

Info: https://viridisvallis.com/

Interessante websites rond het Zoniënwoud zijn:

 

Foto 1:

Zoniënwoud.1

Patrick Huvenne (Agentschap Natuur en Bos), Gunther Coppens (gedeputeerde voor Toerisme, Vlaams-Brabent) en Herman Van Rompuy (voorzitter Stichting Zoniënwoud)

Foto 2:

Zoniënwoud.2

Op stap langs het netwerk met v.l.n.r. Luc Selleslagh van Trails & Trekkings.be (in het blauw), Herman Van Rompuy en Patrick Huvenne

Foto 3:

Zoniënwoud.3

Patrick Huvenne van het Agentschap Natuur en Bos geeft uitleg over het ecoduct van Groenendael in het natuurgebied dat ooit de hippodroom van Groenendaal was.

Foto 4:

Zoniënwoud.4

Het kasteel van Groenendaal ligt in de vallei van de IJse, een bijrivier van de Dijle. De Ijse zorgt tijdens haar loop voor de bevoorrading van heel wat vijvers.

 

Tekst & foto’s: Gilbert Roels