Groote heide

Natuurgrenspark De Groote Heide

In mijn artikelenreeks over wandelen in Noord-Brabant heb ik in aflevering 19 aandacht besteed aan Valkenhorst, Leenderbos en Leenderheide. Deze gebieden behoren tot het Natuurgrenspark De Groote Heide. Een groot natuurgebied in het oosten van Noord-Brabant doorsneden door de A-2/E-25. In dit grote gebied van 6000 ha. kunnen we genieten van de ongerepte natuur. Ben je op zoek naar rust en ruimte dan is dit de plek om te gaan wandelen of fietsen.

In de volgende afleveringen van deze serie vertel ik over andere gebieden in het natuurgrenspark:

  • Aflevering 21: Herbertusbossen, Strabrechtse Heide en de Kleine Dommel bij Strabrecht. (Wandelkrant editie september 2023)
  • Aflevering 22: Waterwingebied Groote Heide, Heezerven en Heezerbos. (Wandelkrant editie januari 2024)

Al deze wandelingen gaan door een prachtige natuur bestaande uit bossen, heide en vennen afgewisseld met kleinschalige boerenbedrijven. De boerenbedrijven zijn veelal omzoomd door struikgewas en bomen. Het is raadzaam om de lunch en voldoende drinken mee te nemen voor onderweg, want veel horeca kom je niet tegen. De wandeling over de Strabrechtse Heide is intensief vooral bij hoge temperaturen en aan het einde van de wandeling komen we door het dorp Heeze. De wandeling over de Groote Heide start en eindigt in Leende. Ook hier ga je regelmatig door open gebied.
Ga deze wandelingen niet lopen met temperaturen boven de 30 graden of je moet goed beschermt zijn tegen zonneschijn.
Al de wandelingen zijn ± 19 km lang en onderweg zijn er genoeg bankjes en picknicktafels om je meegebrachte lunch op te eten of om heerlijk te rusten en te genieten van je omgeving.

Dit gebied is zeker een verblijf voor een aantal dagen waard. In en rond het natuurgrenspark De Groote Heide vind je genoeg verblijfmogelijkheden.
Wil je de wandelingen afwisselen met wat fietstochten, dat kan ook: het hele gebied wordt doorkruist met fietspaden.
In de diverse dorpen rond het natuurgebied kun je ’s avonds genieten in de vele restaurants van een grote verscheidenheid aan gerechten.

Pak je rugzak in en trek je wandelschoenen aan en ga op pad in De Groote Heide.

Tekst en Foto’s:
René Luijsterburg